pátek 29. června 2012

Rebarborovo-jahodový sorbet, dle Davida Lebovitze

.. cukrář, milovník jídla, blogger, autor řady knih o dezertech a všem sladkém.. To vše je David Lebovitz, Američan, aktuálně působící v Paříži, kde se věnuje právě jídlu (kde jinde také, že?), a prostřednictvím svého blogu seznamuje své čtenáře s tamním gurmánským prostředím a svými postřehy. A jedna z jeho nejúspěšnějších knih – The Perfect Scoop, zaměřená na letní chladné potěšení – zmrzliny, mně byla inspirací. „Na paškál“ jsem si vzal sorbet, později se budu snažit přidat i zmrzlinový krém a granitu. Jeho recepty a nápady opravdu stojí za vyzkoušení!
A co je sorbet? Prostě to, co má každý rád - směs ovoce, cukru a vody, vzájemně spojených, a za stálého míchání vychlazených až do lahodně osvěžujícího, lehkého, krémovitě-zmrzlého „skupenství“. Zkrátka – v sorbetu se nevyskytuje mléko, smetana, ani vejce.
Chceme-li docílit té správné konzistence bez křupajících ledových krystalků, potřebujeme na sorbet, stejně jako na každou jinou zmrzlinu, zmrzlinovač. Většinou se každý zděsí – „Jéé, další krám do domu, to bude určitě drahé, velké, a vyplatí se vůbec? “ Ano, vyplatí! Rozhodně každému, kdo rád ví, co jí, a nechce se nechat šidit a okrádat zmrzlinovými náhražkami plnými vody, s minimem ovoce, které nahrazuje fruktózový sirup, dochucovadla a barviva, nebo „smetanovými“ produkty, kde místo smetany nalezneme „milovaný“ ztužený, a tak „krásně“ krémový, rostlinný tuk.
Slušný zmrzlinovač lze pořídit už kolem 1000,- Kč, a při propočtu, kolik člověk v létě utratí za našlehaný šmejd vydávající se za zmrzlinu, se investice vrátí ještě v daném roce nákupu. Samozřejmě, zmrzlinu lze vyrobit i bez zmrzlinovače (např. postupným zmrazováním a mixováním, nebo postaru - ručním mícháním v nádobě s nasoleným ledem), ovšem výsledek nebude nikdy dokonalý, bude to zdlouhavá otrava (v případě ručního míchání nám nejspíš upadnou i ruce), díky čemuž člověk vyrobí takových zmrzlin jen pár, a nakonec skončí opět u průmyslového šmejdu..
Takže hurá pro zmrzlinovač, rebarboru a jahody – které jsou teď k mání na každém rohu, a můžeme se rozplývat nad „Lebovitzovým rebarborovo-jahodovým sorbetem“.. :-)




















325g pečlivě očištěných rebarborových řapíků (rebarboru neloupu, jen škrabkou „seříznu její hrany“) nakrájíme na cca 2cm kousky, vložíme do kastrolu, přidáme 160ml vody a 150g cukru a na středním plamenu přivedeme k varu. Poté plamen snížíme, kastrol přiklopíme poklicí, a cca 5minut dusíme doměkka. Odstavíme, a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Směs nalijeme do mixeru, přihodíme 280g očištěných jahod, půl lžičky citronové šťávy, a vše důkladně vymixujeme dohladka (můžeme použít i tyčový mixer).
Jakmile je směs krásně hladká, nalijeme ji do zmrzlinovače, a za 30-45 minut (dle typu strojku), máme téměř hotovo. Abychom mohli dělat hezké sorbetové „kopečky“, necháme pár desítek minut „zmrzlinu“ ještě mírně ztuhnout v mrazáku (rovnou si tam můžeme nechat zchladit i misky na servírování). Hodně ztuhlou z mrazáku, naopak necháme pár minut povolit. Ovocnou lahůdku, stvořenou pouze ze 4 ingrediencí, si zbývá už „jen“ vychutnat.. A při nákupu schválně mrkněte, z čeho se skládá sorbet průmyslový, a kolik je tam ovoce.. ;-)

7 komentářů:

  1. Hned jsem dostala chut, jen ten zmrzlinovac bych musela poridit, a tak casto na zmrzliny a podobne chut nemam, aby se to vyplatilo... Ale aspon tu jsem se pokochala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Meg! Já se u Vás taky často kochám. :-)) P.

      Vymazat
  2. Dalo by se to udelat bez zmrzlinovače?Prostě jen šoupnout na mrazák?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ano, ale konzistence bude zcela jiná, podobná spíše klasickým mrazeným "dřením" s ledovými krystalky. Proto doporučuji zmrzlinovač - jak jsem zmiňoval, dá se pořídit i kolem 1000,- Kč, a vyplatí se. Další možností je ruční míchání v nádobě s nasoleným ledem (jako vodní lázeň), nebo také lze v průběhu mrazení směs občas promíchnout. Ovšem bez zmrzlinovače to prostě "nebude nikdy ono". :-) P.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Díky Kamčo! Jsem rád, že chutnal - Lebovitz je machr! :-) P.

      Vymazat
  4. koupila jsem v Lidlu zmzlinovac za 500 kc a jde to
    skvele. liska

    OdpovědětVymazat