čtvrtek 30. června 2011

Borough Market – trh, který Londýňané milují

.. a mají k tomu pádný důvod. Je jedním z největších londýnských trhů s potravinami, a především je vůbec nejstarší - jeho historie sahá až do dob starých Římanů. Svou dnešní podobu získal v roce 1870. A já ho teď konečně taky navštívil..
Cesta k němu je velmi jednoduchá, pár kroků od stanice metra London Bridge, přímo pod železničním viaduktem mezi řekou Temží a Borough High Street. Otevřen je vždy ve čtvrtek a pátek kolem poledne a v sobotu už od rána. Je tu k mání vše sezonní a čerstvé, především zelenina a ovoce, ale také ryby a dary moře, maso, zvěřina, sýry, pečivo všech tvarů a druhů, pokrmy vařené přímo před vámi, různé lahůdky spojené s ochutnávkami, zkrátka vše, na co jen máte chuť. Pro poklidnější návštěvu je lépe zvolit čtvrtek, ale i v tento den to tu skutečně žije. Je atraktivním místem pro milovníky jídla, rodinky, ale také úředníky, kteří si v poledne jen tak vyšli na rychlý čerstvý oběd či něco drobného k zakousnutí. No a samozřejmě pro turisty – kdo by přeci odolal, a nechtěl nasát místní atmosféru? Možná právě proto je tak trochu i atrakcí, čemuž pomohla i britská televize, která zde natáčela kulinářské pořady – např. Market Kitchen. Nabídka Borough Market je skutečně rozmanitá, nevěděl jsem kam s očima, a kdyby mě v hotelu pustili do kuchyně, a přidělili alespoň jednu pánev, tak bych nakupoval, nakupoval, a ..nakupoval. :-) Bohužel se tak nestalo, tak jsem alespoň fotil a fotil:

Něco málo z OvoZel a houbiček:


























Rybky a mořské bestie:






Masánko všeho druhu (za povšimnutí stojí vepřové s kůží - u nás vyjma kolena, zázrak):












Delikatesy a chuťovky:









Vše z mrkve (v tomhle jsem carrot cake ještě nepekl..):


Všudepřítomný pie:




Mega pusinky:


Uzený česnek? Taky máme..


V případě výčitek z obžerství a jiných hříchů, je možno hnedle v sousedství navštívit známou Southwark Cathedral: 



Čerstvé zelené a karibské curry, a chicken masala:




A konečně: Fisch & Chips (zatím nejlepší, na které jsem v běžném prodeji narazil - pivní těstíčko bylo skutečně jemné a křupavé, treska čerstvá a šťavnatá):






Žádné komentáře:

Okomentovat