pondělí 8. července 2013

Kynuté meruňkové knedlíky sypané tvarohem – klasika inspirovaná Marií Janků-Sandtnerovou

Nedávno jsem dostal dárek – další historickou kuchařku, ze které mám zhruba stejnou radost, jako v dětství z autodráhy.. Jde o dílo známé Marie-Janků Sandtnerové (1885-1946) – Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů, dvanácté vydání z roku 1937. Stala se mou víkendovou ranní četbou při kávičce, a především další inspirací. Co bych z ní tak asi „napoprvé“ uvařil?
Kupodivu sladké! Na trhu jsem totiž narazil na malinké, přitom šťavnaté a sladké meruňky. Zalistoval jsem „Sandtnerkou“, a nápad byl na světě – kynuté meruňkové knedlíky. Recept mě zaujal především minimálním množstvím použité mouky – většinou to bývá kilo, což se rovná spoustě práce s hnětením, a výsledkem je regiment knedlíků s větší vrstvou těsta, kdy při třetím zbaštěném kousku nám lezou oči z důlků. S tímto receptem vyrobíme množství určené +/- pro čtyřčlennou rodinu, a nemusíme si dělat starosti s nějakými přebytky či přejídáním.
Do mísy na kynutí těsta přesejeme 350g hrubé mouky (množství jsem si lehce upravil), v hrnečku ohřejeme 190ml plnotučného mléka (nesmí být horké, jen příjemně teplé). Do menší misky pro přípravu kvásku si pak rozdrobíme 10g čerstvého droždí, a přidáme 10g pískového cukru, 2 lžíce přesáté hrubé mouky, a 50ml ohřátého mléka (mouku i mléko odebíráme z celkového množství). Pečlivě promícháme, přikryjeme utěrkou, a necháme vzejít kvásek (cca 15-20minut).
 
Do přesáté mouky zamícháme půl lžičky soli, přidáme vzejitý kvásek, 1 žloutek, a za stálého míchání přiléváme zbytek (140ml) ohřátého mléka, ve kterém jsme nechali rozpustit 5g (lžičku) másla. Vařečkou a posléze rukou vypracujeme tužší nelepivé těsto, které necháme na teplém místě, přikryté utěrkou, cca 45min. vykynout. 
Z vykynutého těsta vyválíme cca 0,5cm tlustou placku (v průměru měla cca 38cm). A z ní vykrajujeme kolečka, do kterých obalíme meruňky (pečlivě očištěné, osušené, mající pokojovou teplotu). Velikost vykrájených koleček přizpůsobíme meruňkám („moje mini meruňka“ vážila cca 40g, preferuji spíše knedlíčky než knedlíky, takže jsem vykrajoval průměr 7,5cm). Každé kolečko před vložením meruňky ještě zvětšíme rozmačkáním prsty od středu k okraji, v dlani na něj „usadíme meruňku“, a postupným přetahováním a spojováním těsto uzavřeme, zakulatíme, a výslednou „kuličku“ položíme na tác vysypaný hrubou moukou. Knedlíčky přikryjeme utěrkou, a necháme cca 15 – 20 minut kynout a odpočívat. Jelikož preferuji knedlíky se slabší vrstvou těsta, vyšlo mi celkem 18 kousků (16 + 2 z vykrájeného zbytku těsta). Při nákupu větších meruněk či chuti na hutnější knedlík, počítejme s cca 12-ti kusy.



















 
Nakynulé knedlíky házíme do vroucí osolené vody, a přikryté poklicí vaříme cca 10minut. Hotové vytahujeme drátěnou lžící, zakápneme máslem, a na několika místech je rychle propíchneme dvouzubou vidličkou, aby odešla pára, a zůstaly hezky nadýchané. Můžeme servírovat..
Na předehřátý talíř klademe nadýchané šťavnaté knedlíčky, které můžeme pro efekt naříznout nebo roztrhnout vidličkami, zasypeme vločkami tvarohu ke strouhání, moučkovým cukrem – doporučuji smíchat s vanilkovým, a vše spojíme lahodně vonícím rozpuštěným máslíčkem.. No lze jim odolat? Nebo byste si dali raději švestkové, z bramborového těsta, inspirované neméně známou Anuší Kejřovou? ;-)
 
 

14 komentářů:

  1. Mňam -lepší než řízky!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Díky! Ale přiznám se, že já na řízeček nedám dopustit.. Takový šťavnatý, z telecí kýty, smažený na másle.. hmmm.. jako vánoční cukroví! ;-) P.

      Vymazat
    2. Právě jsme sklidili meruňky zítra je skusím vypadají dobře a jednoduše Pája

      Vymazat
    3. Prima Pájo, budu se těšit na výsledek! A kdybyste fotili, klidně se můžete pochlubit s výsledkem na blogovém FB. :-)

      Vymazat
    4. Fakt lepší než řízky :),

      Vymazat
  2. :-) No, odolat se jim rozhodně nedá!:-) I když já to mám nastavené tak, že borůvkové a jahodové dělám z kynutého těsta, přelité smetanovo-tvarohovým přelivem, meruňkové z tvarohového s osmaženou strouhankou a švestkové z bramborového těsta s mákem. Jistě lze varianty různě střídat, ale tyhle jsou u nás prostě "nej"! :-) Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Mileno, a díky! Tak u nás to bylo/je takto: meruňkové a borůvkové = kynuté těsto - sypané tvarohem, jahodové = tvarohové těsto - sypané strouhankou nebo perníkem, a švestky = bramborové těsto - sypané mákem. ;-) P.

      Vymazat
    2. :-) No joo, proti gustu žádnej dišputát, se říká:-) Mně se líbí, jak má každý rád jiné spojení chutí, jinou kombinaci, většinou to pramení z dětství a z rodiny a přes to prostě vlak nejede:-) Milena

      Vymazat
    3. .. je to tak, co se člověk v mládí naučí.. ;-) P.

      Vymazat
  3. Po včerejšku a vaření chutney mám trochu meruněk dost... ale i tak vypadají knedlíky moc dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Meg! Já zatím kromě knedlíků a koláče jedl ovoce jen tak, syrové, ale dnes mě čeká omáčka ke steaku, kde bude červený rybíz. :-) P.

      Vymazat
  4. Tak dnes jsem dělala kynuté knedlíky s meruňkama podle Vašeho receptu.Těsto se dělá výborně,nakyne po chviličce nelepí a meruňky se obalují perfektně.Já jich měla 25 kousků :-),jen jsem je nevařila ve vodě,ale na pařáčku na kterém se ohřívají knedlíky,je to lepší.Jsou,teda byly na oběd a všichni se olizovali,prostě super recept dík Pája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám obrovskou radost, že knedlíky chutnaly, a dílko se zdařilo, Pájo! Díky za tip na pařáček, příště vyzkouším, pařené knedlíky jsem ještě nedělal, ale pamatuji si je od babičky. :-) P.

      Vymazat