neděle 18. července 2010

Plněná paprika v lehkém rajčatovém sugu

Letní papriky jsou nejlepší – nejlépe voní, a jsou zkrátka hodně „paprikové“. Pro plnění upřednostňuji ty bílé, slovenské nebo maďarské. Po vzoru středomořské kuchyně mám rád jejich lehkou úpravu, která člověka moc nezaplácne, takže žádné „jíškování“ ani „knedlíkování“ rozhodně nečekejte. ;-) Nejdříve jsem si připravil náplň – něco přes půl kila mletého libovějšího vepřového (muže být i jehněčí nebo mix) smícháme se dvěma vejci, čerstvě mletým pepřem, solí, drobně pokrájenou natí z jarní cibulky, svazečku čerstvého oregána, hrstí rýže (kterou jsem si krátce předvařil v horké osolené vodě do poloměkka a nechal zchládnout), čerstvé červené chilli papričky, a dvěma většími stroužky česneku pokrájeného na drobno. Jak bude náplň chutnat, a zda nebude třeba něco přidat či doladit si můžete vyzkoušet usmažením malého vzorečku směsi na pánvi (směs by měla být o něco výraznější, než skutečně chceme, protože se chuťově propojí s paprikou a rajčatovým sugem). Až bylo vše doladěno, jal jsem se plnit vydlabané a omyté papriky (10ks) – hezky prsty tak, aby byla směs až ve špičce papriky, a nevzniklo žádné „hluché“ místo, ale zároveň jemně, aby paprika nepraskla. Potom jsem si připravil lehké sugo, tedy v podstatě rajčatovou omáčku. Do pekáčku (pánve) jsem na olivovém oleji podusil drobně pokrájenou cibuli a jeden řapík celeru. Jakmile byla sklovitá, přidal jsem tmavý třtinový cukr, a nechal ji zkaramelizovat. Pak jsem přidal 3 konzervy drcených italských rajčat, kůru z jednoho bio citronu, sůl, a vše jsem povařil. Následně jsem pekáček sundal z plamene a přidal malý svazek bazalky a začal do omáčky klást naplněné papriky. Ty by měly být téměř celé ponořeny. Přikrytý pekáč jsem vložil na cca 1 a ¾ hodiny do trouby nastavené na 160°C, a po hodině jsem papriky obrátil a přelil omáčkou. Hotové papriky jsem servíroval zakápnuté olivovým olejem, a jelikož náplň obsahuje rýži a jedná se o opravdu lehké jídlo, není příloha třeba. Velcí jedlíci si ale můžou přikusovat a do omáčky smáčet rozpečené bílé pečivo, nebo si dají jen větší „nášup“.. Pokud nějaká paprika zbude, vyzkoušejte ji i studenou – v tomto počasí je ještě více osvěžující.

6 komentářů:

  1. Právě jsem šupla kameňák s takto připravenými paprikami a omáčkou do trouby a jsem moooc zvědavá! Loni jsem je dělala dle Gurmánky a než stačila omáčka zchládnout, tak jsme ji sežrali! Slušněji se to fakt nedá nazvat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé! A jak to dopadlo - chutnalo? :-) P.

      Vymazat
  2. Papriky jsem udělala, jen rodina potřebovala více omáčky, ale jsou skvělé. Děkuji Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Inko, jsem moc rád, že chutnaly. U nás občas pro změnu omáčka zbyde, a pak k ní vařím těstoviny. ;-) Pro příště není problém dávku zdvojnásobit, papriky jí dají i tak dostatečný "chuťový šmrnc". :-) P.

      Vymazat
  3. Paráda, včera jsem uvařil a bylo to super. Jako všechno z Vašich stránek. Jen tak dál a dobrému jídlu zdar !!!
    Díky za super blog, Kuba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Kubo! Když recept funguje, vše se zdaří a navíc chutná, je to pro mě nejlepší odměna! Letos je receptů méně, ale časem slibuji nápravu. :-) P.

      Vymazat