sobota 23. dubna 2011

Velikonoční máslovo-smetanový mazanec

Hlavičku máme hotovou, ale dle mého, to nejvíce tradiční a o Velikonocích nezbytné (kromě jehněčího), nás ještě čeká. :-) Je to velikonoční mazanec. Mazanec je pradávnou záležitostí, a jedná se v podstatě o bochánek z vánočkového těsta (i když do konce 18.století se do něj přidával i tvaroh). Je ale z více žloutků, aby byl žlutší, a nahoře by měl být naříznut do symbolu kříže, připomínajícího ukřižování Krista. Sehnat kupovaný, vyrobený z másla, bez rostlinných tuků je bohužel kolikrát oříšek.. Proto už asi čtvrtým rokem peču pravidelně domácí, a pokaždé dle jiného receptu. Tentokráte jsem ale udeřil opravdu hřebíček na hlavičku – v Hospodyňských Listech z roku 1930 jsem objevil recept, který bych nazval „velejemným“, a u něj asi už zůstanu. Aby taky ne, rubriku o jídle v nich tehdy vedla samotná Marie Janků-Sandtnerová.



Nejdříve si odvážíme 120g cukru krupice, 750g hladké mouky, a odměříme 330 ml šlehačky. Do misky rozdrobíme 30g droždí, přidáme asi 2 lžičky cukru, 2 lžíce mouky z odvážených surovin, a asi polovinu odměřené smetany tak, aby nám vznikla řidší kaše – kvásek, který necháme cca 15 minut na teplém místě vzejít (smetana i všechny další suroviny musí mít pokojovou teplotu). Do větší mísy dáme 160g másla (já jej protlačil přes struhadlo – což není nutné, aby se líp spojilo), zbytek odváženého cukru, lžičku soli, 3 žloutky, kůru z poloviny bio citronu, a zrníčka z vanilkového lusku (nebo vanilkový extrakt). Hněteme asi 15 minut tak, aby se vše spojilo. Následně vmícháme vzniklý kvásek, zbytek smetany, a postupně zapracováváme všechnu mouku. Vypracujeme pevné těsto – a přidáme 100g rozinek (použil jsem zlaté rozinky máčené v bílém rumu – mám je namočené prakticky stále..) a 30g sekaných mandlí. Zapracujeme, vytvoříme bochánek, a na teplém místě necháme v míse 45 minut až hodinu přikryté kynout. Potom těsto opět prohněteme, vytvarujeme opět bochánek, přendáme na pečící papír, a přikryté necháme opět 45 min – hodinu vykynout. Teď už zbývá jen naříznout vršek bochánku do tvaru kříže, potřít rozšlehaným vejcem a posypat plátky mandlí. Mazanec vložíme do střední polohy trouby předehřáté na 180 °C, a pečeme cca 20 minut (než začne červenat). Pak mazanec přikryjeme pečícím papírem (aby se nespálil), troubu snížíme na 160 °C, a dopékáme dalších cca 40 minut. Pokud se nám zdá mazanec světlý, můžeme z něj těsně před dokončením sundat pečící papír. Upečený bochánek vyndáme, propícháme špejlí aby unikla horká pára, a necháme vychladnout (teplý by se nám hůře krájel, jelikož se jedná o tučné těsto). Voňavé plátky mazance si pak nejlíp vychutnáme s máslem a třeba malinovým džemem. Veselé Velikonoce!

28 komentářů:

  1. Úžasné..jdu na to. Pěkné Velikonoce Pepato.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ať se dílo zdaří a hlavně chutná! :-) Přeji Vám také pohodové svátky jara, Blani! :-) P.

      Vymazat
  2. Tak jej mám v troubě a jsem zvědavá na výsledek. S tou smetanou a vanilkovými zrníčky prostě MUSÍ být super! Veselé Velikonoce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se mazanec vydařil a chutná! Díky, a také přeju Veselé Velikonoce! :-) P.

