pondělí 21. července 2014

Coppa al mascarpone – krémové pokušení s višněmi..

Milujete krémový, nebesky jemný dezert Tiramisú? Vyzkoušejte jeho ovocného „bratra“ Coppu al mascarpone, neboli „pohár mascarpone“. Chuťovou inspiraci jsem čerpal v již neexistujícím, velmi oblíbeném pražském podniku rodiny Ambiente – Living restaurantu v Mánesově ulici (nyní Máneska), kde se podával v „malinové verzi“. Proč ho tedy nevyzkoušet i z pikantních višní, které jsou právě na vrcholu své sezóny..? ;-)
Postup je velmi snadný - jedná se o nepečený dezert:
 
 
Nejdříve si připravíme višně – klidně i den předem, aby byly hezky vychladlé a vláčné. Višně vypeckujeme pomocí odpeckovávače, následně zvážíme, vhodíme do kastrůlku, přidáme cukr v 1/3 jejich hmotnosti (pokud jsou hodně sladké, postačí 1/4), promícháme a přikryté přivedeme na středním plamenu k varu. Poté plamen snížíme a za častého míchání (aby pustily co nejvíce šťávy, ale nerozdrtit!) provařujeme cca 10minut. Odstavíme, a přikryté necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Co se množství týče, svařil jsem 600g vypeckovaných višní spolu s 200g cukru, pro tento dezert však postačí i poloviční množství (višní vařím vždycky více, jelikož se hodí i k jiným dezertům, ke zmrzlině či přímo k její výrobě).
 
 
Zchladlé višně přecedíme, dáme stranou, a část šťávy nalijeme do misky – cca 2dl (můžeme ji vylepšit kapkou portského). ;-) Připravíme si dlouhé italské piškoty „Savoiardi“, jedinečné svým tvarem a nadýchaností – bez nich se neobejdeme, a nádobu na dezert – ideálně obdélníkovou, o hloubce alespoň 5cm. Samozřejmě můžeme dezert tvořit i do mističek „pro jednoho“ – takto ho většinou dostaneme i v Itálii (coppa = pohár). Budu se ale držet své chuťové „Living inspirace“, a Coppu podávat na talíři.. Jednotlivé piškoty namáčíme do višňové šťávy tak, aby se nasákly, ale nerozpadaly se, a klademe jeden vedle druhého do naší formy (já jich použil téměř 14). Jakmile máme celé dno pokryto, klademe na piškoty odkapané višně – dodržujeme linii piškotů, aby se nám dezert následně dobře porcoval (v případě použití misek je to fuk).
 

Můžeme se pustit do přípravy krému, který je v podstatě totožný, jako u dezertu Tiramisú: V hlubší míse metličkou ušleháme 4 žloutky spolu s 50g moučkového cukru. Do této směsi poté zapracováváme (třeme) po částech 500g Mascarpone (ničím nenahrazujeme!), k čemuž nejlépe poslouží silikonová/gumová stěrka (při šlehání metličkou by se mohlo Mascarpone srazit). Vznikne hladký krém, který „provzdušníme“ opatrným vmícháním tuhého sněhu – hezky po částech, opět stěrkou, jako bychom opisovali číslici 8, který ušleháme ze 4 bílků. Výsledný krém bude lehký jako obláček, a tímto „oblakem“ přikryjeme naše šťavnaté piškoty posázené višněmi. Opatrně, uhlazujeme až finální povrch. Hotový dezert přikryjeme fólií a dáme do lednice vychladit alespoň na 10 hodin, ideálně přes noc. Vlhkost krému se dostane do piškotů, vše se vzájemně propojí a bude tvořit jeden nadýchaný celek.
Vychlazenou Coppu al mascarpone servírujeme po čtvercích – ty vždy nakrojíme nožem, podebereme špachtlí a přesuneme na talíř. Příjemná kyselinka višní tvoří s „kopou“ hebkého smetanového krému nepřekonatelnou dvojici, kterou ještě můžeme pro oko i chuť „pozvednout“ rozpůlenými, temně červenými višněmi a snítkou máty.. :-)
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lehce pikantní, provzdušněný a zároveň krémový dezert pak skvěle doplní neméně vzdušné víno, plné ovocité vůně, připomínající muškátové hrozny, brusinky, lesní ovoce, a nádech limety - Bracquetto d’Acqui DOCG z vinařství Tosti z oblasti Piemontu, které vybrala sommeliérka VinoDoc.cz, paní Helena Baker. Víno se s dezertem snoubí nejen svou chutí, ale také světle rubínovou barvou a bohatou pěnou.

10 komentářů:

  1. To fotite Vy Pepato?Krasne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem rád, že se Vám líbí, Aničko! Jasně, vařím, servíruji i fotím osobně, a také jsem si vědom nedostatků.. V budoucnu plánuji nějaký kurz focení a lepší foťák, aby jídlo získalo větší šmrnc.. ;-) P.

      Vymazat
  2. Prostě zase elegance a krása, jako vždy! Navíc dezerty, ty já prostě miluji:-) Milena :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Mileno, mám radost, že se Coppa líbí! :-) Již brzy se můžete těšit na další višňový recept.. ;-) P.

      Vymazat
  3. Už se chladí, ale s malinami, višně jsem neměla :) Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé, Jindro! Vyráběla jste do mističek či do formy, a hlavně - jak Vám coppa chutnala? P. :-)

      Vymazat
  4. Vyráběla jsem do formy, příště udělám přesně podle Vás višňovou, aby to jedli i muži v rodině, oni nemají maliny v oblibě, ale vnoučata a já milujeme maliny:) A už mám kapustu, abych udělala karbanátky podle Vás. Napíši a děkuji za inspiraci. Zdraví Vás Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji, Jindro! Mám opravdu velkou radost! :-) Maliny také miluji, a to ve všech podobách, včetně džemu v lineckém o Vánocích.. P. :-)

      Vymazat
  5. Jo a to hlavní jsem nenapsala, byla výborná. J.

    OdpovědětVymazat