středa 19. prosince 2012

Vanilkové rohlíčky, dle receptu mé babičky..

Vanilkové rohlíčky a linecké – vlajkové lodi vánočního pečení – alespoň pro mě. Cukroví až tak nemusím, ale těmto druhům opravdu neodolám. Svou máslovou vůní, linoucí se z obydlí při pečení, dávají jasný signál – Vánoce se blíží! S jejich chutí pak (pomineme-li ilegální nájezdy na spíž) přichází skutečné období vánočních svátků a klidu. U rohlíčků to platí dvojnásob!
Obvykle vánoční cukroví nepeču, a zastávám pouze roli v(d)ěčného kritika a degustátora, ale tentokráte mi to nedalo, a pustil jsem se do toho asi nejlepšího (abych byl chválen), a nejsnazšího (aby mě to neomrzelo) – vlastnoručních vanilkových rohlíčků.
Tajemství úspěchu spočívá v ingrediencích a receptu, a protože mám recept naší babičky, které by letos byla už skoro stovka let, bylo očekávané téměř zaručeno. Její rohlíčky totiž byly vždy tak křehounké a jemné, že se okamžitě rozplývaly na jazyku – a to je přesně to, co chci opět zažít. Pohádkově jemnou chuť oříšků a másla, okořeněnou kouzelnou vůní vanilky..
Do větší mísy prosejeme 240g hladké mouky a 50g moučkového cukru, přidáme 100g jemně umletých vlašských oříšků, 160g na kousky pokrájeného změklého másla (nenahrazovat jiným tukem!), a 1 žloutek. Nejlépe rukou vytvoříme ze směsi hladké těsto, které nám postačí na 80 rohlíčků (takže pokud máme dítka nebo jsme velcí mlsouni, doporučuji „dávku“ rovnou zdvojnásobit). Z těsta vytvoříme váleček, zabalíme do fresh fólie, a necháme v lednici na několik hodin (nejlépe přes noc) odpočinout, aby se nám s ním pak lépe pracovalo.




















Poté si těsto rozdělíme na čtvrtiny, a z každého kousku si utvoříme 20, cca 2 cm kuliček. Kuličky pak za pomoci hřbetu dlaně proměníme v cca 6 - 7 cm dlouhý váleček, který vytvarujeme v rohlíček/srpek, růžky zploštíme prsty, a dílko rovnou vložíme na pečícím papírem vyložený plech (nezapomeňme na dostatečné rozestupy mezi rohlíčky). Válečky je ideální tvořit na silikonové podložce, abychom se vyvarovali podsypávání moukou. Více mouky v těstě by mohlo způsobit lámavost rohlíčků.
Pečeme v troubě předehřáté na 150°C – horký vzduch, střední pozice (bez horkého vzduchu 170 °C), do lehce zlatova, cca 20minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v moučkovém cukru, do kterého jsme v misce přimíchali buď zrníčka z vanilkového lusku, nebo (dle množství) 1 – 2 sáčky vanilkového cukru.
Poté nastane ta nejdůležitější a nejsložitější věc – najít pořádnou a značně nepřístupnou skrýš, do které rohlíčky, v uzavřené krabici, pečlivě ukryjeme před množstvím mlsu chtivých nájezdníků a hlavně sebou samých. Rohlíčky přeci musí vydržet „alespoň“ do Štědrého dne, nebo ne?! ;-)



8 komentářů:

  1. Podle tohoto receptu pečeme rohlíčky již minimálně 40 roků. Jsou skutečně božské a rozplývají se na jazyku ihned po upečení: je to ideální cukroví pro pečení na poslední chvíli. Varianta s lískovými oříšky učiní rohlíčky ještě voňavějšími. Jelikož jsem nešikovná na tvorbu rohlíčků "volnou rukou", používám formičky zvané rohlíčky mini. Z jedné dávky naplníte 60 formiček. Moje matka zase rohlíčky vykrajuje ze silnější vrstvy těsta půlměsíčkovým vykrajovátkem. Těsto nenechávám odpočinout, přesto se rohlíčky vždy povedou.

    Vážený pane, čtu váš blog s velkým potěšením. Umíte krásně šířit radost z jídla. S poděkováním a úctou Eva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evo, děkuji za Vaši pochvalu, moc si jí vážím, a je pro mě palivem pro další blogování. :-)
      Rohlíčky s lískovými oříšky z domova neznám, ale zrovna před pár dny, v rámci ochutnávání cukroví v práci, jsem od kolegyňky "lískovou verzi" ochutnal. Byla moc dobrá, chuťově jemnější. Možná tedy příští rok udělám rovnou obě verze. :-) P.

      Vymazat
  2. Vaniláčky - bez těch by to nebylo ono! Máme trochu jiný recept, ale taky dost starý a prověřený. Asi před třemi - čtyřmi roky jsem pekla jak naše, tak ještě další tři druhy rohlíčků podle předních českých cukrářů a nakonec jsem se vrátila k těm našim. Na to své - s dětstvím spojené - cukroví asi člověk nedá dopustit.
    Potvrzuji ty lískáče, rohlíčky mi pak přijdou jemnější. U nás se ještě k máslu dává sádlo.
    Začínám přemýšlet že tyto rohlíčky vyzkouším!
    Přeji klidné a pohodové svátky a těším se na další recepty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá HaF, to sádlo zní také zajímavě, a když je domácí.. No, mám další inspiraci, a moc děkuji! Rovněž přeji pohodové svátky a bujarého Silvestra! :-) P.

      Vymazat
  3. jsem nešikovná a dělám kuličky,jsou vynikající :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Věřím, že i ty jsou skvělé! Vždycky jde především o chuť. ;-) P.

      Vymazat
  4. Já někdy dávám ořechy půl na půl s mletými mandlemi a přistrouhám trošku citronové kůry, postup mám stejný. Jsou fakt božské :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přesně takhle je dělá jedna z mých kolegyněk, ochutnal jsem, a opravdu moc dobré! Krásné Vánoce! :-) P.

      Vymazat