středa 17. února 2010

Vepřové kotletky na houbách a tymiánu

.. a co vepřové? Osobně mám raději hovězí, ale bez vepřového si život taky neumím představit. Kolínko, kotletka, křehká panenka, šťavnatá krkovička, žebírka .. Mňam a hurá, mám o čem psát! Pro tento recept jsem vybral kotletku, a tak trochu vyjímečně, neb tu obvykle upravuji jako řízek nebo pečeni vcelku. Já z ní ale udělal plátky, část kosti jsem oddělil a část jsem ponechal na každém plátku. Vždycky se snažím ponechat u masa kost, je pak šťavnatější. A pokud při pečení nepodlévám maso přímo vývarem, vždy „přihodím“ kost. A jak jsem postupoval?
V hlubokém pekáčku s poklicí jsem na olivovém oleji a přepuštěném másle opekl plátky masa, které jsem lehce naklepal, osolil, opepřil a obalil v mouce. Tyto jsem pak dal stranou odpočinout, do pekáčku jsem opět přidal trochu másla, a orestoval na něm šalotku a houby (použil jsem zamražené – sbírané na Moravě naší odbornicí, paní Fouskovou). Následně jsem vložil do pekáčku zpět maso včetně šťávy, kterou pustilo, přidal kost z kotlety, svazeček tymiánu a celé to zalil 2 dl suchého bílého vína. Až se odpařil alkohol, přiklopil jsem poklicí, a pekl při 200 °C cca hoďku v troubě. Kotletky jsem pak podával se štouchanými bramborami s cibulkou.

8 komentářů:

  1. Tak musím říct, že recept se osvědčil! Úžasná mňamka! Díky

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem moc rád, že kotletky chutnaly, a doufám, že vyzkoušíte i další receptíky. Těším se na Vaše dojmy, a díky! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes uděláno na oběd. Parádní!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Já je dělávám v Pomalém hrnci a bašta !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, Evo, pomalý hrnec sice nemám, ale jsem velkým fandou pomalého vaření. P. :-)

      Vymazat
  5. Opravdu dobrota! Hodně podařený recept, díky za něj :-) Já si akorát do základu přihodila trošku sušené uzené papriky a sušené anglické hořčice a bylo to bez chybičky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za ohlas, Hanko! Jsme moc rád, že Vám chutnalo! Myslím, že hořčice chuti určitě neublížila, ba naopak, a paprika se podepsala především na výraznější barvě. Myslím, že bych si na Vašem vylepšení pochutnal! ;-) P.

      Vymazat