čtvrtek 18. února 2010

Lokální? V Lokálu!

Je to tak – za každodenní českou kuchyní jděte právě do Lokálu – teda alespoň já to tak vidím. Lokál bych nenazval restaurací, ale spíš pivnicí, nebo přesněji.. lokálem. Vše tu prostě sedí – název, vždy čerstvá česká kuchyně za běžné ceny, a plzeň z tanku jako křen.V čem je tedy zvláštní? On si totiž Lokál zakládá právě na čerstvosti, a vaření bez konveniencí, tedy čáry máry obsahu z pytlíků, kyblíků a tajemných flašek, které se hodí do kotle, 3x se zamíchá, pronese se zaklínadlo – např. Abraka, Dabraka, Unilever!, a návštěvníkovi restaurace se podává „Silný babiččin hovězí vývar“, který neviděl hovězí kost ani z letadla. Nečekejme zde nějakou „high“ gastronomii – na tu můžete zajít do naproti sídlící La Degu (oba podniky patří pod vlajku Ambiente - restauratéra se „skvělým nosem“ Tomáše Karpíška), ale poctivou a čistou, českou, kvalitní kuchyni. My jsme zde zavítali už poněkolikáté, ale konečně s foťákem! Než jsme se rozkoukali, už jsme dostali pivánko – a opravdu skvělé, a než byl „krygl“ prázdý, už přede mnou stál další. Prostě to tam lítá. Byli jsme hladoví, takže jsme si dali tataráček jako předkrm – a musím uznat, že i když mi vše chutnalo, tatarák byl naprosto bez výhrad – jasně identifikovatelná chuť masa, cibule, čerstvého pepře a nakládané okurky v naprosto vyváženém poměru.



Další volbou pak byla smažená králičí játra na slunečnicovém oleji (fritézu totiž ve zdejší kuchyni nenajdete) s bramborovým salátem (to jsem papal já..) a ovarové kolínko s křenem a hořčicí. Játra byla výborná, u salátu bych buď zvýšil podíl okurek, nebo okurkového láku – byl dost jemný. Možná jen potřeboval zaležet, ale tam se mu to asi nepodaří..



Kolínko rovněž dobré, křen by snesl více čerstvosti, možná kdyby byl servírován přiklopen sklenicí, jako tomu bylo u nás doma, výtek by nebylo.



A protože jíme i očima.. stále obhlížíme celý styl lokálu, který je jako vystřižen z dob minulých, včetně zeleného válečku na zdech, umělohmotných ošatek na pečivo, škrábanci na obložení, které jsou ale podsvícené, a ještě např. absencí pisoárů na wc (čistota je ale perfektní). Stručně řečeno: retro 80. léta s poctivou kuchyní, a milým personálem, který umí.

Žádné komentáře:

Okomentovat