pátek 16. července 2010

Šťavnaté rolované vepřové kolínko, pečené na majoránce a černém pivě

Dostal jsem chuť na vepřové kolínko.. Pro tuto úpravu mám raději to přední, není na něm tolik tuku, velká kost, ale přesto je krásně šťavnaté, a nabízí chuť, kterou má každý masožravec rád. Koupil jsem dvě, vykostil je, a kosti schoval na vývar. Kůži jsem příčně prořezal, aby se při pečení nekroutila, masitou část od kosti jsem pak potřel směsí připravenou v hmoždíři - česnek, olivový olej a hrubá mořská sůl. Potřené maso jsem pak ještě posypal drceným kmínem a čerstvě otrhanými lístky majoránky. Ochucené kolínko jsem sroloval, zajistil nití, osolil ještě z vnější strany a opekl na pánvi do zlatova. Mezitím jsem do pekáčku pokrájel cibuli na větší kousky, a připravil tak postýlku pro kolínka.. Opečená jsem je tam vložil, přidal svazek čerstvé majoránky, a zalil černým pivem. Nejraději mám Bernard – díky jeho výrazně karamelové chuti. Pekáček jsem přiklopil, a pekl 2h při 160°C, dle potřeby jsem přiléval pivko, a na závěr jsem pak ještě další půl hodiny pekl při 180°C odkryté – polévání je pak ještě důležitější. Následně jsem koleno vyndal, přikryl alobalem, aby nevystydlo a srovnalo teplotu, a dobu odpočinku jsem využil pro přípravu šťávy. Tu vyrobíme redukcí výpeku cca na ¼ objemu (v průběhu sbíráme z povrchu tuk), a nebojte se silnější chuti, při polévání pečínky totiž doplní smetanovou jemnost bramborové kaše. Ta je k tomuto kolínku naprosto jedinečná.. A jak na ni? Zcela jednoduše.. Brambory pro přípravu kaše vaříme na mírném plamenu do měkka, scedíme vodu a ještě horké je řádně rozšťoucháme. Následně si připravíme horkou smetanu (postačí 12%), kterou za energického šlehání metlou, postupně přiléváme do brambor, dokud nebudou mít matnou lehkou krémovitou texturu. Pak příjde na řadu už jen kousek másla, se kterým kaši došleháme. A můžeme podávat! :-)
 

2 komentáře:

  1. Nikdy nezapomenu na kolínka od mé nezapomenutelné tchyně. Cibule dávala hodně a šťáva byla jedinečná. I když jsem to mockrát zkusila udělat, nikdy jsem té chuti nedosáhla. Zdravím. vaše recepty jsou úžasné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, mám radost, že se blog líbí! :-) Cibule je základ - stejně jako nejde vařit bez soli, cibule bude asi na druhém místě.. Jak je tchýně pekla - na kosti, nebo také rolovaná? P. :-)

      Vymazat