neděle 25. dubna 2010

Tradiční pečená kachna se zelím na červeném víně a jablkách, a pečeným bramborem

Opět jedno jídlo, které je v české kuchyni pevně zakořeněno, a je to moc dobře. Tradiční kachna = kmín a sůl. Kachnu kupuji raději chlazenou, den před pečením ji očistím a osuším, a takto připravenou vložím do lednice a nechám ji „oschnout“. Sušší kůže je pak zárukou křupavosti. Před pečením ji nasolím a nakmínuji, a to zevnitř i zvenčí. Před tím však ještě jehlou propíchám kůži všude tam, kde se vyskytuje tuk. Samozřejmě ji nechci ubodat, vždy zajedu vodorovně do kůže jako při špikování, hlavně ale nepropíchnout maso. Kůže se propichuje kvůli rychlejšímu vypečení sádla, kachna tím také částečně ztratí svůj charakteristický pach. Takto připravenou ji vložím na pekáček s mřížkou na drůbež (viz. foto), a pekáček pak vložím do trouby na rošt, pod který vsunu ještě plech, do něhož naleju horkou vodu. Diky tomu bude v troubě vysoká vlhkost, a kachna se nevysuší. Peču ji cca 1 a ¾ hodiny při 180°C, prsy nahoru. Zhruba po 1h ji otočím prsy dolů, a jakmile je hřbet zlatý, otočím kachnu opět prsy nahoru a dopeču.
Jako přílohu jsem zvolil dušené červené hlávkové zelí na červeném víně a jablkách. Na kachním sádle (z minulého pečení..) jsem zlehka opekl cibuli, ke které jsem na nudličky pokrájel 2 jablka – včetně slupky, doporučuji kyselejší odrůdu - např. zelená Granny Smith. Za pomoci třtinového cukru jsem cibuli s jablky mírně zkaramelizoval. Přidal jsem nakrájené a nasolené zelí, zamíchal, a podlil suchým červeným vínem – použil jsem Merlot. Přikryté poklicí jsem na mírném plameni dusil téměř do měkka, pro zahuštění jsem v průběhu dušení přidal 2 nastrouhané brambory. Zelí by mělo být spíše sladší, kyselost zajistí víno a jablka, pokud je třeba přikyselit, použijeme citronovou šťávu, ocet by byl příliš ostrý (kdo jej ale chce přeci jen použít, určitě doporučuji ocet vinný). Zelí vždycky připravuji raději den předem, hezky se pak naleží. K tomuto zelí jsem zvolil pečené brambory s kmínem. Pokud bych chtěl použít bramborový knedlík, udělal bych zelí s povidly, ale o tom až příště.. ;-)

10 komentářů:

  1. dobrý den,
    zaujal mě Váš článek s receptem na tradiční kachnu, zejména poslední věta. Za týden u nás budou svatováclavské hody a já plánuji k obědu kachnu, vzhledem k tomu, že nejvděčnější jsou právě bramborové knedlíky, a já chci trošku "zamachrovat" něčím ne tak úplně tradičním, zajímalo by mě jak na na takové zelí s povidly.
    Prozradíte?
    Předem děkuji:)
    Bára

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Báro,
    omlouvám se, že přicházím "s křížkem po funuse".. Jedná se o starší článek, a já nesledoval jeho historii - polepším se, slibuji! Pokud máte ještě o recept zájem, napiště email nebo vyčkejte, brzy jej zařadím.

    OdpovědětVymazat
  3. zdravim vas,doteraz som piekol kacicu prikrytu a na zaver pod gril,nebude takto pripravena -odokryta kacka vysusena?dakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, a děkuji za koment! Díky hlubokému plechu s horkou vodou, na který položíme rošt, a na něj teprve pekáč s kachnou, vysušená zaručeně nebude. Vyrobíme tím vlastně takovou malou "parní troubu". :-) Držím palce, ať se dílo zdaří, a kachnička chutná! P. :-)

      Vymazat
  4. dakujem za radu-taky domaci konvektomat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, přesně tohle mě napadlo, ale nakonec jsem napsal "parní trouba". :-) P.

      Vymazat
  5. inac sem chodim casto,beriem si inspiraciu a odporucam priatelom vasu stranku preto,ako viete podrobne popisat spravne technologicky postup.tiez obcas nieco uverejnim,ale vy ste ina liga.

    http://varecha.pravda.sk/profil/radox1/recepty/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc mě to těší, a díky! :-) Vynasnažím se do budoucna nezklamat, a jen zlepšovat! Kouknul jsem na Vaše recepty, vypadají báječně, a hnedle bych ochutnal, takže o nějaké jiné lize nemůže být vůbec řeč! :-) P.

      Vymazat
    2. tak som upiekol kacku podla vasho postupu,a mal ste pravdu,vdaka pekacu s vodou bola super stavnata.toto budem praktizovat pri akomkolvek pecenom mase.dakujem.

      Vymazat
    3. Já děkuji, a mám velkou radost, že chutnalo! :-) P.

      Vymazat