pátek 1. dubna 2011

Pečené kuře plněné ricottou s medvědím česnekem, a blanšírovaná mrkev

Jaro je tu, přišel čas trochu odlehčit.. :-) A symbolem jara je mimo jiné i medvědí česnek. Příjemná bylinka s jemnou chutí česneku, která má pro naše tělo očistný účinek. A proč se mu říká medvědí? Údajně proto, že jej na loukách, kde volně roste, vyhledávají po zimním spánku medvědi, právě za účelem očisty. Medvědí česnek se výborně hodí do krémových pomazánek, pro teplou i studenou kuchyni, sušením však ztrácí své účinky. Rozhodl jsem se jej zkombinovat s krémovou ricottou, a použít jako náplň „pod kůži“ kuřete..
Ricottu (250g) vymícháme dohladka s asi 2 lžícemi jemně nasekaného medvědího česneku, trochou soli, nastrouhané kůry z bio citronu (stačí lžička), 2 lžícemi citronové šťávy, 2 lžícemi olivového oleje, a celou směsí naplníme jednorázový cukrářský sáček. Připravíme si kuře: Použil jsem asi 1,2kg kousek „sedláckého kukuřičného kuřete“ (je běžně k dostání v supermarketech). Jak jsem dříve zmiňoval, kukuřičné kuře je chutnější, a pro plnění „pod kůži“ i vhodnější, jelikož kůže je silnější (v případě BIO kuřete nebo z domácího chovu, budete ještě spokojenější).



Kuřátko omyjeme, osušíme, položíme prsy dolů, a nejlépe kuchyňskými nůžkami vyřízneme (vystřihneme) hřbet – od ocásku až po krk, čímž se nám celé kuře rozevře, a rovnou ho vevnitř osolíme. Potom jej otočíme prsy nahoru, a dlaněmi zatlačíme na prsní kost, až uslyšíme křupnutí (tím jsme si kuře zploštili). Zbývá uvolnit kůži – pomůžou nám nejlépe prsty, které jemně vsuneme mezi kůži a maso (začneme od krku), a takto postupujeme až ke stehýnkům (neuvolňujeme až úplně ke kraji, musí nám vzniknout jakoby kapsa). Následně přijde na řadu plnící sáček s ricottou, s jehož pomocí „vmáčkneme“ rovnoměrně náplň pod kůži. Na povrchu pak potřeme olivovým olejem, osolíme, vložíme do pekáčku, přidáme kousek másla, mírně podlijeme, a pečeme při 190°C do zlatohněda přibližně hodinu (průběžně přeléváme šťávou). Ke kuřátku se výborně hodí mrkev. Nakrájíme ji na špalíky, a podélně rozřízneme na šestiny, v cedníku vložíme do hrnce s vroucí vodou, a necháme asi 4 minuty povařit (blanšírovat). Pak ji ještě rychle „proženeme“ pánví s trochou másla, přidáme asi lžičku citronové šťávy, trochu bílého pepře, a podáváme. Mrkvička chuťově doplní nejen ricottu s medvědím česnekem, ale určitě potěší i oko. :-)

4 komentáře:

  1. Kuře je vděčná výchozí surovina! Tato úprava vypadá velmi dobře, hlavně jarně a lehce. Škoda jen, že mi medvědí česnek nevyrostl. Loni na podzim jsem ho zasadila a teď na jaře nic. Snad vyleze příští jaro!

    OdpovědětVymazat
  2. Díky HaF! ..já jej bohužel taky nemám z vlastních zdrojů, ale jiné bylinky už se mají čile k světu.. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Na česnek si stačí zajít do lesa. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) ..pokud Vás nepředběhne medvěd.. ;-) P.

      Vymazat