pondělí 15. srpna 2011

Švestkové knedlíky z bramborového těsta dle Anuše Kejřové

Léto poněkud pošmourné, švestky nám naštěstí i tak krásně modrají. Toho je třeba využít, a jelikož nevlastním destilační kolonu, a moravské zlato mám každoročně zajištěno, vrhnul jsem se na knedlíky. Kynuté mám nejraději s meruňkami, tvarohové s jahodami, na švestky tedy „zbývá“ těsto bramborové. Inspiraci čerpám u Anuše Kejřové, a Paní kuchařka opět nezklamala..
Nejlépe den předem uvařené brambory ve slupce oloupeme, a 600g z nich najemno nastrouháme. Přidáme 250g hrubé mouky, 20g másla (to jsem také nastrouhal), půl rozkvedlaného vejce + jeden žloutek a zarovnanou lžičku soli. Vypracujeme v tužší těsto (množství mouky si upravíme dle konzistence těsta a typu brambor), a necháme jej minimálně půl hodinky přikryté odpočívat v lednici. Na pomoučeném válu z něj pak vyválíme cca 5mm silnou placku, kterou rozdělíme na čtverečky (dílky), „posázíme“ je omytými a pečlivě osušenými švestkami, které pak do těsta za pomoci prstů uzavřeme, a tvarujeme knedlíky (těsto by mělo tvořit pouze tenkou kůrčičku). Ty vhazujeme po dávkách (dle velikosti hrnce) do vroucí osolené vody, a po malé chvíli zkontrolujeme, zda se nepřichytily ke dnu. Přiklopené vaříme cca 10 minut - než vyplavou (cca 5 min) - na středním plameni, následně intenzitu ještě snížíme, aby se těsto varem neroztrhalo. Uvařené knedlíky vyndáme děrovanou lžící nebo cedníkem, a zlehka potřeme rozpuštěným máslem.




















Můžeme servírovat, a hlavně jim dodat patřičný chuťový kabátek.. Anuše doporučuje knedlíčky posypat tvarohem a cukrem, já ke švestkám preferuji mletý mák nebo opraženou strouhanku na másle, cukr, a aby se vše spojilo a hladce klouzalo do krku, samozřejmě nezapomeneme patřičně „zakápnout“ rozpuštěným máslíčkem. :-)


4 komentáře:

  1. Proč mají být brambory uvařeny den předem?

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Chico, není to podmínka. S brambory vařenými den předem se mi lépe pracuje (líp se i strouhají), a dle starých kuchařek i mé babičky, jsou pak knedlíky křehčí a méně mazlavé. Vyzkoušejte a napiště. :-) P.

    OdpovědětVymazat
  3. Výborné, děkuji za tento recept, právě jsme dovečeřeli :-). O Anuši Kejřové jsem se dozvěděla z foodblogu Šárky Škachové, proto jsem při nabídce strýčka Googla už tušila, že jsem našla, co hledám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem moc rád, že Vás recept potěšil! Já dostal Kejřovou jako dárek, a právě Šárka Škachová mně na svém blogu uveřejnila recept na roštěnky dle Anuše K. . Šárka alias Gurmánka, byla vlastně inspirací k založení mého blogu. Inspirují mě tedy obě dámy. P. :-)

      Vymazat