středa 12. prosince 2012

Naschmarkt – skutečný vídeňský trh, a nejen o Vánocích!

Měsíc prosinec je tradičně spojen s vánoční Vídní, nákupy a trhy. Davy turistů bývalého východního bloku, vyráží s nabitými prkenicemi každým rokem vstříc zážitkům do města oděného v zářivě svítící vánoční šat, s vidinou nákupu něčeho jedinečného, něčeho, co „u nás není k mání“.
Jak plyne čas, stává se tento účel celkem zbytečný, stejný sortiment seženeme i doma, a co se akčních nákupů módních hadříků týče, daleko výhodnější je chytit některou z vln slev třeba v Londýně. Na stranu druhou, taková šála z Vídně, ačkoliv ničím zvláštní, potěší nejednu babičku či prababičku, a v záplavě vzpomínek nezůstane jedno oko suché. Přihodíme-li pak k šáličce i oblíbené vídeňské oplatky „Mannerky“ (Manner) s některou z příchutí, dostupné snad jen ve Vídni, budeme těmi nejhodnějšími vnoučaty. :-)
Proč tedy vlastně navštívit vánoční Vídeň? No prostě si ji užít – vždyť to máme kousek! Ta vánoční atmosféra, prosvětlené a „načančané“ ulice a uličky nabízející spoustu chutí, vůně vánočního punče a tradičního svařeného vína – Glühweinu – to je oč tu běží! A místo vánočního trhu u radnice, doporučuji ten skutečný, dostupný po celý rok - Naschmarkt.



 


















Historie Naschmarktu sahá do roku 1780, samotný název Naschmarkt se však poprvé objevil až v roce 1820, a oficiálně byl trh takto pojmenován až v roce 1905. V našem století pak byla řada stánků přestavěna na restaurace s možností prodloužené otevírací doby, a zároveň zakázán vznik dalších, aby zůstal „trh trhem“. Původ názvu  „Naschmarkt“ - dříve „Aschenmarkt“, má 3 teorie: buď vznikl ze slova „Asche“ - popel (bývala tu totiž v dobách dávných skládka popela), nebo „Esche“ - jasan (dle putny na mléko z jasanového dřeva), já ale sázím na verzi 3: „Naschen“ - mlsat. :-) Mlsání, totiž celý trh naprosto vystihuje, a je jasným důvodem, proč ho navštívit a užít si jeho atmosféru. Nachází se jen kousíček od stanice metra U1 - Karlsplatz. Takže dost řečí, a vzhůru na něj! A co nás tam čeká? Vše, na co si vzpomeneme, a ještě mnohem více..






















6 komentářů:

  1. Naschmarkt jsem navstivila pred par lety a nestacila jsem zirat :)) Az bude nekdy cas, rozhodne se chci vratit - a to uz budu mit v penezence pripraveno vic zasob :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam určitě také nebyl naposled, Meg. Cítil jsem se jako dítko v hračkářství.. Výhoda byla, že jsem před jeho návštěvou slupnul schnitzel, jinak bych za sebe asi neručil.. ;-) P.

      Vymazat
  2. Krasne fotky!!...Zijem vo Viedni par rokov a tento trh milujem a stale tam nieco nove objavujem.Hladna som vzdy a mam na vse chut,takze nakupujem o 106 :-)Aj vianocny candat je odtial vzdy!!Uzasne je ako vam vsade a vsetko daju ochutnat,takze nakupujem s istotou!!
    Je to naozaj fantasticke miesto pre gurmanov, v kazdom rocnom obdobi!!!
    Pekny den.
    Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Iveto a zdravím do Vídně! Naschmarkt se mi moc líbí, a když mi to potvrdí i vídeňačka, není co dodat. Už jej nevynechám při žádné návštěvě Vídně. :-) P.

      Vymazat
  3. Naschmarkt je úžasný ve kterémkoliv ročním období a tahle reportáž, ta je krásně předvánoční a lákavá!:-)MilenaS

    OdpovědětVymazat