středa 17. října 2012

Šípkový džem – domácí, nebo z obchodu?

.. je to jako s každým naším výtvorem – o domácím džemu přesně víme, z čeho se skládá, proč je tak skvělý, čím bychom jej mohli příště ještě vylepšit, kde jsme koupili ovoce, či který soused nás přetáhl holí, a vůbec - co jsme vše museli udělat pro náš vysněný cíl – hebkou hmotu, plnou koncentrované lahodně ovocné chuti a vůně. Ano, vždy to stojí spoustu práce, ale na stranu druhou, si každé skleničky ceníme jako pokladu, a když ji použijeme jako dárek, je v ní ten správný kousek naší pýchy, času a radosti.
Kupovaný džem žádnou z těchto vlastností nemá, jde o produkt bez kouzla, u kterého se musíme spolehnout na značku výrobce a výčet surovin na obalu, kterému budeme více či méně důvěřovat. To ale neznamená, že kupovaný džem není dobrý! Dokonce může být někdy i lepší, ale to si raději nepřipouštějme.. ;-)
Podzim je ve své polovině, a já pro své vaření potřebuji šípkové pyré, džem nebo zavařeninu.. V mém okolí nacházím při procházkách šípkové keře téměř všude, sezóna sběru rumělkových malvic je už téměř u konce, proč tedy nezkusit nepoznané, a neudělat si vlastní šípkový džem? Pro jistotu jsem ale koupil dvě skleničky v obchodě - různých chutí, s 40% a 55% podílem ovoce, od různých výrobců. Co kdyby náhodou..?! Ukládám je do lednice – třeba poslouží jen k porovnání, a hurá na sběr šípků!



















 
Natrhané šípky necháme doma den, dva „dojít“ na tácu (pozor ať nezačnou plesnivět). Poté jim otrháme veškeré stopičky, a nejlépe malými nůžkami odstřihneme zbytky okvětí – bubáky (v některých starých kuchařkách ještě každý šípek rozkrojí, a „vydloubnou z něj semínka, ovšem to bych asi zůstal u toho kupovaného produktu..) Cca 800g takto upravených krasavců omyjeme, a čisté, na půl hodiny namočíme do studené vody, aby trošku změkly. Vložíme do kastrolu, zalijeme vodou, aby byly šípky zcela ponořeny, a na mírném plamenu vaříme doměkka (cca 45minut). Ještě horké šípky pasírujeme po částech přes drátěné síto, tekutinu a hustou pastu si ponecháme stranou. Vypasírované zbytky vrátíme opět do kastrolu, zalijeme takovým množstvím studené vody, abychom po promíchání dostali středně hustou kaši, a vaříme (cca 30minut) – uvolní se další dužnina a šťáva.



















 
Výsledek opět, ještě důkladněji propasírujeme, a zbytky s pecičkami vyhodíme. Celkově bychom měli získat cca 700ml šípkové „šťávy“. Tu ještě řádně promícháme, přecedíme přes jemnější cedník, abychom zachytili veškeré nečistoty a chloupky, nalijeme do kastrolu, přidáme 150g třtinového cukru, a za stálého míchání svařujeme na mírném plamenu do zhoustnutí. Poté plníme do skleniček - dostaneme cca 350ml šípkového džemu. Není to mnoho, ale pro účely vaření, a na první pokus, je to až až. :-) Po vzoru starých kuchařek jsem nepoužil žádný konzervant v podobě kyseliny citronové, ani zahušťovadlo, takže doporučuji „pro jistotu“ uchovat v lednici. A jaký byl výsledek? Nad mé očekávání, konzistence nejvíce šípková, a cukru jsem použil méně, než bylo doporučeno – takže domácí vítěz!. :-) Už se těším, až naberu pár pořádných lžic pikantního šípkového džemu, a zúročím jeho potenciál k dalšímu vaření.. ;-)

14 komentářů:

  1. Aha, právě to půlení a odstraňování chlupatých vnitřků mě od šípkové odrazovalo. Tak jestli ještě všechny šípky z mezí nezmizely, tak snad do ní letos půjdu. Zrovna dnes jsem si četla o kančím se šípkovou u Gurmánky, to nebude náhoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé,toffo,ať se dílo zdaří! Půlení a dlabání by mě zabilo-stačilo to odstříhávání bubáků.. A výsledný produkt,jak píšete,nebyl ani u mě "náhodou".. ;-) P.

      Vymazat
  2. Klobouk dolů před Vámi. Na šípky nemám dost trpělivosti. Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Jindro! Musim se přiznat, že jsem se přemlouval už od loňska.. P. :-)

      Vymazat
  3. Vidím, že to s tím vařením a jídelm vůbec myslíte vážně. Děláte mi radost!

    Drzoun

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potěšení je na mé straně! Jídlo a vaření si určitě velkou pozornost zaslouží, a já se mu rád věnuju. Díky! P. :-)

      Vymazat
  4. Česání šípků jsem vylepšil vyrobeným vlastním hřebenem. Za hodinku jsem v průměru načesal 5 kg. Šípku. Šípky jsem česal po přejitém mrazem. Vyzkoušel jsem na čištění odštávňovací mlýnek na ovoce. Tento způsob je poměrně fyzicky náročný. 4 kg. měkkých přemrzlých šípků mají výnosnost cca 50% (umleto 2x). Ve druhém způsobu jsem použil odštávnovač. Tento způsob není náročný, ale je více hlučný. Po třetí jsem použil odšťavnovací robot. Způsob je obdobný jako u druhého. Získal jsem poměrně dost šípků. Zpracované plody jsem využil na přípravu likéru, vína a marmelády. S pozdravem šípku zdar František

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to už je hotová manufaktura, Františku! ;-) Děkuji Vám za koment i za zkušenosti se sběrem a zpracováním. Věřím, že bude v mnoha směrech inspirující. P. :-)

      Vymazat
  5. Zdravím, já mohu všem jen doporučit takto si vyrobit šípkový protlak - je to sice trochu práce navíc s tím dvojím i trojím pasírováním přes hustší a hustší sítko, ale je to zase méně práce než čistit každý šípek od chloupků! A výsledek stojí za to. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za koment! A také je fajn, že takový domácí protlak zbytečně "nepřekypuje" cukrem. P. :-)

      Vymazat
  6. Já po převařeni nechám vše vychladnout a potom to proženu odšťavňovacim robotem - výsledek je unikátni. Potom už pokračuji jako u jiných džemu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavý TIP, díky! Asi používáte odšťavňovač na bobulové ovoce (ne odstředivku), že? P. :-)

      Vymazat
  7. Včera jsem zpracovávala šípky: výsledek - odšťavňovač nepřežil, ovšem ziskem jsou dvě skleničky šípkového pyré a šest skleniček šípkového džemu (dochuceno svařeným růžovým vínem se skořicí a hřebíčkem).
    P.S. Na Vánoce asi bude pod stromkem nástavec na našeho robota - pojistka pro příští "šípkovou" sezónu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D no, tenhle džem je vskutku náročný.. ;-) Ale to dochucení zní hooodně dobře, HaF! P. :-)

      Vymazat