čtvrtek 15. dubna 2010

Křupavý filet z candáta s baby špenátem a parmazánem

Candát je naše TOP ryba, to potvrdí každý rybář a zkušený „pojídač“. Je to dravec, takže se hýbe, a tuku má tedy minimálně. Chuťově hravě předčí i oblíbeného lososa. Kdybych měl jeho maso srovnat s nějakou mořskou rybou, zřejmě by to byl – dle mého – snapper, český název chňapal. Je tak chutný, že je zbytečné jej doplňovat kořením (ale i to je možné – jen, prosíííím, ne žádné hotové koření na rybu z pytlíku – to by zabilo i poslední mřenku).
No a teď k mé večeři.. filet candáta jsem osušil, jemně osolil z obou stran, rozdělil na porce cca 5cm široké (dle počtu strávníků), a kůží vložil do hladké mouky. Každou porci jsem pak „poplácal“ jako dítko po zadečku, a tím zbavil přebytečné mouky (to zajistí křupavost). Na pánvi jsem rozehřál olivový olej, do kterého jsem jednotlivé porce rybky vložil kůží dolů, a jemně rukou přitlačil, aby se nepokroutily. Snížil jsem plamen, a opékal, dokud ryba nezačala měnit barvu (viz foto na pánvi) – cca 3min. Pro zjemnění jsem v průběhu opékání přidal malý kousek másla.. Následně jsem ji na velmi krátkou dobu otočil kůží nahoru – cca 1min., aby se dopekla i z druhé strany. Mezi tím jsem omyl lístky baby špenátu, odstředil z nich vodu v ruční odstředivce, na hlubší pánvi rozehřál olivový olej, do kterého jsem vložil na drobno pokrájený stroužek česneku. Následně jsem přidal lístky špenátu. Promíchal, a do minuty byl špenát hotov. Ještě jsem přidal malinko soli a bílého pepře. Na předehřátý talíř jsem pak pomocí servírovacího kroužku tento špenát „vytvaroval“, a přidal na něj jemnou parmazánovou čepici. No a pak už měl hlavní slovo candát.. Opravdový král našich ryb. :-)

4 komentáře:

  1. Moc děkuji za tenhle recept a za celý tenhle blog. Vůbec by mě nenapadlo, jaké poklady se dají najít při náhodném brouzdání po internetu! absolutně skvělé! přeju hodně zdaru při dalším kulinářském čarování. Jídlu zdar! Lenka Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já Vám, Lenko, děkuji za koment! Mám radost, že i starší článek zaujal. Díky, P. :-)

      Vymazat
  2. Ten špenát je absolutně výborný nápad. Jsem ráda, že jsem na tenhle recept natrefila. je to výborné místo brambor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já jsem moc rád, že Vás recept zaujal! Díky! :-) P.

      Vymazat