pátek 13. července 2012

Grilovaný bůček – mletý, s vínem, a dipem z pečených žlutých paprik

.. co si umeleme, to si sníme! Prostě není nad „takové to domácí mletí..“ ;-) - žádné zbytky - jen přesně to, co chceme, a vložíme do strojku. A pokud doma mlýnek nemáme, nebojme se požádat řezníka, ukázat si na naše „vyvolené“ masánko, a nechat si ho semlít. Když jde o kousek s kostí, nezapomeňme si ji odnést jako trofej – bude se hodit třeba do vývaru, nebo ji přihodíme, pro silnější šťávu, k pečeni.
Mleté maso se výborně hodí ke grilovaní – máme vždy záruku perfektního dochucení napříč celým masem, bez jakýchkoliv marinád. A aby bylo maso řádně šťavnaté, mělo by obsahovat i nějaký ten tuk. Proto jsem vybral velmi oblíbený, zároveň však levný kousek – vepřový bůček. Je třeba vybrat ale kus opravdu libový, tuku by nemělo být více než třetina (kdybychom takový nenašli, doporučuji naopak tučnější plec).
Nejdříve si ale připravíme (klidně den před grilovačkou) jednoduchý dip z pečených paprik. Nejvhodnější jsou žluté – nejsou tak sladké, jako červené, a na rozdíl od zelených, které mají po rozmixovaní nevzhlednou khaki barvu, potěší i oko.




















Papriky, cca 8ks, poklademe na plech vystlaný alobalem, a vložíme do rozpálené trouby – horní pozice grill, maximální výkon (300°C), na cca 15 minut – dokud se slupka nezbarví do černa (v průběhu grilování asi 3x otočíme). Pokud budeme grilovat na venkovním grilu, troubu vynecháme, a papriky ugrilujeme rovnou nad ohněm – budou ještě lepší. Pečené je vložíme do mísy, a přetáhneme potravinovou fólií, aby se zapařily a snadno se loupaly. Jakmile trošku vychladnou, odstraníme slupku, jadřinec s jadérky, a nejotravnější práce je za námi.. Čisté paprikové filety vložíme do mixéru (můžeme použít i tyčový), přidáme půl lžičky hrubé soli, 0,5dl kvalitního olivového oleje, lžíci citronové šťávy, a vše umixujeme dohladka. Vznikne nám základ, který dochutíme dle fantazie a chuti, může nám tak vzniknout i vícero dipů. Doporučuji pikantní voňavou variantu – cca polovinu směsi si dáme do misky, přidáme hrst nasekaného koriandru a jednu čili papričku, dle chuti doplníme solí, kapkou citronové či limetové šťávy, a necháme vychladit.




















A teď to hlavní – maso.. Asi 1,5kg bůčku umeleme i s případnou kůží, přidáme 6-8 stroužků jemně pokrájeného česneku (mám rád, když je v mase i vidět), 2 velké jemně pokrájené cibule (tu na cedníku spaříme horkou vodou z konvice, čímž snížíme její výraznost, a zároveň zamezíme ztmavnutí masa), 2 lžičky drceného kmínu, 2-3 lžičky soli, 3 lžičky čerstvě mletého pepře, jemně usekané lístky ze 2 větviček rozmarýnu, a 1dl kvalitního suchého bílého vína (použil jsem chardonnay). Víno nám dodá jemně navinulou chuť, a pomůže nám mletou směs hezky spojit. Nepřidáváme totiž žádné vajíčko, mouku, ani housku. Proč taky? Chceme přeci čisté maso, ne nějakou „sekačku za kačku“. Nejdůležitější je vše zamíchat a vyrobit celistvou hmotu. Zapomeňme na pouhé prošťuchování vařečkou, je třeba zapojit sílu, a směs alespoň 10 minut pečlivě hníst. Zapojíme pravý i levý hák, pokud máme elektrický, můžeme zapojit i ten. Směs necháme půl hoďky vychladit v lednici, poté tvarujeme cca 200g bochánky (můžeme použít i tvořítko). Okraje můžeme pro efekt a další chuť omotat tenkými plátky pancetty, a takto připravené masánko necháme v lednici opět minimálně půl hoďky odpočívat.
Ve finále si rozpálíme gril (v mém případě grilovací pánev), ruce si potřeme olivovým olejem, maso v nich ještě uhladíme, a grilujeme na středním ohni cca 6minut z každé strany.
Hotové „kousky“ doplníme paprikovým dipem, lístky rukoly (pikantně nahořklá chuť se k masu skvěle hodí), a můžeme se zakousnout.. Není nad pořádný kus šťavnatého masa! :-)


2 komentáře:

  1. Tak tohle vypadá naprosto fantasticky, maso si dovedu velmi dobře představit a dip z paprik budu muset vyzkoušet co nejdřív :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky Meg! Mohu vřele doporučit - jen se po něm, stejně jako po mase, zaprášilo.. P. :-)

    OdpovědětVymazat