sobota 24. října 2015

Hovězí roštěná na houbách s křupavými slaninovými mini škvarky a brambory s řeřichou..

Houby neodmyslitelně patří k podzimnímu menu a díky vlhku, které teď panuje, rostou! Zajímalo by mě, kde se v nás vzala ta láska k nim – houby milujeme v celé své druhově pestré škále – babky, suchohřiby, bedly, lišky, praváky, holubinky, masáky, janky, klouzky, ryzce, .. – mňam! Přitom v zahraničních kuchařkách nalezneme většinou jen hříbky (praváky), žampiony, smrže a samozřejmě lanýže. A určitě to nebude tím, že by v sousedních luzích a hájích nic jiného nerostlo. Naše kuchařky z 19. století, zaměřené na pokrmy panských dvorů, hovoří také jen o lanýžích a žampionech. Pokud byly houby chápány jako pochutina chudiny – pak se k ní hrdě hlásím! ;-) Copak můžu uvařit dobrou smaženici z lanýže? Asi těžko! (i když takové vejce do skla s hoblinami lanýže – hmm..)
Pro svůj recept jsem tentokráte vybral babky – skvělé houby do tmavších omáček, na zmíněnou smaženici, nebo také k sušení (ty mladší z nich). Babky budou spolu se slaninou tvořit „koření“ hovězí roštěné, kterou miloval můj otec.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Asi 1,5kg nízkého hovězího roštěnce zbavíme případného přebytečného povrchového tuku (šlachu ponecháme), a kolmo přes vlákno rozkrájíme na cca 1,5cm silné plátky (můj nízký roštěnec byl poněkud vyšší, takže jich vyšlo 6 – alespoň bude do čeho kousnout ;-) ). Každý plátek po obvodu několikrát nakrojíme do hloubky cca 0,5cm (především v oblasti šlachy), aby se nám při opékání nekroutil, a po obou stranách lehce naklepeme paličkou na tloušťku cca 1 cm.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V pekáči s poklicí, ve kterém se budou roštěnky dusit, vyškvaříme 100g slaniny, pokrájené na cca 0,5cm kostičky. Pro tyto účely rozhodně nedoporučuji naši anglickou, naopak nejlépe se mi osvědčila slovenská gazdovská/oravská slanina s kůží. Pokud byste navštívili mou lednici, vždycky byste nalezli fůru zeleniny, chilli papričky, řecký jogurt a tuhle slaninu. Nedám na ni dopustit – není vařená a skvěle voní. Dobrou alternativou je kvalitní uzený špek. Jakmile je slanina vyškvařená (začne mít zlatavou barvu), pekáč odstavíme, slaninu vyjmeme drátěnou lžící na ubrousek a uchováme na závěr (voňavé křupavé škvarečky dodají roštěnkám další chuťový rozměr). Roštěnky po obou stranách osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, lehce posypeme drceným kmínem a obalíme v hladké mouce.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pekáč s vypečeným tukem vrátíme na plamen, zahřejeme a roštěnky na něm z obou stran zprudka opečeme (lépe ve více dávkách, aby se maso skutečně zatáhlo a nezačalo se dusit), poté je uložíme na teplém místě. Do výpeku přidáme lžíci sádla, kůži ze slaniny a 200g cibule pokrájené na kostičky. Restujeme do zlato-červena, poté přidáme jemně usekaný větší stroužek česneku, lehce osmahneme, přidáme 10 kuliček pepře, 1 kuličku nového koření, 2 větší proužky kůry z chemicky neošetřeného citronu a 1dl suchého bílého vína. Víno necháme téměř vyvařit, aby zanechalo jen koncentrovanou chuť, a přilijeme 0,8l horkého silného hovězího vývaru (roštěnky by měly být ponořené). Zahřejeme, a do této „lázně“ vložíme opečené roštěnky včetně šťávy, kterou pustily. Přiklopíme poklicí a vložíme do předehřáté trouby na 160°C, druhý rošt odspodu a dusíme cca 1,5h (v průběhu masánko 1x obrátíme).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Téměř měkké roštěnky (na vpich dvojzubé vidličky budou klást jen malý odpor) vyjmeme drátěnou lžící (seškrábneme z nich případnou cibuli zpět do pekáče) a uložíme přikryté alobalem na teplém místě. Šťávu přelijeme přes kovový cedník, přepasírujeme, z povrchu sebereme přebytečný tuk a dochutíme solí. Na nepřilnavé pánvi si rozehřejeme cca 30g másla, vložíme na ni 300g podélně přepůlených hub (větší kousky můžeme rozčtvrtit), a krátce opečeme. Do pekáče vložíme zpět roštěnky, rozprostřeme na ně opečené houby, zalijeme přecezenou šťávou, přikryjeme poklicí a vrátíme dodusit do trouby na cca 45 minut. Chutě masa a hub se nádherně spojí.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zbývá si připravit přílohu – hodí se rýže i brambory. Volím brambory – malé brambůrky uvaříme vcelku se solí a větvičkou libečku, slijeme, necháme „vypařit“ a horké je vložíme na rozehřátou pánev, kde jsme opékali houby. Přidáme oříšek másla, lehce je v něm „obalíme“, aby byly lesklé, plamen vypneme a brambůrky posypeme čerstvými výhonky řeřichy. Můžeme podávat!
Na předehřátý talíř položíme máslově měkký plátek hovězí roštěnky, přidáme masité půlky babek, obložíme glazovanými bramborami se zemitou kořeněnou vůní řeřichy, přelijeme silnou houbovou šťávou a vše posypeme křupavými slaninovými škvarečky.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Co dodat? Samozřejmě nesmí chybět víno! Pro tentokrát je volba na vás – samozřejmě doporučuji skvělé „kousky“ z Vinodoc.cz, kde vám s gastronomickým snoubením pomůže aplikace „Gurmánův rádce“. :-)
 
Nákupní seznam (váha po očištění): 1,5kg hovězího roštěnce, 100g oravské slaniny, 300g hub (babky), 200g cibule, 2pl hladké mouky, 8dl hovězího vývaru, 1dl bílého suchého vína, 1 větší stroužek česneku, 1 lžíce sádla, 40g másla, 2 proužky citronové kůry, drcený kmín, černý pepř, nové koření, sůl, 600g malých brambor, řeřicha, vhodné víno k přípitku

5 komentářů:

  1. Hmmm, tak tohle je luxusní lahůdka, mňam! Krása, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Mileno, a omlouvám se za pozdní odpověď - blog musel jít minulé měsíce lehce stranou.. P. :-)

      Vymazat
  2. Nádherné, výborné, jako vždy. Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Jindro, těším se na Vaše další návštěvy a komentáře! P. :-)

      Vymazat
  3. Dobrý recept. Moje dcera Anna řekl děkuji.

    OdpovědětVymazat