pátek 18. března 2011

Mrkvový dort ze „Sladké Francie“

Minule jsem psal o kuřecích prsou z Francie, tak bych mohl v tomto duchu pokračovat, ne? Že bych tedy koupil francouzskou mrkev a upekl dort?! Ne, pro tentokrát mně stačí ta belgická, ze supermarketu..;-) Hlavní ingrediencí pro tenhle dort je Iveta Fabešová, tedy spíše recept z její nedávno vydané knihy Iveta & Sladká Francie. Ivetu určitě všichni známe coby statečnou soutěžící a růži mezi trny v TV soutěži Na nože!, kde dokázala, že radost a nadšení z jídla je mnohdy více než výuční list. Kniha Iveta & Sladká Francie, je myslím jasným důkazem - pár receptů jsem již vyzkoušel (vždy s úspěchem), a teď mě dostal její „Mrkvák“. Velmi podobný jsem jedl v Londýně, a ke kávě – je učiněnou lahůdkou.. Ivetiným snem je otevření vlastní cukrárny, a myslím, že se jí i brzy splní. Držím palce!
Nejdříve si dno dortové formy (průměru 24cm) obalíme pečícím papírem, celou formu pak vymažeme máslem, vysypeme polohrubou moukou, a troubu předehřejeme na 175°C. Nasekáme 120g vlašských ořechů, a nastrouháme 450g mrkve. Tím jsou přípravné práce hotovy a jdeme na těsto:



V míse ušleháme 4 vejce spolu s 300g hnědého cukru (použil jsem třtinový), 2 lžičkami vanilkového extraktu (já použil lusk), a 220ml oleje (použil jsem slunečnicový, a postupně jej zašlehával do vajec s cukrem). V jiné misce smícháme 280g proseté hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžičky mleté skořice a špetku soli. Sypkou směs postupně zašleháváme do směsi vaječné. Potom zlehka vmícháme mrkev a ořechy, celou hmotu vlijeme do formy, a pečeme hodinu. Po upečení dortík potřeme cukrovou polevou připravenou smícháním 100g moučkového cukru a 4 lžic mléka. Věřím, že vám Ivetin dortík & Sladká Francie zachutná minimálně stejně jako mně, a než dojíte poslední drobeček, už budete přemýšlet nad jejím dalším receptem. :-)

21 komentářů:

  1. Sladké pečení s mrkví mě láká už dlouho, vidím, že není nad čím přemýšlet a raději to vyzkoušet! Na knížku jsem se dívala před vánoci a hned jsem tvrdila, že je to holka šikovná - na to, že nebyla profík, dokázala svou zkušenost i získanou popularitu velmi pěkně a mile využít!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc jí fandím, a vyzkoušet mrkvák vřele doporučuji - v minulosti jsem zkoušel hrníčkový recept z polohrubé mouky, tenhle je ale mnohem lepší, takže neváhejte! :-) Jsem zvědav, jak Vám bude chutnat.

    OdpovědětVymazat
  3. Komentář u sulcu patří k tomuto dortíčku, byla to paráda. Jindra

    OdpovědětVymazat
  4. Jindro jsem rád, že chutnal, a moc děkuji za Vaše ohlasy!!

    OdpovědětVymazat
  5. Byl vynikající !!!!! Tak nám chutnal že si pujdu koupit celou její knížku : )))

    OdpovědětVymazat
  6. Díky! Myslím, že nebudete litovat. :-) P.

    OdpovědětVymazat
  7. Úžasná záležitost tento mrkvový dort :-) vyzkoušel jsem a neodolal :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Díky! Iveta mně s ním taky udělala velkou radost. :-) P.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj...děkuji za recept. Dnes jsem ho udělala rovnou z dvojité dávky( neměla jsem menší formu :D ) a je výborný...Edita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Edito, jsem moc rád, že "mrkvák" chutnal! U nás se po něm také jen zapráší, a rádi si ho dají i kolegové v práci. :-) P.

      Vymazat
  10. Dnes jsem ho zkusila, úžasně voní i chutná, moc děkuji za recept! :-) Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji Vám, Ivano! Jsem moc rád, když se dílo zdaří, a hlavně chutná! Krásnou neděli. :-) P.

      Vymazat
    2. Dnes ho dělám znovu, ke Dni matek. ;-) Jen jsem zapomněla dodat, že mouku dávám špaldovou. Je právě v troubě, už se na něj těším. :-))) Pěknou neděli! Ivana

      Vymazat
    3. To je dobrý nápad, vyzkouším, díky za tip! Špaldovou mouku občas přidávám do chleba. Doufám, že měl "mrkvák" úspěch i u mámy. :-) Mějte se hezky! P. :-)

      Vymazat
    4. Měl úspěch u všech! ;-) I.

      Vymazat
  11. Tento mrkváč je bezkonkurenční, dělám ho buď do formy na muffiny, z této dávky je jich tak 35 a nebo z poloviční dávky do koblížkové formy a to je jich kolem 24. Vždy sežrány do posledního drobečku! Míša.K.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc rád, že chutná, Míšo, a díky za koment! :-) Také jsem ho zkoušel "ala muffin", a dokonce i jako velikonočního beránka. A dopadlo to.. přesně jak píšete! ;-) P.

      Vymazat
    2. Také jsem dělala do muffin a ještě zbylo těsto do chlebíčkové formy, na to jsem udělala citrono-mandarinkovou polevu. Jediné co jsem upravila bylo množství cukru, snížila jsem ho na 200 g a bohatě to stačí. Dort je vynikající.
      Hanka

      Vymazat
    3. Paráda, díky! Doporučuji vyzkoušet i mrkvového beránka: http://www.pepato.eu/2014/04/velikonocni-beranek-s-vuni-skorice.html :-) P.

      Vymazat
  12. práve se peče:-) příprava snadná, rychlá. Poslední dobou se mé pečený týká hlavně bezlepkové mouky, takže doporučuju zkusit nahradit třeba pohankovou :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Je to dobre,ale spis takova lepsi buchta. Znovu pect nebudu.

    OdpovědětVymazat