pondělí 10. října 2011

Králík na dijonské hořčici, kořenové zelenině a rozmarýnu, s pečenou dýní

Inspirován svým dětstvím – kdy králík patřil k naší tradiční „víkendovce“, nabuzen receptem Davida Šaška z kuchařky BIOmenu (autor promine pár změn..), a vyprovokován na trhu - krásným mladým králíkem z domácího chovu, jal jsem se přípravy tradiční nedělní „pečínky“..
Králíka (1,5 - 2kg) si očistíme, zbavíme přebytečného tuku a blan a naporcujeme - odřízneme přední a zadní běhy, hřbet rozpůlíme na 2 části, můžeme použít i část hrudníku (zbytek - hlavu, část hrudí, pupek a vnitřnosti jsem si zamrazil na polévku). Jednotlivé kousky řádně protáhneme pomocí špikovací jehly slaninkou (použil jsem oravskou), osolíme, opepříme a okmínujeme drceným kmínem, část slaniny (cca 10dkg) ještě pokrájíme na malé kostičky a v pekáčku lehce vyškvaříme.
Jakmile slanina trošku vychladne, přihodíme k ní 3 střední cibule, 2 mrkve, 1 větší petržel, plátek celeru – vše pokrájené na cca centimetrové kostky, a hrstku otrhaných lístků rozmarýnu. Zamícháme, a na zeleninový „polštář“ rozprostřeme porce králíka. V misce řádně rozmícháme 3 vrchovaté lžíce dijonské hořčice spolu s 0,5l vody, a tuto jemně pikantní lázeň nalijeme na králíka. Na každý kousek masa ještě položíme bohatý plátek másla (celkem cca 10dkg), které zajistí křehkost, přiklopíme poklicí, a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme 2 – 2,5h, dle stáří zvířete, do měkka. V průběhu pečení občas přelijeme šťávou, případně dochutíme solí. Následně sebereme přebytečný tuk, a ještě cca 30 minut, za častého polévání, pečeme odkryté „na barvičku“ – pozor ať se nevysuší!




















Jako přílohu jsem zvolil pečenou dýni Hokkaidó, která je skvělým zdrojem vitamínů, a v období kdy se na nás dýně „valí“ ze všech stran je mou favoritkou. Asi kilový, zářivě oranžový kousek, omyjeme kartáčkem, odřízneme stopku a bubáka, rozkrojíme na polovinu, a lžící vydlabeme semena. Slupku neloupeme, pečením krásně změkne, a ponechá dýni luxusní vzhled. Nakrájíme na cca 1,5 – 2 cm proužky, promícháme s trochou olivového oleje, vložíme do nepřilnavého pekáčku nebo na pečící papír, osolíme, opepříme, a v předehřáté troubě na oblíbených 180 °C pečeme doměkka cca 30minut (zkusíme vidličkou).
Králíčka servírujeme spolu se zeleninou, slaninkou a dýní na předehřátý talíř. Vše je šťavnaté, a jen se rozplývá, sladká dýně krásně doplňuje lehce kyselkavou pikantní omáčku.


15 komentářů:

  1. Jsem potěšen, díky vám oběma! :-) P.

    OdpovědětVymazat
  2. Králíka mám moc ráda a tento by mi určitě chutnal! Opravdu vypadá báječně a s dýní krásně podzimně.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky, HaF! Recept už byl vyzkoušen i v kuřecí verzi, a také chutnal. Pokud vyzkoušíte i Vy, určitě dejte vědět! :-) P.

    OdpovědětVymazat
  4. Máme koukám hodně podobné chutě:)) můj dnešní králík (právě v troubě) začal s dijonskou hořčicí a hruškama a jako přílohu mám připravenou právě dýni...koukám na net na inspiraci a vono tohle ;)...vypadá báječně, můj zatím jen provokativně voní...

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je náhodička! Přiznám se, že mně se to stává taky - srším nadšením, že mám "nový nápad", a ono už to existuje.. Hold vše dobré už bylo asi vymyšleno, teď jde jen o provedení a "dopilování" chutí k úplné spokojenosti a radosti. :-) Jak králíček dopadl? P.

    OdpovědětVymazat
  6. Bylo to moc dobré, byla k tomu ještě růžičková kapusta, pečená s tou dýní ;)...mám ráda jídlo barevný...

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavá kombinace, správně podzimní. Já dělal vloni růžičkovou kapustu k huse, a taky moc dobré - mám ji moc rád. :-) P.

    OdpovědětVymazat
  8. Vynikající recept, králíka máme moc rádi. Zkusím až nějakého dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domácí je nejlepší, to máte pravdu, Aleno. Budu se těšit na koment, jak Vám chutnal! P. :-)

      Vymazat
  9. Na amatéra to není špatné.

    OdpovědětVymazat
  10. ...když jsem byl malej kluk, tát choval králíky. každý víkend byla na stole králičí pečínka. pochopitelně mě štvalo opoakovat kombinaci "na česneku, svíčková, s bůčkem, na paprice, na kmíně a na smetaně". V Babiččině knihovně jsem tehdy našel "Králičí kuchařku" vydanou pravděpodobně za války (myslím si to, jelikož i NS režim podporoval samozásobování a králíci se dali pěstovat i ve městě), kuchařku obsahující asi šedesát čistě králičích receptů. Každý týden jsem pak přemlouval maminku, abychom z téhle válečné kuchařky vybrali nějaký nevyzkoušený recept. A to byl jeden ze zdrojů mého celoživtoního zájmu o vaření:) Váš povedený králičí recept mi toto všechno připomenul. Buďte zdráv!

    Drzoun

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mé dětství, co do králíků, bylo podobné, a králíčí pečínka byla u nás na stole téměř pravidelně. Dokonce otec přidával králíka i do klobás, a byly výborné! Pokud byste se chtěl o některý králičí recept podělit, budu moc rád když využijete email, nebo klidně i toto pole pro komentáře. Je fajn, že se zájem o králíky pomalu ale jistě začíná vracet do dnešní české kuchyně. Díky, a králíkům zdar! P. :-)

      Vymazat