středa 25. září 2013

Bramborový knedlík – vařit ve fólii či tradičně „na ostro“?

.. se správnými bramborami a tímto receptem je vlastně úplně jedno, „jak knedlík vařit“.. I když já jsem pro fólii. :-) Onou fólií mám samozřejmě na mysli tu bezpečnou – potravinovou, kterou máme všichni zcela jistě doma. K vaření se používá také v profi kuchyních, nemusíme se tak vůbec bát vzniku škodlivých látek a jejich přenosu na náš „výtvor“. Bramborové těsto navíc neobsahuje žádný tuk, který působí na některé plasty negativně, a pokouší se „nahlodat“ jejich stavbu. Otázku bezpečnosti potravinové fólie tedy není třeba v tomto případě vůbec řešit.
A co vzhled a chuť? Zde bych řekl, že dokonce fólie vítězí. Zatímco knedlík vařený „na ostro“, čili jen tak v osolené vodě, musíme po vytažení potřít troškou oleje či sádla, aby nám neoschnul a nelepil, s „fóliovým“ si nemusíme dělat žádné starosti, a dokonce ho můžeme nerozbalený uchovat v lednici. Na chuti nic nepoznáme, navíc bude působit „uhlazeněji“.
Největším trumfem fólie je však náš klid – knedlík se i při větším varu vody zaručeně nerozpadne. Ovšem nic proti klasice – s ní si zase ověříme, zda máme dobrý recept, a um našich babiček. Mimochodem víte, že vznik bramborového knedlíku se traduje na počátek 19. stol., do období Napoleonských válek? Měl ho prý „na svědomí“ česko-rakouský vojenský kuchař.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kterou verzi zvolíte, je na vás - pro porovnání vařím obě najednou:
Nejlépe den předem si uvaříme cca 1,3 kg brambor ve slupce (musíme počítat s odpadem v podobě slupek apod.), varný typ C – čili odrůdu vhodnou k přípravě těst a bramborové kaše. Po uvaření scezené brambory vysypeme na plech, necháme je řádně „vypařit“ (pro správnou konzistenci těsta v nich není voda žádoucí), a zcela vychladnout (většinou brambory vařím večer před spaním, a nechám je do rána na balkoně – pokud není horko či naopak mráz).
Vychladlé a suché brambory oloupeme, a 1kg z nich jemně ustrouháme (používám kapkovitou jemnou část čtyřstranného struhadla). V misce smícháme 300g hrubé mouky spolu s 30g bramborového nebo kukuřičného škrobu (přidáváme pro jemnost a soudržnost) a 10g soli. Touto směsí posypeme nastrouhané brambory, v jejichž středu vytvoříme důlek, a vyklepneme do něj 1 vejce a 1 žloutek. Vše pak rukama zpracujeme v kompaktní hladké těsto – při rozkrojení se nedrobí.
Těsto rozdělíme na 4 díly, a z každého z nich vytvarujeme cca 20cm dlouhý váleček o průměru cca 5cm. Před samotným vařením si můžeme knedlíky podsypat hrubou moukou, aby se nelepily.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fólie nebo klasika – už máte jasno? V případě fólie si jí uřízneme potřebný kus, položíme na ni knedlík, zabalíme, chytíme za okraje, a postupným válením po pracovní ploše utáhneme jako bonbon – při správném postupu není třeba okraje nijak fixovat provázkem. Do fólie pak uděláme ze všech stran několik dírek (použil jsem jehlu na spíchnutí masa), aby z knedlíku mohl unikat vzduch, a fólie se ve vodě nenafoukla a nepraskla. Knedlíky házíme do vroucí osolené vody, a polo-přiklopené (poklicí redukujeme intenzitu varu), za občasného otočení a „odšťouchnutí“ ode dna vaříme cca 25 minut (cca do 20 minut by měly vyplavat).
Hotové knedlíky vytáhneme, a oba druhy propícháme vidličkou. Klasicky vařené pak pohladíme dlaní namazanou např. slunečnicovým olejem, „fóliové“ stačí vybalit, či prostě nechat vychladnout a uchovat v lednici – po nakrájení nebudou rozhodně na povrchu slizké a lepivé, jako známý „televizní nok“ ;-) A k čemu knedlíky použiju? Fanoušci na facebooku už vědí, že k vepřové šněrovačce.. :-)


