sobota 28. května 2011

Prague Food Festival 2011 - pátek

Rok opět uběhnul jako nic, a je tu další Prague Food Festival, zkrátka PFF (neplést s PPF – ti jsou také dobří, ale rozhodně bychom si u nich nepochutnali..). Letos PFF probíhá opět na Pražském hradě, tentokráte však v Královské zahradě, Míčovně a Letohrádku královny Anny. Místo velmi důstojné, atmosféra poklidná, takže pokud zavítá i největší neurotik, a nezklidní jej spousta dobrého jídla, vína a piva (letos návštěvníci obdrží při odchodu navíc pivní „Master“ dárek), pak všudypřítomná zeleň zcela jistě. Tento ročník jsem navštívil pouze první den (pátek), a ačkoliv jsem zde zažil počasí všeho druhu - vyjma vánice, odcházel jsem spokojen, lépe řečeno více než spokojen, nikoliv však nadšen. Mé nadšení patří jednoznačně festivalu loňskému, a to především díky tomu, že PFF probíhal v Jižních zahradách Pražského hradu, odkud je výhled na Prahu skutečně úchvatný, díky čemuž jakoby vymezený „festivalový prostor“ neměl hranic, a rozpínal se do celé metropole. Letos se nabízí více faktického prostoru a vše působí tak nějak méně hekticky a více „celistvě“, otázkou však je, zda ne až nudně, a neodráží se to i do nabídky jednotlivých restaurací..


Několikrát jsem při křižování zahradou potkal „hlavu“ celé akce – Pavla Maurera, a jelikož měl i za deště na tváři úsměv, vše bylo zřejmě v nejlepším pořádku.


A co, a koho jsem letos degustoval? Mrkněte níže.. ;-) Seřazeno dle abecedy, nikoliv dle žebříčku obliby. V mé chuťové bance ale určitě zůstal chléb z Aromi - chuť nedoplňoval jen pršut, ale i rajčata, jimiž byl potřen, dále pak skvělý tuňák v tempuře z Hergetovy cihelny, kuře se sečuánským chilli z Huang He – velmi zajímavá chuť a štiplavost, výborný čočkový salát s bůčkem a naprosto dokonale uvařená rýže basmati (pokusím se získat přesný postup přípravy) z Essensie, propracované telecí hrudí z Alcronu, sorbet z Obecního domu - nový šéfkuchař Jacques Auffrays, dle mého, restauraci opravdu prospěl, a nemůžu zapomenout ani na úžasnou polévku Tom kha kai z Yasmin Noodles. Naopak jsem nebyl „uchvácen“ pěnou z olivového oleje (nebo spíše z iberské panna cotty pod ní..) z Delikates Andalusie, a pivní zmrzlinou z Les Moules – bezva nápad, ale chybělo jí trošku ovocné kyselinky..
To vše jsou však jen mé chutě a pocity, a budu moc rád i za jiné postřehy. Celkově, jak jsem zmínil na začátku, jsem byl více než spokojen, takže se opět těším na příští ročník. Letos bych rád navštívil i Londýnský festival Taste of London v Regent´s Parku, takže jsem zvědav, a rád se zde podělím o další festivalové zážitky odjinud. :-)

Aromi + La Finestra:
- Přírodně kynutý chléb Novafeltria s pršutem a rajčaty


- Grilované hovězí Marchigiana s fazolovým salátem


- Levandulová panna cotta s jahodovým tatarákem



Bistro Florentýna:
- Kýta z mléčného telete na vídeňský způsob



Buddha-Bar:
- Grilovaný vepřový bůček, marinovaný v česneku a limetkách s karamelovým glazé a salátem



Delikatesy Andalusie:
- Pěna z extra panenského olivového oleje ovoněná citrónem na iberské panna cottě



- Glazírovaná líčka z iberského vepřového na sherry, krémová rýže s hříbky



Hergetova Cihelna:
- Tuňák smažený v tempuře s bramborovým pyré s wasabi a demi glace s gari zázvorem



Horizont hotel, Pec pod Sněžkou:
- Krkonošské kyselo



- Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou



Huang He:
- Kousky kuřete se sečuánským chilli



Chagall´s:
- "Tafelspitz" - Vařená hovězí květová špička s cibulovými bramborami, fazolkami, jablečným křenem a křenovou omáčkou



Kobe:
- Variace tataráčků v čekankovém listě s mořskou řasou goma-wakame a kaviárem z létajích ryb - lososový s koriandream a hovězí ze svíčkové Kobe s lanýžovým olejem



Les Moules:
- Domácí pivní zmrzlina



Mandarin Oriental hotel, Prague, Essensia:
- Vepřový bok v černém kari, čočkový salát & rýže basmati



- Kachní prsa „sous vide“ – uzená kaše z celeru a brambor, lišky & glazé z červeného vína



- Jahodový žahour & pěna z vína a žloutků



Marriott hotel, Brasserie Praha:
- Dort z čokoládové pěny s višněmi a domácím sorbetem



Obecní dům, Francouzská restaurace Art Nouveau:
- Dušení šneci v červeném víně na francouzský způsob



- Domácí sorbet z růžového grepu a campari s karamelovou oplatkou



Phenix:
- Dukátové buchtičky plněné tvarohem s vanilkovým sabayonem



Radisson Blu hotel, Alcron + La Rotonde:
- Telecí hrudí plněné žemlovou nádivkou s hlívou královskou



- Výběr z domácích macaronů



The Augustine hotel, Monastery:
- Dušená hovězí líčka ve svatotomášském pivu s bramborovou kaší



Yasmin hotel, Noodles:
- Tom kha kai z kokosového mléka, limetkových listů a chilli papriček

2 komentáře:

  1. Lze k popiskám fotek přidat i cenu v grandech?

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel jsem si ceny nepoznamenal, takže Vás zklamu. Většinou se pohybovaly v rozmezí 4-6gr, dezerty 2-3gr. Nejdražší bylo pravděpodobně hovězí Kobe - 10gr (to jsem si ale už z důvodu přeplněnosti nedal..). Naopak nejvýhodnější bylo celé menu Mandarin Oriental Essensie - 10gr., které obsahovalo 2chody dle výběru + dezert (čili vše, co vidíte na fotkách výše), a dokonce se dalo dohodnout na 3 chodech bez dezertu. Pokud plánujete vyrazit, pak dobrou chuť! :-)

    OdpovědětVymazat