úterý 26. července 2011

Kynuté koláčky s letním ovocem a máslovou posýpkou

Barvy, vůně, chutě léta a zralého ovoce na nás v tento čas číhají na každém kroku. Chytil jsem tedy příležitost za pačesy, vyrazil do tržnice, a přinesl si domů pikantní červený rybíz, voňavé pozdní jahody, kyselkavé mirabelky a slaďoučké borůvky.. Co ale s nimi? Hu-hu koktejl jsem měl včera.., bez zmrzliny nedám ránu, vrhl jsem se tedy na koláčky - a jak jinak, než kynuté.. :-)
Kostku droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky, 50ml lehce teplého mléka, a necháme vzejít kvásek. Mezitím si ve větší míse smícháme 400g přesáté hladké mouky, 80g cukru, 1 vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z poloviny bio citronu a 2 špetky soli. Do této směsi pak vmícháme vzejitý kvásek, 2 žloutky rozmíchané v 200ml vlažného mléka, a 100g rozpuštěného vychladlého másla. Vše vypracujeme v bochánek vláčného kompaktního těsta, poprášíme ho moukou, a necháme asi hodinu na teplém místě kynout.
Po hodině, kdy se z těsta stane cvalík, promísíme jej, vyválíme na cca 8mm tlustý plát, a např. za pomoci skleničky vypichujeme kolečka, která klademe na plech pokrytý pečícím papírem. Uprostřed každého kolečka vymačkáme (nejlépe prsty) místo pro ovoce, čímž zároveň vyrobíme i budoucí zlatavý „rantlík“ koláčku. Připravená kolečka potřeme rozšlehanými zbylými bílky, poklademe omytým, okapaným letním ovocem dle libosti tak, aby se kochalo i naše oko. A koláčky jsou téměř na světě. Ještě je ale necháme cca 20 minut kynout a odpočívat, a vzniklý čas můžeme využít k přípravě máslové posýpky, žmolenky, drobenky, či jak ji nazýváme.. K tomu nám bude stačit 50g másla, 3 lžíce cukru krupice nebo krystalu a cca 5 lžic hladké mouky - tu přidáváme dle potřeby postupně, aby jí nebylo moc, ani málo, a výsledek byl krásně drobivý, a zároveň ne příliš sypký.




















Koláčky naším máslovým zázrakem posypeme, a pečeme při 170 °C do zlatohněda (mé troubě to trvalo cca 15 – 20min). Aby nám zůstaly krásně voňavé a vláčné, pomašlujeme po vytažení z trouby jejich okraje rozpuštěným máslem s rumem. Před podáváním je ještě nezapomeneme pocukrovat moučkovým cukrem (pro větší prožitek z vůně mám spolu s cukrem ve sklenici i pár „vyškrábnutých“ vanilkových lusků). Když pak k takovému koláčku přivoníme, budou se nám sliny jen sbíhat – vůně ovoce, rumu, másla a vanilky dostane každého, a navíc jsou nadýchané jako pírko. :-)


6 komentářů:

  1. Klobouk dolů před pečícím mužem! Manžel vaří (musí mít chuť a náladu), ale sladké nepeče - prý je to ženská parketa!

    OdpovědětVymazat
  2. Díky HaF! No taky radši "jedu" na slané vlně. Ale byl jsem důrazně přemlouván.. ;-) P.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadají skvěle, určitě vyzkouším...Jája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, a budu rád, když dáte vědět, jak Vám chutnaly, Jájo! :-) P.

      Vymazat
  4. Koláčky chutnaly, s rybízem, jostou a meruňkami, nemají chybu. Já jsem zvyklá dělat kynuté těsto z hladké mouky + olej a když z polohrubé mouky + máslo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost, Jájo! Hlavně ty s jostou musely mít šmrnc - hnedle bych ochutnal. Co se těsta týče, dávám téměř vždy přednost máslu, ale vše je otázka chuti a zvyku. :-) P.

      Vymazat