úterý 8. března 2011

Nepečený sýrovo - jogurtový dort se zelenými jablky a pistáciemi

Konečně zařazuji i něco sladkého! Začínám ale pozvolna, něčím lehčím.. A tím je taková light verze cheesecaku, jejíž recept mně padl do oka v reklamním okénku na sýr Philadelphia. Tento krémový sýr k pravému americkému cheesecake neodmyslitelně patří, stejně jako kořenová zelenina ke svíčkové. Je znám již z 19.stol., dlouhou dobu se vyrábí i v Evropě, a už i u nás je běžně k dostání. Chutí je mírně slaný a nakyslý, velmi krémový, je přirovnáván k sýru Buko, takže ho nelze v žádném případě zaměnit za tvaroh, pomazánkové máslo a já nevím za co ještě, jak je to nechvalně známo v našich končinách s nahrazováním např. ricotty či mascarpone.. Měli bychom si asi zvyknout na to, že když postupujeme dle receptu, a podstatná ingredience nám chybí, tak prostě nevezmeme zrovna to, co je po ruce.
Takže k dortíku: Nejdříve si v mixéru rozsekáme 150g dlouhých cukrářských piškotů, spolu s 20g nesolených pistáciových oříšků, přidáme 125g rozpuštěného másla, a opět promixujeme. Vzniklé „drobení“ vsypeme do dortové formy o průměru 24 cm (dno jsem potáhl pečícím papírem), a pečlivě skleničkou upěchujeme do hladka. Korpus máme hotov.



V míse vyšleháme 375g sýru Philadelphia (3 balení), 300g jogurtu (použil jsem řecký) a 3 lžíce citronové šťávy v hladký krém. Do kastrůlku nasypeme balíček práškové želatiny (Dr.Oetker 10g) a 150ml jablečného džusu, a necháme ji 10minut bobtnat. Mezitím si nakrájíme jablka - zvolil jsem 3ks osvěžující odrůdy Granny Smith včetně slupky (byla dost velká, tak jsem si jednu půlku jablka nechal na ozdobu), a aby neztmavla, uchováme je ve studené vodě s citronovou šťávou. A zpět k želatině: přidáme k ní 1 sáček vanilkového a 75g pískového cukru, a na mírném plameni (želatina se nesmí vařit) za stálého míchání krátce zahřejeme, až se vše rozpustí. Necháme vychladnout, čemuž také napomůžeme rychlým zašleháním 2 lžic krému, a šup s tím vším do mísy s krémem. Zbývá přidat důkladně okapaná nakrájená jablka a celé to nalít do formy s korpusem. Dort dáme alespoň na 3h do lednice vychladit. Jednotlivé porce zdobíme kouskem jablka a drcenými pistáciovými oříšky. Dortík je velmi osvěžující, snadný, a určitě se u vás stane letní „hitovkou“.. :-)

9 komentářů:

  1. Moc pěkný dortík a bude určitě mňam. Jindra

    OdpovědětVymazat
  2. Díky Jindro! Bude u Vás o víkendu? ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to skvěle a určitě bude i chutnat!
    Ad nahrazování - samozřejmě z tvarohu cheesecake neuděláme stejně jako z pomazánkového másla nebo lučiny nevykouzlíme tiramisu, ale uděláme si chutný dezert s dostupnými surovinami za rozumnou cenu, a to jde, ne?;-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
  4. Díky Evo! K nahrazování: Nechť si každý dělá dezertíky klidně i z Lučiny nebo pomazánkového másla, nemám nic proti těmto chuťově dobrým a cenově přijatelným surovinám, jen ať se pak takový dezert jmenuje třeba "Kávový dortík z Lučiny" nebo jen "Kávový dortík", a ne Tiramisu. Tiramisu = mascarpone, a to prostě měnit nelze. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dělala jsme dortík se synem,on byl ten,.kdo recept objevil.Je opravdu vynikající.Jen příště jablíčka nakrájím ještě na menší kousky a pár hrubě sekaných pistácií přidám i do hmoty.Ale to už je jen úprava pro naše zmlsané chuťové buňky.
    Určitě v létě budu dělat často.
    Ještě se zeptám,nezkoušel jste dortík i s jiným ovocem?

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím Vás i syna, Renato, a mám radost, že chutnal! Zatím jsem jiné ovoce nezkoušel, ale už se těším na sezónu meruněk, protože meruňky a jogurt mě fakt berou. Jinak jablka je možno i mírně povařit v troše vody s cukrem a citronovou šťávou - nebudou pak tak křupavá, a dortík bude kompaktnější. Jestli vyzkoušíte nějaké další varianty, určitě dejte vědět. :-) P.

    OdpovědětVymazat
  7. Dort jsem dělala pro dceru k narozeninám, mooc všem chutnal. Jenom jsem nesehnala nesolené pistácie tak jsem dala mandle. Výborný recept, určitě ještě udělám. Yvon

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost, Yvono! Vaší dceři přeji vše nejlepší k narozeninám, a kopec dobrot k tomu! ;-) P.

      Vymazat
  8. Dobrý den, šlo by to i bez tý želatiny? nebo to pak nebude držet? děkuju

    OdpovědětVymazat