sobota 24. prosince 2011

Vánoční bramborový salát s domácí majonézou a řeckým jogurtem

Uffff, vánoční přípravy jsou za mnou - (ne)oblíbený, leč vytrvalý pavouk přišel o svou pavučinu, v „důmyslných“ skrýších se ukrývá nějaké to překvapení, stromeček se v pokoji už pomalu zabydluje, čekajíc na sváteční zdobení, kapřík se koupe v mléce a těší se na horkou lázeň, dokonce i vánoční bramborový salát přichází ke své chuti.. A u vánočního bramborového salátu bych se rád zastavil.. Každá domácnost jej vyrábí jinak – s majonézou či bez, se šunkou, fazolemi, ve starých kuchařkách se sardelkami.. Rozhodl jsem se tedy poodkrýt roušku tajemství toho našeho salátku..




















Nejdříve si připravíme domácí majonézu z 2 žloutků a 300ml slunečnicového oleje – postup zde, tuto pak smícháme s 300g řeckého jogurtu, který je krásně hustý, ne příliš kyselý, ale přitom salát osvěží a také odlehčí. O den či noc dříve uvaříme ve slupce v osolené vodě asi 2kg brambor, k salátu jako stvořených – Keřkovských rohlíčků (není podmínkou), které těsně před přípravou salátu oloupeme, a pokrájíme na cca 8mm široké a 2-3cm dlouhé hranolky (krájím nožem, dá se však použít i strunový kráječ na brambory), osolíme, opepříme. Pak už si jen vyhlédneme velkou mísu, a k bramborům přisypáváme další ingredience: Zmíněnou majonézu s jogurtem, 200g mrkve a 150g celeru spolu uvařených v osolené vodě, poté pokrájených na cca 5mm kostičky, 3 vejce – vařená a posekaná nadrobno, 150g červené, jemně pokrájené, cibule, 250g nepostradatelných nakládaných okurek, pokrájených na cca 2mm široké a na šířku okurky dlouhé nudličky, 150g hrášku a 100g kukuřice (v tuto dobu používám mražené Bonduelle, které stačí jen přes cedník spařit horkou vodou, a jsou krásně měkké), 150g malých nakládaných stříbřitých cibulek (mám slabost pro jejich křupavost, pozor - ty s umělým sladidlem nebrat, úplně změní chuť salátu), a 5 lžic plnotučné hořčice. Vše poté, nejlépe rukama, řádně ale s citem smícháme (spíše zlehka převracíme a promneme), dochutíme solí a pepřem, a necháme zaležet do Štědrého dne.
Jak a s čím salátek servírovat, je asi zbytečné psát. Každopádně u nás se bude jíst více než jeden den, a vystřídá se u něj řada masánek.. Šťastný a veselý Štědrý den!
.. abych nezapomněl - chutná i v jiná roční období.. ;-)

9 komentářů:

  1. Tady je poznat chlap - já mám bramborový salát veden jako obyčejnou věc a Vy z toho uděláte krásný příspěvek!
    Bramborový salát u nás musí taky být a ten vánoční dělá manžel s dětmi. Je výborný, jen na mě už trošičku těžký - je tam s tím vejcem ještě šunkový salám a nálev z feferonek a jogurt do něj nesmí! A manželův slogan? Pokud bramborový salát nemá alespoň 4 dny k snídani, obědu a k večeři, tak to nejsou Vánoce!
    Někdy je to s vámi chlapy malinko těžké!
    Příjemné prožití vánočního volna a mnoho kulinární inspirace v novém roce 2012 přeje HaF

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ale nutno doznat, že i vám se povedl hezký příspěvek - z vaší obyčejné věci :)
      Všimla jste si předvánočního úklidu chlapa? Ten mě rozesmál...a je následování hodný :) Trochu mi bude vrtat hlavou, jak oslaví vánoční svátky ten vymetený pavouk :-D
      Hanka

      Vymazat
    2. :-D až teď jsem si všimla, že reaguji dva roky PO TÉ! :)
      Hanka

      Vymazat
    3. To vůbec nevadí, Hanko! Bramborový salát i pavouk, jsou "aktualitou" každých Vánoc.. ;-) P.

      Vymazat
  2. Mockrát děkuji, Vám také vše dobré. Mimochodem - přesně to sedí - také jej snídám. ;-) P.

    OdpovědětVymazat
  3. dekuji za dobry tip a ja jsem to same jako manzel pani HaF na snidani na obed a jeste na veceri a to nekdy i na ,,malou svacinku,,,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za koment! Tak to jedeme všichni na stejné vánoční vlně.. ;-) Krásné svátky přeji! P. :-)

      Vymazat
  4. Co kuchtík to jiný salát a věřte, že každý bude tvrdit, že ten JEHO je nejlepší 
    Já jsem výjimka, já to netvrdím ! Vždy mě chutná ten salát, co dostanu od druhého na ochutnání !  Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, Radko, také moc rád ochutnávám a klidně pak poupravím i své "tradiční", osvědčené. :-) P.

      Vymazat