úterý 2. března 2010

Slávky po námořnicku

Opravdová mořská klasika.. Koho mušle lákají, ten je už ochutnal minimálně na běžné pizze s mořskými plody. A komu chutnaly mušle tam, budou mu chutnat tyto nemražené, takto připravené, minimálně 200x více.. Důležité ale je dát důraz na výběr při nákupu a taky se nesnažit „ošidit“ čištění či ušetřit. Přiznám se, že jsem se poprvé spálil.. Koupil jsem mušle vakuově zabalené, asi 2dny před koncem „spotřebujte do“. Ano, ušetřil jsem – na začátku.. Vítězně jsem si nesl domů krabičku svých prvních mušlí. Doma jsem je ponořil do vody a.. nestačil se divit. Část byla pootevřená, část rozbitá, a další pevně zavřená. Kterou z nich vybrat? Poškozené, tedy rozbité, jsem okamžitě vyřadil. Ano, to je správně! K pootevřeným jsem stále čichal, některé vyřadil, na jiné poklepával, aby se zavřely.. No, moc jsem jich nevybral.. Ale zavřené, to byly mé favoritky! Ty jsem očistil jako první a zařadil je do programu „večeře“ všechny. Mušle čistím tak, že si vezmu malá nožík, a vše přebytečné se snažím z mušle seškrábnout, všechny „vousy“ kterými se drží v moři - vytahat, a výsledek pak ještě přejedu kartáčkem. Vše pod studenou tekoucí vodou, takže docela revmatická pruda, ale stojí to za to. Výsledek byl ale v tomto případě.. k pláči, většina neotevřených „favoritek“ se neotevřela ani při vaření, zkrátka výsledkem byly 3 mušle k jídlu, zpytování svědomí spořínka, hlad, a vztek. Teď jsem ale chytřejší! :-) Při slovu akce a doprodej zbystřím v případě trička, pracího prášku a bot, nikoliv však v případě mořských plodů. Takže jaké jsou mé získané zkušenosti a postup?
1.) Doporučuji kupovat mušle balené volně – v síťce, musí být vlhké, nikoliv však slizké, a musí vonět mořem.
2.) Mušle zpracovat ihned po nákupu, nebo uchovat po nezbytně nutnou dobu v lednici v namočené utěrce.
3.) Rozbité a příliš otevřené exempláře (po propláchnutí vodou pootevřené více než cca 3mm) bez milosti vyhodit!
4.) Pořádně očistit a nešetřit časem.
5.) V případě mušlí po námořnicku – v hrnci rozehřát olivový olej, do něj hodit drobně pokrájené 2 stroužky česneku a chilli papričku zbavenou semínek, pár stonků z petržele, kůru a šťávu z jednoho citronu, trochu mořské soli.
6.) Přidat očištěné mušle, zastříknout trochou bílého suchého vína, přiklopit poklicí, zesílit plamen, a vařit max. 5minut.
7.) Můžeme servírovat! Mušle, které se po uvaření neotevřely, opět vyhodíme, byly už mrtvé, tudíž je nejíme, ani v nich nic nehledáme.A ještě maličkost – mušle rychle chládnou, takže je doporučuji servírovat v předehřátých miskách či talířích. Přidáme hladko-listou petržel a citron, duo, které by nemělo chybět. A po těchhle mušlích, vám už mražené gumové „žvýkačky“ na většině pizzí chutnat nebudou - tomu věřte. ;-)

1 komentář:

  1. Prosím o Vaši zkušenost ohledně podílu živých a mrtvých mušlí v 1 kg balení. Je 25% odpadu příliš? Děkuji.

    OdpovědětVymazat