sobota 16. července 2011

Ti amo, Parmigiana!

..čili Lilek na parmský způsob - Melanzane alla Parmigiana, dle italských zážitků Evy Rýznerové – La Cuocy. A recept, je stejně jako její příběh, krásně barevný, lahodný a velmi lehce stravitelný. Autorka měla bezva nápad – spojit lásku k Itálii, mlsnému Italovi a italské kuchyni do jednoho, knížky „Říkal jsi ti amo“. Celé dílo krásně „prošpikovala“ lákavými recepty, takže jsem při čtení stihl slintat, polykat každé sousto děje, skvěle se bavit, a taky se třeba poučit, čemu se mám, jako Čech, při návštěvách Itálie vyvarovat, abych nedělal národu ostudu. ;-) I když je knížka spíše pro „ženské publikum“ (taky jsem si ji nekoupil, ale štípnul své polovičce), mohu jen doporučit. Podotýkám, že nejsem knihkupec, ani dealer, jen umím číst a miluji jídlo, .. a Parmigianu! Autorčina receptu jsem se držel poměrně striktně, takže posuďte sami.
Nejdříve si připravíme rajčatovou omáčku – Sugo al pomodoro (jak autorka podotýká „alfa omegu italské kuchyně“). Na olivovém oleji zpěníme půl cibule, přihodíme 2 celé stroužky česneku, které necháme lehce zezlátnout, a pak je vyhodíme - stačí, když nám olej ochutí. Přidáme plechovku italských rajčat (použil jsem Valfruttu – celá rajčata, která jsem podrtil jednoduše v dlani). Dusíme 20 minut, osolíme a opepříme, přimícháme lžíci nasekané bazalky, a odstavíme (vařením bylinky ztrácí na intenzitě). A teď lilek – ten nakrájíme vertikálně asi na 0,5cm plátky, osolíme, a necháme minimálně půl hodiny vypotit (lilek tím ztratí přebytečnou tekutinu a případnou hořkost). Poté plátky opláchneme vodou a osušíme papírovou utěrkou. Ve vyšší pánvi rozpálíme alespoň 3cm vrstvu arašídového oleje (lilek musí plavat, aby se nám příliš nenacucal), plátky lilku postupně obalujeme v hladké mouce, a smažíme po obou stranách dozlatova. Arašídový olej dodá lilku příjemné oříškové aroma (pokud jej neseženete, zkusil bych slunečnicový a přidal přepuštěné máslo). Usmažené plátky lilku necháme okapat, a můžeme se připravit na zapékání.




















Pekáček nebo zapékací misku vymažeme olivovým olejem, vysypeme strouhankou, a vrstvíme.. Nejdříve plátky lilku, poté rajčatová omáčka (lilek v rajčatech netopíme), následně strouhaný parmazán – na celý recept 100g, a plátky mozzarelly – celkem 200g (spotřeboval jsem včetně uždibování 2 balení mozzarelly Santa Lucia od Galbani). Vrstvy v uvedeném pořadí opakujeme, a vše zakončíme plátky lilku, které lehce posypeme parmazánem a strouhankou, čímž se vytvoří lahodná křupavá krustička. Zapékáme 30 minut při teplotě 180°C, poté necháme pekáček asi 30 minut odpočívat, aby se vše krásně spojilo, a servírujeme. Autorka doporučuje jako přílohu opečený bílý chleba a sklenku Prosecca. Já potvrzuji, mlaskám si, a Parmigianu ještě zakápnu kvalitním olivovým olejem. Ti amo, Říkal jsi ti amo! :-)

5 komentářů:

  1. Grazie Pepato!!! Děkuji za váš příspěvek a za to, že jste vyzkoušel recept z mojí knížky, ve vašem provedení vypadá báječně - stoprocentně italsky :)) Je pozoruhodné, že právě tenhle recept čtenářky a čtenáře nejvíc inspiruje, už spoustu jich zkusilo právě "parmigianu" :) A vlastně není divu, v receptu se spojilo několik nejzákladnějších chutí typických pro Itálii, a ty dokážou chuťové pohárky jaksepatří uspokojit :) Pozdravujte drahou polovičku :))

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to moc pěkně! Knížku mám taktéž doma a mohu jen souhlasit, že u ní člověk strašne slintá!

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za pochvalu, od autorky receptu těší 2x (minimálně). Původně jsem se chystal na bramborové gnocchi s bazalkovým pestem, ale v tomto období je potíž sehnat patřičný typ brambor. Takže příště! :-)
    .. a děkuji, pozdrav byl vyřízen. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. zítra lilky vařím, tak držte pěsti at se mi povedou ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě dopadnou skvěle! A palce samozřejmě držím! P. :-)

      Vymazat