pondělí 10. listopadu 2014

Martinské rohlíčky plněné mákem dle Anuše Kejřové a Marie Janků Sandtnerové..

Na svatého Martina husu a džbán vína! :-) Na svátečním listopadovém stole by však kromě této „tradiční dvojky“ nemělo chybět také typické sladké pečivo – Martinské rohlíčky, v některých kuchařkách známé také jako „Martinské podkovy“, symbol podkov Martinova bělouše.
Inspiraci jsem pochopitelně hledal u tradičních českých kuchařek – Anuše Kejřové (1874 – 1926) a Marie Janků Sandtnerové (1885 – 1946). První z dam mě zaujala receptem na těsto a ta druhá nabízela skvělou makovou nádivku. Tu si připravíme jako první. :-)
Do rendlíku nasypeme 120g mletého máku, 40g moučkového cukru (ideálně ovoněného vanilkou) a přilijeme 350ml plnotučného mléka. Na mírném plamenu přivedeme za častého míchání k varu, a provařujeme do konzistence husté kaše, dokud se mléko nevyvaří a mák nebude příjemně měkký. Svařený mák přemístíme do misky a vmícháme do něj 40g strouhaného perníku, 30g medu, 20g hořké čokolády, 5g změklého másla, ½ lžičky strouhané citronové kůry z bio citronu a ½ lžičky skořice. Vše zpracujeme v kompaktní směs a necháme zcela vychladnout.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Do zadělávací mísy vložíme 150g změklého másla (já si předem nastrouhal máslo z lednice), 60g moučkového cukru, jemně ustrouhanou kůru z poloviny bio citronu, a vše utřeme v hladký krém. Přidáme 2 žloutky pokojové teploty, zarovnanou lžičku soli a vše opět spojíme. V hrníčku si ohřejeme 250ml mléka (nesmí být horké, jen vlahé) a můžeme se pustit do přípravy kvásku:
Do menší misky rozdrobíme 30g kvasnic, přisypeme lžičku cukru, zalijeme 50ml našeho ohřátého mléka, a přidáme vrchovatou lžíci hladké mouky. Rozmícháme v řidší kaši, misku přikryjeme, a kvásek necháme na teplém místě vzejít (cca 20 minut).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Do zadělávací mísy s máslem a žloutky pak vsypeme 500g hladké mouky prosáté přes cedník, přidáme vzešlý kvásek, zbývajících 200 ml mléka, a nejlépe rukou (pokud nepoužíváme techniku) řádně vyhněteme v „bochánek“ nelepivého těsta. Přikryjeme, a na teplém místě necháme hodinu kynout.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Z vykynulého těsta si uděláme „knedlík“, který rozdělíme na 5 stejných dílů, a z každého z nich postupně vyválíme, nebo „vymačkáme dlaní a prsty“ (jako v mém případě) placku o průměru cca 26cm. Placku rozdělíme pomocí rádélka na 8 přibližně stejných výsečí, jejichž okraje potřeme žloutkem (náplň nám nebude při pečení unikat ven). Na vnější (širší) část výseče položíme lžičku naší makové náplně, uchopíme za okraje, a směrem ke špičce těsto rolujeme do tvaru rohlíčku. Rohlíček pak otočíme cípkem k sobě (ten mimochodem symbolizuje Martinovu biskupskou čepici), okraje jemně zmáčkneme, ohneme do podkovy, a výsledné dílo přeneseme na plech s pečícím papírem. Na plechu necháme rohlíčky cca 30 minut kynout, poté je potřeme žloutkem (budou mít lepší barvu a nebudou tvrdé), a posypeme sekanými loupanými mandlemi (některé jsem ponechal i bez posypu). Pečeme v troubě předehřáté na 180°C (horkovzdušná 160°C), střední pozice, do zlato-červena, cca 20 minut. Získáme 40ks rohlíčků, a ještě nám trocha makové náplně zbyde. ;-)
Voňavé, „naleštěné“ zlatočervené Martinské rohlíčky podáváme ještě teplé jako dezert, nebo je můžeme uždibovat coby postní chod před tradiční pečenou husou s jablky. Ještě svátečnější nádech pak získají lehounkým poprášením moučkovým cukrem ovoněným vanilkou.. :-)
 

 

7 komentářů:

  1. Opět moc povedený recept. Rohlíčky vypadají náramně a je na nich vidět, že byly výborné. Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Jindro! Anuše je zkrátka "klasika", která mě v pečení dosud nikdy nezklamala. P. :-)

      Vymazat
  2. Pepato,
    a zkoušel jste to s nádivkou z vlašských ořechů? Ale ta klasická je úžasná. Takhle dělala nádivku babička a maminka.
    Děkuji a těším se na tu ... husu? ;)
    Enaz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji, Enaz! Husa tentokráte mou kuchyni minula, ale zařadím alespoň nějakou vánoční rybku. :-) Ořechovou nádivku mám moc rád, dělám ji podle tohoto receptu: http://www.pepato.eu/2012/03/kynuta-babovka-nadychana-klasika-s.html . :-) P.

      Vymazat
  3. Moje oblíbené rohlíčky - famózní, ostatně jako vždy! :-) Milena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Mileno! Jak jsem psal výše Jindře - Anuše prostě nezklame.. Doufám, že by jí má verze také chutnala.. :-) P.

      Vymazat
  4. Dnes 12. 5. 2020 jsem rohlíčky upekla, vypadají přesně tak, jako zde na fotce a jsou mimořádně dobré! Děkuji za recept.
    Těsto je velmi chutné, dobře se s ním pracuje, jelikož je v něm hodně másla, budou určitě rohlíčky vláčné i po dvou třech dnech.

    OdpovědětVymazat