18 komentářů:

  1. Skvělý návod na vaření bramborových knedlíků, u nás se vždycky dělaly ty "noky" - říká se jim sekané bramborové. Takže příště jdu zkoušet tyhle ve fólii :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Meg! Doufám, že se recept osvědčí. :-) P.

      Vymazat
    2. Diky za recept budu je dělat potom napišu zda se zdažilo zdenča

      Vymazat
    3. Já děkuji za koment, Zdenčo! Těším se na výsledek a držím palce! P. :-)

      Vymazat
    4. Dobrý den.
      Zkuste vařit 30 min.v parním hrnci.Je to
      pohodlnější a úspornější,nemusíte ohřívat vodu.

      Vymazat
  2. To je pravda. Mám dobrou zkušenost s folií v krabici s řezací lištou potravinovafolie.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip! :-) P.

      Vymazat
    2. ahoj tak jsem vařila knedliky ve folii je to super žadne lepeni žadne piplani je to prostě O.K.Jsem moc spokojena přeju hodně tak dobrych receptu Zdenča

      Vymazat
    3. Díky, Zdenčo! Jsem moc rád, že se dílo zdařilo, a knedlíky chutnaly! P. :-)

      Vymazat
  3. líbí se mi ty vychytané rady a vysvětlení, šlo by v tomto ypusobu nejak nahradit folii? zrovna ji nemam..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Bohužel mě nic nenapadá - u karlovarského knedlíku by šlo vařit v utěrce. Zde je vhodné vařit "naostro" nebo ve fólii. :-) P.

      Vymazat
  4. Moc šikovný nápad knedlíky jsou jemný a krásně vypadají :) Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Petro! Jsem rád, že chutnají. A fólie podrží i těsto z "nezbedných" brambor (občas žasnu, v jaké "kvalitě" jsou brambory k mání).. P. :-)

      Vymazat
  5. Zdravím,bramborové knedlíky už ani jinak nevařím.Stávalo se mi,že jsem přesně nevychytala poměr mouky a brambora knedlíky ztratily tvar a to tímto způsobem odpadá a knedlíky jsou krásně kulaté.Jen se někdo pozastavoval nad folií,že né všechny jsou vhodné na teplotu varu.

    OdpovědětVymazat
  6. Nedalo mi to a poslal jsem dotaz. Tady je odpověď (dobrou chuť):

    Dobrý den,

    zrovna tento týden jsme podobnou věc řešili s technology. Jednalo se o vaření knedlíků zabalených do fólie ve vodě. Voda v tomto případě má 100°C. Posílám Vám jejich vyjádření:

    Plastové fólie se obecně nedoporučují na vyvařování ve vařící vodě, protože limity pro migraci látek stanovené nařízením Evropské komise č. 10/2011 jsou velmi přísné a není možné zaručit, že vytrvalým působením vysoké teploty nedojde k jejich překročení.

    Snad Vám tato informace pomohla.

    Přeji hezký večer.

    OdpovědětVymazat
  7. Já zatím vařím vždy ve fólii. Je čas přehodnotit trochu vaření a některé postupy. Děkuji za zajímavý a užitečný článek, Lucka

    OdpovědětVymazat
  8. Jsem chlap a už je jinak, než ve fólií nevařím:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Vařím klasicky ve vodě, je třeba jen pohlídat čas, podle velikosti knedlíků. Dělám jak váleček, tak kulaté knedlíky velikosti golfového míčku a vždy se zatím podařily😃.

    OdpovědětVymazat