      Vymazat
    2. Nevydařil :( Srazil se a nevím proč... chuťově je ale dobrý... jen ten vzhled no :(

      Vymazat
    3. Omlouvám se, že reaguji s takovým zpožděním.. Notifikace zřejmě nefunguje, jak by měla. :-/ Tak to mě mrzí, já ho zkoušel několikrát, a vždy s úspěchem. Jediné, co mě napadá, je moment přikrytí pečícím papírem - mazanec se samozřejmě nesmí vyndat z trouby, ale papír se na něj položí přímo v troubě. Jak to bylo u Vás? Doufám, že se aspoň letos vydařil. Krásné jaro! :-) P.

      Vymazat
  3. recept jsem našla letos a dva již leží a odpočívejí před pečením :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho včera také pekl. Jak to dopadlo - chutnal? ;-) Krásné jaro! P. :-)

      Vymazat
  4. Už kyne :-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Pekla jsem mazanec několikrát,je super,škoda že nemohu vložit fotku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Heleno! :-) Fotku jsem viděl už na facebooku, a jak jsem komentoval - moc se Vám povedl, vypadá lépe, než ten můj. Mám velkou radost! P. :-)

      Vymazat
  6. Už se peče...vypadá skvostně :-))
    Zítra ho beru s sebou do práce na poradu..což znamená, že budu péct další...domu:-))
    Jo..vyhrabala jsem jahodovou marmeládu a přidala jsem do ni trochu rumu, ať je na poradě veselo. Asi ještě ránou koulím máslo:-)
    Krásné Velikonoce
    Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám velkou radost, že se povedl! Krásné Velikonoce i Vám, Pavlíno! :-) P.

      Vymazat
  7. Koupím..:-))

    OdpovědětVymazat
  8. Upečen minuly týden,pro velký úspěch dneska repete,díky za fantasticky recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za koment, Marku! Jsme rád, že se dílo zdařilo - u nás se bude péci dnes. Prima Velikonoce! :-) P.

      Vymazat
  9. Díky za recept, trošku budu inovovat, mám pšeničný kvásek tak ho použiji a peču v chlebové peci z roku 1834, hned jak vytáhnu chleba vrznu tam mazanec....výborné. Díky a krásné svátky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji, Václave! Hmm, taková pec, to musí být paráda! Doufám, že bude příště i fotka na FB.. ;-) P.

      Vymazat
  10. dělala jsem včera dva a držela jsem se Vašich rad a mazance byly naprosto skvostné a hele jeden už zmizel :D ... jen prý ochutnáme :D :D díky moc moc moc a krásné Velikonoce přeji ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý ohlas, Karlo, mám velkou radost, když se něco povede a chutná! A jelikož jsem se psaním "trošku ve skluzu", přeji Vám alespoň krásné jaro! :-) P.

      Vymazat
  11. Asi budeme mít velikonoce ještě jednou,Tvůj mazanec vypadá skvěle,
    je škoda,že jsem se nepodíval dříve.Příště budu chytřejší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Díky, Radku! Jak to dopadlo - vyzkoušel jsi? ;-) P.

      Vymazat
  12. Dobrý den, opět budu dělat dle Vašeho receptu vánočku a už se moc těším. Děkuji za super recept. Jíťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ..a já děkuji za Váš koment, Jíťo! Budete-li se chtít podělit o foto, rád ho nasdílím na FB. :-) P.

      Vymazat
  13. Velikonoce sice nejsou,ale rodina škemrá o nějakou Tvojí dobrotu a vyhrál mazanec.Jdu na to.

    OdpovědětVymazat
  14. Dobry den, mam upeceno, rozkrajeno a ochutnano. Vas "velejemny" mazanec dopadl vyborne. Kazdy rok jsem pekla podle jineho receptu, ale tenhle budu urcite opakovat. Mockrat diky :) Bety

    OdpovědětVymazat