pondělí 5. července 2010

Vepřová panenka plněná bylinkovým máslem a lehký bramborový salát

Léto v plném proudu, teploty trhající rekordy, takže nálada na x-hodinové vaření nějak vyprchala. Ale chuť k jídlu mě naštěstí neopustila. :-) Takže to chce něco rychlého a lehkého. Zvolil jsem panenku – jemné masánko pro minutkovou úpravu. Přichystal jsem si dva asi 10 cm špalíčky, do jejichž středu jsem podélně proříznul tenkým nožem otvor, a „vmáčknul“ do něj bylinkové máslo. To jsem si připravil smícháním másla, soli a nasekaného čerstvého tymiánu, pažitky a oregána. Bylinky lze použít samozřejmě dle chuti, ale určitě bych nevynechal pažitku. Pro lepší manipulaci jsem si z umíchaného másla udělal válečky, a nechal je ztuhnout v mrazáku. Naplněnou panenku jsem potřel olivovým olejem, zprudka opekl na rozpálené pánvi ze všech stran, a pak nechal cca 10 minut dopéct v předehřáté troubě na 200 °C. Před „aktem“ krájení je nutno masíčko nechat cca 10 minut vzpamatovat z teplotního šoku, solím až na talíři.
Ale před tím vším jsem udělal bramborový salát. Vychladlé brambory jsem nakrájel na širší plátky, bílou cibuli – která je příjemně sladká, na tenké půlměsíčky, přidal jsem hrubší čerstvě mletý pepř, rukolu, trošku vinného octa a celé jsem to zašplíchnul olivovým olejem. Už zbývá jen lehce promíchat, nechat vychladit, a je hotovo. Pokud se salát připravuje více než půl hoďky předem, je lepší přidat rukolu až před servírováním, aby neovadla.
Teplá máslově bylinková panenka tvořila spolu s vychlazeným salátkem opravdu skvělý letní „páreček“.. :-)

2 komentáře:

  1. Ahoj Pepíno, ač ještě není léto, tak dneska jsme si dělali Tvoji panenku i se salátem a bylo to vynikající =) Rychlé, bezpracné a jednoduše skvělé :) Zdravíme do Prahy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Blani! Tak to je paráda, mám velkou radost! Už jsem myslel, že "staré recepty" nejsou v trendu, a hle - weisser rabe! ;-) Díky a pozdravuj! P. :-)

      Vymazat