úterý 12. června 2012

Grilovaný mečoun se salsou Giovanna a čili papričkami

Je libo pořádnou rybí flákotu na gril? Doporučuji mečouna! Krásný kus libového masa, který ocení i ti, kterým ryba moc „nejede“ – bez kostí a výrazné chuti – ideál i pro děti. Poprvé jsem se setkal s jeho grilovanou verzí v Lisabonu, kde byl podáván spolu se zeleninou a vařenými bramborami, které Portugalci přidávají snad ke všemu. Byl krásně šťavnatý, zkrátka mně hnedle přirostl k srdci. Portugalci opravdu grilovat umí, a věřím, že kdyby na gril hodili ponožku, i ta bude ve výsledku šťavnatá.. ;-)
Při své úpravě jsem však sáhl do slunné Sicílie, pro recept Jamieho Olivera (kuchařka Jamie po Italsku), a salsu di Giovanna, vonící po mátě, oreganu a česneku. Pro spokojenost své duše, jsem si ji dovolil upravit přidáním čili papričky, a naopak „odebráním“ trošky oleje. Připravíme si ji jako první (vystačí nám i na 4 porce):
Do vymačkané šťávy z 1 citronu (cca 40ml), přidáme cca 100ml kvalitního olivového oleje (použil jsem shodou okolností velmi jemný, sicilský). Přihodíme pokrájené lístky z 1 větvičky máty a 2 větviček oregana (nebo 1 větší), 3 stroužky česneku pokrájených na tenké plátky, pečlivě promícháme, čímž vznikne voňavá emulze, a dochutíme čerstvě mletým pepřem a mořskou solí. Hotovo – snadné, že?




















Pak už zbývá ugrilovat mečouna. Dva cca 2cm vysoké plátky (á 300g) osolíme, opepříme, a vložíme „na sucho“ na gril (v mém případě grilovací pánev), a opékáme z každé strany 1minutu (mečoun se stejně jako tuňák rychle vysuší, a při delší úpravě by chutnal jako piliny – ovšem najdou se i tací, kteří ho takového milují).
Mečouna servírujeme na předehřátý talíř, a řádně (ale zároveň dle vlastní chuti) jej potřeme salsou Giovanna, díky které se rybička krásně provoní, zkřehne a všechny chutě i šťávy z masa se vzájemně propojí.
Nejlepší přílohou je bílý italský chléb, focaccia nebo ciabatta, jehož kousky si do salsy namáčíme, a která nás spolu s mečounem přivede přímo do sicilského chuťového ráje.. Celková příprava přitom nezabere více než 10 minut.. :-)

4 komentáře:

  1. Nádhera, jen si zakážu sem chodit před spaním!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá HaF! Díky, a prosím nezakazovat! ;-) Udělala jste mi velkou radost, už jsem myslel, že mečoun skončí jako platýz, a že budu muset vzít "na milost" mrazený filet pangasia. A to byste si pak určitě můj blog zakázala. :-D P. :-)

      Vymazat
    2. Pangase prosím ne!!! To nebaští ani naši psi.

      Vymazat
    3. :-D ono už je podezřelé, že tuto rybku jsem viděl u nás prodávat jen v podobě filetů, a nikdy ne celou.. A další gól je to, že si spousta lidi myslí, že je pangas mořská ryba, a díky tomu - jak nejedí zdravě.. Ve skutečnosti je to intenzivně chovaný sladkovodní "asijský produkt". Přitom čerstvě zabitý český pstroužek nebude taky vůbec cítit rybinou, a jde rovněž upravit tak, aby neměl ani kůstku. P. :-)

      Vymazat