neděle 8. dubna 2012

Velikonoční Jidáše dle Anuše Kejřové – zrádně dobrá sladkost..

Pečivo pašijové, tak se jim také říká. Kynuté, lehce sladké „provázky“, svinuté do podoby smyček, uzlíků a jiných tvarů, které mají symbolicky připomínat provaz, na němž se oběsil známý to „velikonoční zrádce“ – Jidáš. Ještě že jeho „kolegové“ z družiny Páně netušili, jak bude jednou slavný, a že bude míti i svou „značku pečiva“, leccos by pak možná bylo úplně jinak..
Nejvíce mě oslovil recept Anuše Kejřové, kterou jsem už zmínil několikrát, a její kuchařské rady zaujímají v mé kuchyni jednu z čelních pozic. Malinko jsem ho jen „obohatil“ o vanilkový cukr (opravdu vanilkový, nikoliv vanilinový), a kapku rumu do vejce k potření.
Do větší mísy vsypeme 500g hladké mouky prosáté přes cedník, a současně si ohřejeme 250 ml mléka (nesmí být horké, jen vlahé). Můžeme jít na přípravu kvásku:
Do menší misky rozdrobíme 25g kvasnic, přisypeme lžičku cukru, zalijeme 50ml ohřátého mléka, a přidáme lžíci hladké mouky (vše odebereme z již odváženého a odměřeného množství). Rozmícháme v řidší kaši, misku přikryjeme, a necháme na teplém místě vzejít kvásek (cca 20 minut).


Do připravené mouky přimícháme lžičku soli, 100g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z celého BIO citronu, uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme 2 větší (případně 3 menší) žloutky pokojové teploty, přidáme vzešlý kvásek, 120g změklého másla (já jej ještě „protlačil“ přes struhadlo), a za postupného přilévání zbývajících 200 ml mléka, vymícháme vařečkou nelepivé těsto, které ještě prohněteme rukou. Přikryjeme, a na teplém místě necháme hodinu kynout.
Z vykynulého těsta si uděláme cca 25 kuliček, které postupně rukama vyválíme v provázky cca 1cm široké a 25cm dlouhé, a ty zamotáváme do rozličných tvarů připomínající provaz – stočený do tvaru „S“ nebo smotaný do uzlíku, spirály, či šneka, prostě vytváříme malé Jidášky. Ty pak klademe v dostatečném „rozestupu“ na plech vyložený pečícím papírem, a necháme ještě cca 20min. kynout. Poté potřeme vejcem rozšlehaným s troškou rumu, posypeme mákem, a pečeme v troubě předehřáté na 180°C (horkovzdušná 160°C) do zlato-červena, cca 20 minut.
Hotové Jidášky chutnají nejlépe teplé, potřené máslem, a téměř nutností je zakápnout je medem. Zkrátka – zrádně dobrá sladkost!

4 komentáře:

  1. Krásné jidáše - gratuluji! Já je zkoušela loni - taktéž podle drahé Anušky, ale moc mi nevyšly. Inu je čas to zkusit znovu, podle těch Vašich musím konstatovat, že chyba byla někde u mě, ne v receptu.
    Pohodové velikonoční pondělí přeje HaF

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, HaF! Občas se chybička vloudí - já třeba dělal veku dle V.Vrabce, a taky jsem poprvé nejuchal.. P. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. letos jsem je pekla poprvé, nebyly tak krásné jako vaše, taky trochu jiný recept, příště zkusím tyhle...a bude to dříve než o velikonocích... hezké jaro přeju :-) jarcula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Jarčulo, až je vyzkoušíte, budu se těšit na Vaše postřehy. :-) Také Vám přeji krásné jaro, a spostu kulinářské radosti! P. :-)

      Vymazat