pondělí 19. září 2011

Jehněčí kolínko na červeném víně a medu, s bramborovou kaší

Konečně jsem se opět vrhnul na jehněčí – mám radost, že začíná být čím dál více k dostání, a nemyslím tím to rozmražené, z dovozu. Na tržišti mi padla do oka 3 krásná zadní kolínka ze statku Horní Dvorce. Kolínko mám totiž z celého jehňátka asi nejraději, a málokdy mu v restauraci odolám. Jehněčí mělo právem v českém jídelníčku vždy své nezanedbatelné místo, a dnes by tomu nemělo být jinak..
Z kolínka odstraníme přebytečný tuk, který je nositelem charakteristického jehněčího „zápachu“, a abychom docílili efektu „holé kosti“, přibližně 2cm kosti v horní části kolínka naříznutím a seškrábnutím masa odhalíme. Při dušení pak maso krásně sklouzne až ke kloubu, kost bude hrdě dominovat celému talíři, a vzbuzovat ještě více chuti.




















Upravená kolínka osolíme, opečeme na olivovém oleji, a uložíme na teplém místě. Do výpeku pak přidáme kousek másla, 2 na kolečka nakrájené mrkve, 1 malou petržel, 1 cibuli, 1 menší pórek (světlou část), 4 přepůlené stroužky česneku, 2 větvičky rozmarýnu, 3 bobkové listy, 10 kuliček pepře, a vše restujeme dozlatova. Přidáme 2 lžíce medu, necháme lehce zkaramelizovat, a následně přihodíme půl plechovky italských rajčat, která vařečkou rozmělníme, a 3dl červeného vína (použil jsem Cabernet Savignon). Vše redukujeme do hustší, téměř marmeládové, konzistence – žádný spěch, z vína musí zůstat jen chuť a barva. Do takto připraveného základu vložíme kolínka, zalijeme 0,75 – 1l kuřecího vývaru, přiklopíme poklicí, a pomalu dusíme v předehřáté troubě na 150°C cca 4h (jehněčí chce čas a klid).
Jakmile jsou kolínka krásně měkká, opatrně je vyndáme, přikryjeme alobalem a uložíme na teplé místo. Vydušenou šťávu varem zredukujeme na ½ objemu, přecedíme (zeleninu nepasírujeme, jen vymačkáme), případný tuk z povrchu sebereme, a můžeme podávat. Zvolil jsem smetanovou bramborovou kaši, na kterou „posadíme“ kolínko, a po jeho bocích necháme stékat zredukovanou silnou šťávu. Ručím za to, že se bude masánko na jazyku jen rozplývat, a jsme-li při čištění důslední, po jehněčí „pachuti“ nezbude ani památka.. :-)


16 komentářů:

  1. ach, vypada to vice nez lakave :)

    OdpovědětVymazat
  2. Bylo jaksepatří oceněno, díky za recept!!! Vynechán vývar, protože crockpot tolik tekutin nepotřebuje, ale jinak to bylo noblesní!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Díky Mileno, jsem moc rád, že chutnalo. Konečně další milovník pomalého vaření! :-) P.

    OdpovědětVymazat
  4. Včera jsme v Makru nakoupil 4 kolínka, dneska jsem objevil tento recept... tak jdu na to.
    Večer dám vědět jak to dopadlo.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak a je to hotové, opravdu výborný recept.
    Moc děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. .. a já jsem moc rád, že chutnal! Díky. P. :-)

      Vymazat
  6. recept vypadá skvěle. :) BTW já to jehněčí pyžmo miluju. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tenhle koment mně opravdu úplně utekl, to mě mrzí. Díky moc! Já jej taky rád (nebo spíše nevadí mi), ale jen v určitých mezích. V tomhle receptu ale téměř už cítit nebylo - jedli i "chroničtí odmítači".. :-) P.

      Vymazat
  7. Jelikož ty kolínka vypadají na obrázku strašně lákavě tak už se na ně nějakou dobu chystám. Problém je ale narazit na ně v obchodě. Teď jsem dělal objednavku na maso na vánoční rodinný oběd a pčidal k němu i čtyři kolínka. Akorát nevím jestli se lepší hodí přední nebo zadní?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, a vřele doporučuji, myslím, že se budete olizovat. Budu rád, když se pak podělíte o Vaši zkušenost. Důležité je, hlavně se soustředit na přípravu základu, aby byl hezky hustý. Jinak obecně preferuji u jehněčího zadní kolínko - je prostě větší. Ať se dílko zdaří! :-) P.

      Vymazat
  8. Lepsi jehneci jsem jeste nejedla!!! I manzelovi strasne moc chutnalo! Akorat prosim, jak mam udelat, aby stava na konci byla trochu hustejsi? Ja jsem ji mela strasne ridkou a tekouci. Jinak uz jehneci nikdy delat nebudu :) Diky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Šťáva je tvořena v podstatě už od základu, a nemusí být moc hustá, jde tam spíše o sílu chuti (důležité je sebrat přebytečný tuk). Pokud ji ale přeci jen preferujete hustší (což samozřejmě není na škodu), doporučuji po zredukování vzít kostičku studeného másla (1x1cm), obalit v hladké mouce, a za stálého míchání přihodit do šťávy. Pokud nezabere, klidně přihoďte i další. Chuť se zjemní, nevzniknou Vám hrudky, a šťáva zhoustne. P. :-)

      Vymazat
    2. hmm, dekuju! Vyzkousim hned dnes, uz se na to chystam :)

      Vymazat
    3. Není zač, jak to dopadlo/chutnalo? :-) P.

      Vymazat