středa 7. prosince 2011

Domácí Vlašský salát inspirován Vilémem Vrabcem

Chlebíčková, salátová a jednohubková doba je tu. A s ní, ruku v ruce i chladící pulty nacvaknuté hotovými saláty, abychom mohli mlsat téměř okamžitě a bez práce. Skutečně si ale pochutnáme? Na „paškál“ jsem si vzal salát, po bramborovém ten nejznámější, a sice Vlašský. Po přečtení složení „hotovky“ mě už chuť přešla.. Místo šunky výrobní salám z kůží, kuřecích separátů a zahušťovadel, okurky nahradila levnější sterilovaná cuketa, hrách, mrkev a celer, v majonéze nalezneme škrob, vodu a gumu.. Je to normální? Ne, s tím se nemohu smířit. Zapátrám v kuchařkách, a inspirován Vilémem Vrabcem, pojmem v oblasti studené kuchyně (a nejen té), vyzkouším Vlašský salát z ingrediencí, které jsou jasné, a vyskytují se v každé kuchyni, nikoliv jen v prostorách chemické laboratoře či kafilerie.
Nejdříve si vše nakrájíme – 250g vepřové šunky na cca 2cm dlouhé, jemné nudličky (aby bylo maso více cítit i na skus, použil jsem šunku vcelku), 250g vařených brambor (vařil jsem den předem ve slupce) na tenčí, necelý centimetr široké, kratší, hranolky, 200g nakládaných okurek – podélně na cca 2mm široké plátky a poté na nudličky šíře okurky, 100g oloupaného jablka opět na cca 2mm široké nudličky (cca půl většího oloupaného jablka), a 80g cibule na velejemno. Vše dáme do mísy, osolíme, opepříme bílým pepřem, zastříkneme 2 lžícemi sladšího bílého vinného octa, lžící worcesterové omáčky (použil jsem Heinz), a promícháme.




















A teď to nejnáročnější na výkon a výdrž - majonéza. Do chladné mísy vložíme 2 větší žloutky, nejlépe od slepic z volného chovu (v případě menších vajec, raději 3), lžičku dijonské hořčice a lžíci vinného octa. Zamícháme v kašičku, a postupně po malých dávkách v tenkém pramínku, zašleháváme metličkou 300ml slunečnicového oleje. Závěrečná „půldecka“ bude nejtěžší – šlehání půjde ztuha, a olej musíme přidávat opravdu téměř po kapkách, aby se majonéza nesrazila (i to lze ale napravit). Výsledek však bude stát za to! Hustý „majonézový knedlík“ proměníme ve vláčnější, nadýchanější a zároveň „vychucenější“, přidáním soli, bílého pepře, lžičky dijonské hořčice, a lžíce citronové šťávy (pokud byl ocet příliš kyselý, můžeme přidat i trošku moučkového cukru).
Hotovou, dochucenou majonézu lehce vmícháme do naší vlašské směsi (Vilém Vrabec použil majonézy více, mně přijde toto množství naprosto dostačující), případně dochutíme solí či vinným octem, a přikryté dáme alespoň na pár hodin vychladit a zaležet do lednice. Pak se už můžeme radovat z výsledku a přikusovat křupavé pečivo, nebo třeba rovnou zdobit silvestrovské chlebíčky. :-)


12 komentářů:

  1. Lákavé, já mám někde založený recept podle starého lahůdkářství, jen ho najít a vyzkoušet. Jinak doma na chlebíčky dělám taky domácí, ale spíše je to jemný bramborový salát, ale na chlebíčcích je nedostižný. Cokoli domácího je lepší než kupované umělotiny!
    P.S. Budu muset zase oprášit zlatého Vrabce!

    OdpovědětVymazat
  2. Milá HaF, Vaše komentáře mě vždy potěší. Vrabec je bezva, a pokud máte nějaké staré recepty a chcete se o ně podělit, sem s nimi, rád je vyzkouším! Díky, P. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dovolila jsem si u sebe vložit odkaz na Váš recept.
    Více zde: http://hafjentak.blog.cz/1112/silvestrovsky-original-vlassky-salat

    OdpovědětVymazat
  4. .. děkuji a vřele váš odkaz doporučuji. Je bezva vidět více druhů vlašáků pospolu. Mně se moc líbil ten s uzeným jazykem. :-) P.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano ano, kazdy rok robim do salatu domacu zo zltka a oleja. Je to tradicia, pekne rucne,bez mixera :) Pekne sviatky prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domácí a ručně, to je prostě skvělá volba! Díky Míšo, a přeju pohodové Vánoce Vám i Vaší rodině. :-) P.

      Vymazat
  6. Vynikající, jako celý "Vrabec". Vše chce své, na šizení máme velkovýrobny a supermarkety.

    OdpovědětVymazat
  7. Stejně jako ruský salát Olivier

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že salát Olivier neznám - nastuduji! :-) P.

      Vymazat
  8. Děkuju za recept. Jste slavný, víte to? Máte odkaz na Wiki :-) https://cs.wikipedia.org/wiki/Vla%C5%A1sk%C3%BD_sal%C3%A1t

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem vůbec netušil! Moc děkuji za upozornění, mám velkou radost, že recept zaujal! P. :-)

      Vymazat