sobota 4. října 2014

Salát Waldorf – dary podzimu na jednom talíři..

Pokud bych udělal anketu „Co vy a celerový salát?“, věřím, že by dopadla asi takto: Čtvrtina oslovených by odvětila „Mňam!“, další čtvrtina „Fuj!“, a polovina nejspíše „Já celer moc nemusím, ale ochutnám.“. Ano, celer patří díky své výrazné chuti, stejně jako např. vnitřnosti, ke kontroverzním surovinám. Většina z nás ho používá coby „polévkovou zeleninu“, nezbytnou k přípravě vývarů, a tím jeho úloha v kuchyni končí. To je ovšem velká škoda! Celer je nesmírně prospěšný – obsahuje vitamíny skupiny B a C, vápník, železo, hořčík a další, a na rozdíl od jiné zeleniny si jejich podstatnou část uchovává také po tepelné úpravě. Je výborným pomocníkem při hubnutí a detoxikaci organismu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, .., zkrátka jak by řekl Jirka B. – „je to kabrňák“.. ;-D
Mám celer moc rád, a to jak řapíkatý, tak i pro naše končiny typičtější kořenový, na všechny způsoby - usmažený v trojobalu, naložený ve sladkokyselém nálevu, pečený v chlebovém těstě a podávaný s tvarohem jako v ČESTRu.. Třeba vánoční bramborový salát si bez celeru neumím ani představit - v salátech je prostě více než zajímavý! Proto bych chtěl alespoň 1 procento „celerových pochybovačů“  přesvědčit o jeho skvělé chuti. ;-)
Nabízím recept na salát Waldorf, pojmenovaný dle New Yorského hotelu Waldorf, kde byl v roce 1893 poprvé podáván. Původní recept jsem „mírně modifikoval“, a obohatil ho např. o sušené meruňky (jak jsem pak zjistil, tento nápad jsem neměl sám). Příprava je více než snadná, výsledek překvapivý - posuďte sami. :-)
 
Nejdříve si připravíme dresing: Do misky vložíme 1 žloutek z čerstvého vejce (měl by mít co nejkulatější tvar – čím více se podobá spíše čočce, než kuličce, tím méně je čerstvý), přidáme šťávu z poloviny citronu - cca 1,5 lžíce, promícháme metličkou, a za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem 1,5dl slunečnicového oleje. Tím získáme řidší kyselkavou majonézu, do které vmícháme 150g hustého řeckého jogurtu. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, a dresing vložíme odpočívat do lednice.
 
Do větší mísy nastrouháme na nudličky 350g očištěné bulvy celeru (měly by být slabší než klasické julianne – tzn. tenčí než sirka). K celeru pak nakrájíme/nastrouháme 650g šťavnatých jablek zbavených jádřince, slupku ponecháme (použil jsem česká, odrůda Gala, můžeme však vybrat i kyselejší, měla by být výrazná). Tloušťka jablečných nudliček by měla být naopak větší než julianne – cca 3-4mm. Do mísy přidáme náš dresing, vše pečlivě promícháme (nejlepším nástrojem je ruka v potravinářské rukavici), a dochutíme čerstvě mletým bílým pepřem, případně solí a trochou citronu (nepřehánět). Ke vzniklé směsi pak přidáme 50g rozčtvrcených vlašských ořechů, 200g menších bobulí bezpeckatých hroznů (100g zelených + 100g červených) a 100g (10ks) omytých sušených meruněk pokrájených na cca 1cm kostičky. Vše promícháme, přikryjeme potravinovou fólií a dáme do lednice alespoň na 6h vychladit (chutě se tak krásně spojí dohromady).
Na talíř rozprostřeme listy pečlivě omytého a odstředěného hlávkového salátu (já použil římský – ten mám nejraději), a doprostřed tohoto zeleného lůžka „nakupíme“ neuvěřitelně svěží salát Waldorf. Celé „dílo“ můžeme přikrášlit přepůlenými hrozny, lístky celeru a lehce posypat pokrájenými ořechy a meruňkami.

 
Ke slavnostnímu salátu Waldorf samozřejmě neodmyslitelně patří i skvělé vínko. Sommeliérka VinoDoc.cz, Helena Baker, doporučuje lahodné bílé víno bohaté struktury. Přesně takovým je Roero Arneis DOCG, z vinařství Vietti, oblasti Piemontu. Víno vyniká intenzivním aroma bílého ovoce a okouzlí nás svou příjemně harmonickou kyselinkou, svěžestí a čistotou. :-)

12 komentářů:

  1. Po přečtení jsem zjistila, že mám potřebné ingredience doma. Zítra se na něj vrhnu a vyrobím HO.
    Bude to asi pátý recept z Vašeho blogu a mám jedinou připomínku..na titulní stránce by jako první mělo být varování, že ve večerních hodinách číst jen na vlastní nebezpeční. Hrozí vyplenění lednice .
    Sláva celeru a mlsným jazýčkům a Vám.
    Oddaná "kuchařka" Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Díky, Pavlíno! Jak Vám Waldorf chutnal? :-) P.

      Vymazat
  2. Celer miluju, tenhle salát musím vyzkoušet, bude určitě vynikající :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Jako milovnici celeru mi velmi chutnal..jen to krájení je děsná "crcačka" :-))

    Další možnost je, že existuje nějaká vychytávka na krájení zeleniny na juliane...vlastně ...slabší než juliane:-)
    Ale ten fígl já neznám :-)
    Zařazuji do jídelníčku. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc rád, díky! Noo, přiznám se, že ačkoliv julienne běžně krájím, v tomto případě jsem si vzal na pomoc staré struhadlo, a na větší nudličky pak struhadlo nové, které vymýšlel někdo, kdo zřejmě neví jak má julienne vypadat (ale hodilo se..). :-) P.

      Vymazat
  4. Super recepty, moc se mi stránky líbí

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherně naservírovaný výborný salát :) Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jindro, díky! Váš komentář mě vždy potěší minimálně 2x! Jsem moc rád, že se salát líbí a chutná! P. :-)

      Vymazat
  6. Tak dneska jsem ho předložila kolegyním v práci...některé ani neochutnaly..když slyšely složení, ale tak 90% chutnal :-)
    udělala jsem ještě celerovou pomazánku...když celer, tak pořádně :-)) a bylo to tak půl napůl..někdo byl za salát, někdo za pomazánku:-)
    Dávám jeden celer na velejemno, 10-15 dkg vysočiny..nastrouhat, 2-3 vejce nasekat, cibulku, majolka, jogurt, sůl, pepř, citron, worchester.
    Nejlěpší s bílým pečivem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 90% - skvělá statistika, díky! :-) Ta pomazánka vypadá velmi dobře, a jako milovník celeru ji určitě vyzkouším. Už teď ji vidím na silvestrovské kanapce.. ;-) P. :-)

      Vymazat