sobota 2. července 2011

Mořská jehlice v papilotě s citrony, česnekem a rozmarýnem

.. přesněji Jehlice rohozobá. Mořská rybka vyskytující se v evropských vodách, s mnoha zajímavostmi – je dravá, tělo má úzké jako úhoř, kůži trochu jako makrela, dlouhé čelisti plné malých ostrých zoubků, a aby toho nebylo málo, po tepelné úpravě má zeleno-modré kosti, takže se nelekejte, není to známka nějaké vnější chemie či ropné havárie. Maso má pevné a výborné, mně osobně chutná více než zmíněná makrela či úhoř. Má sice více kostí, ale vytahují se skvěle, protože jsou tenké, mají tvar podobný ladičce, a jak jsem zmínil, jsou transparentní. Dělají se z ní především polévky, ale dá se i smažit i dusit. Já ji budu připravovat velmi jednoduše - v papilotě (pergamenový balíček), aby zůstala krásně šťavnatá.
Jehlice vykucháme (řezem od řitního otvoru k hlavě), a odstraníme vnitřnosti a žábry. Pečlivě vypláchneme a vysušíme, a připravíme si z trochy olivového oleje, česneku a soli pastu, tou dutinu břišní prstem vytřeme, a přidáme do ní lístky rozmarýnu. Ryby položíme na plech vyložený pečícím papírem, přistrouhneme kůru z bio citronu, otočíme hřbetem nahoru, a stočíme tak, aby se „zakousnula do ocásku“. :-) Obložíme plátky bio citronu, lehce osolíme mořskou solí, zastrouhneme čerstvým pepřem a zakápneme olivovým olejem. Můžeme přidat i kousek másla. Vše nám spolu po upečení vytvoří lahodnou šťávičku.




















Celý plech přikryjeme dalším archem pečícího papíru, a postupným zahnutím okrajů obou papírů vytvoříme balíček – papilot (já si ještě pomohl kancelářskou sešívačkou, je to rychlé, záruka že bude balíček držet = 100%). Papilot vložíme do trouby předehřáté na 200 °C - na cca 15 minut. Máme hotovo! Odstřihneme či rozbalíme okraj papilotu (pozor na horkou páru), jehlici vysvobodíme, a servírujeme ji na předehřátých talířích, zakápnutou kvalitním olivovým olejem, nejlépe s křupavým bílým pečivem.

4 komentáře:

  1. To vypadá báječně! Manžel ryby a různé mořské potvůrky rád, ale dítka je bojkotují.Já zas nemám tu odvahu se do málo známých druhů ryb pouštět.Ale třeba se do toho jednou pustím právě díky Vám!

    OdpovědětVymazat
  2. Díky HaF! Dítka chápu, já taky nebyl v dětství urvanej do ryb - obzvlášť po tom, co mně byl naordinován rybí tuk .. :-/ Doporučuji Vám začít např. treskou - je šťavnatá, a když se zakomponuje do rybího koláče (ryba, bramborová kaše, sýr), věřím, že si budou mlaskat. :-) P.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jste zažil rybí tuk? Já mám školku ve vzpomínkách spojenou právě s rybím tukem. Dávali nám ho před obědem na lžičku a kdo protestoval, tomu to prostě lupli do polévky - byl to hnus! Jinak treska doma projde - klasika v trojobale, což z hlediska zdravého stravování až taková výhra není, a dušená na másle s kmínem a paprikou. Děcka ryby jedli celkem bez problémů, ale odpor chytly ve školní jídelně. Syn ryby přestal jíst úplně (projde jen sardinková pomazánka), dcerka jak kdy. Ona i ta kvalita mořských ryb v obchodech je bídná. Teď máme díky švagrům možnost nákupu v Makru, tak jezdíme pro chlazené a i syn už tu tresku právě na másle vzal na milost. Třeba se dočkáme a nabídka kvalitních chlazených ryb se časem zlepší.

    OdpovědětVymazat
  4. Je to tak, HaF. Kvalita mražených ryb je bídná, po zkušenosti s jedním nahořklým rozbláceným kouskem jsem je úplně zavrhl, a kupuju jen chlazené - taky v Makru. Vyjímkou jsou jen krevety, které jsou v čerstvé verzi málo k vidění, a ty mražené s tenkým ledovým nástřikem mě zatím nezklamaly. Držím palce v "rybí osvětě". :-) P.

    OdpovědětVymazat