pátek 5. září 2014

Rajčatová marmeláda s chutí a vůní chilli, zázvoru a koření..

Letošní rok bohužel českým rajčatům příliš nepřál, a v řadě případů přišla díky plísním celá úroda vniveč (včetně té naší). Naštěstí byl alespoň počátek sklizně relativně úspěšný, a tak se mi podařilo vyrobit několik skleniček rajčatové „marmelády“, dle EU specifikace spíše džemu.. Chuťovou inspirací mi byl sýrový tapas v restaurantu La Terrassa, podáván právě s rajčatovou marmeládou. Doma jsem tedy zaimprovizoval, pustil se do vaření, a výsledkem byl sám mile překvapen. Více než dvacetičlenný „sbor testerů“ v práci mě pak utvrdil v tom, že bych se měl o recept podělit i s vámi. ;-)
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zralá rajčata – 2 kg, omyjeme, vyřízneme „bubáka“ a na špičce nařízneme nožem slupku do kříže. Připravíme si misku se studenou vodou a přidáme do ní led. Do jiné misky vložíme rajčata (v jedné vrstvě, dle jejich velikosti), a spaříme je vařící vodou z konvice. Párkrát je obrátíme lžící, ve vodě ponecháme cca minutku, a šup s nimi do misky s vodou a ledem. Díky prudké změně teploty slupka popraská, a rajčata můžeme pohodlně oloupat pouhými prsty. Takto pokračujeme, dokud nemáme všechna rajčata oloupána, dle potřeby přidáváme do misky další led.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oloupaná rajčata pokrájíme na cca 1 – 1,5cm kostky, semínka ponecháme – obsahují pektiny, které pomohou marmeládě zhoustnout. Pokrájená rajčata vložíme nejlépe do litinového hrnce, a přidáme k nim 500g tmavého třtinového cukru, 60g čerstvého zázvoru pokrájeného na cca 2mm kostičky, 2 cca 5cm kousky skořice, 2 proužky kůry z bio citronu, cca 20g jemně pokrájené chilli papričky (dle chuti a stupně pálivosti – marmeláda by měla být pikantní, ale ne příliš), 3 podrcené hřebíčky, 2 zarovnané lžičky soli a 1dl červeného vinného octa. Přivedeme k varu, poté plamen snížíme a za občasného, později častého míchání směs svařujeme do „marmeládové konzistence“. Tu poznáme tak, že pokud shrneme část směsi vařečkou ze dna hrnce, marmeláda se bude na odhalené místo vracet jen velmi pozvolna. Několik minut před dokončením odstraníme citronovou kůru a kousky skořice, a přidáme šťávu z poloviny citronu, pro jemnou kyselinku.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Povaříme, a ihned lžící plníme do skleniček, přičemž se snažíme marmeládu co nejvíce upěchovat a zbavit se tím vzduchových bublin. Uzavřeme víčkem a vložíme do lednice, kde nám marmeláda vydrží několik týdnů i měsíců. Z uvedeného množství rajčat vyrobíme cca tři 190ml skleničky.
Vychlazenou rajčatovou marmeládu si nejlépe užijeme s variací sýrů, překvapivě skvěle chutná také k plísňovým či čerstvému kozímu. Na jazyku oceníte rajčatovou sladkost, lehkou pikantnost chilli a kousků karamelizovaného zázvoru, to vše provoněno hřebíčkem a skořicí. :-)
 
 

11 komentářů:

  1. Hmmm, mě plíseň sklizeň nezkazila, takže asi zkusím. Vypadá to zajímavě a dobré sýry s portem bych klidně mohla osvěžit touhle zajímavou marmeládkou...:-) Díky, Milena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mileno, díky! :-) Budu se těšit, zda Vám bude chutnat. Zkoušel jsem i "žlutou verzi" se světlým třtinovým cukrem, ale červená je červená. :-) P.

      Vymazat
  2. Taky jsem to v té restauraci jedla a bylo to úžasné, jen jsem nevěděla jak to udělat, takže díky za skvělý recept. Už mám uvařeno, je vynikající! Tedy jen dost pracné. Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super Kláro, jsem rád, že Vám chutná! Minulý týden jsem ji zrovna vyráběl ze zbytku žlutých rajčat, ubral cukr a přidal jablka - tak jsem zvědav, jak se osvědčí.. Původně to mělo být chutney, ale vařil jsem, vařil, .., až vznikla marmeláda.. ;-) Ale tahle červená je klasika a pracnější loupání rajčat se zde vyplatí. :-) P.

      Vymazat
  3. To musím zkusit, vypadá to báječně!

    OdpovědětVymazat
  4. Vynikající!!!!Dělám už 2.rok. Všem moc chutná :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vyborna, pikantni. Moc nam chutna

    OdpovědětVymazat
  6. Vynikající! Jenom je toho ze dvou kil rajčat málo. Příští rok budu dělat průběžně. Velké díky za recept. S dovolením název bude: PEPATO marmeláda. ��

    OdpovědětVymazat
  7. vypadá to lahodně, pravděpodobně chutná ještě lépe :)

    OdpovědětVymazat
  8. je výborná, dělám už čtvrtou sezónu a kdo ochutná, chce recept... a nebo další skleničku. Šířím odkaz na vaše stránky dál a dál. Díky moc za tuto delikatesu.

    OdpovědětVymazat
  9. Poprvé jsem vařila před dvěma lety, a všem moc chutnalo. Vloni se mi žádná rajčata neurodila, ale letos mám a už se chystám na výbornou marmeládu 😋

    OdpovědětVymazat