pondělí 22. srpna 2011

Grilovaná vepřová krkovice marinovaná v chilli a citronu s omáčkou Tzatziki

Asi nejradši mám grilované hovězí – nikdy mu neodolám, a pro kus bifteku bych se stal v případě nouze i lovcem. Občas to chce ale změnu. Vrhnul jsem se na vepříka, konkrétně jeho krkovičku – je dostatečně prorostlá, a jak je známo, tuk a kost jsou „nosiče chuti“, při pečení a grilování to platí dvojnásob. Abych dodal krkovičce šmrnc a pikantnost, „protáhnu ji“ marinádou z chilli a citronu – díky němu masíčko krásně zkřehne, a na jazyku se bude jen rozplývat..
Pokud se rozhodneme pro krkovici s kostí, příprava sice zabere více času, výsledek bude ale o to chutnější. Samozřejmě můžeme koupit hotové plátky, ty však bývají občas plné úlomků kostí a nemusí nám vyhovovat jejich tloušťka. Vždy je lépe si koupit kus vcelku dle našich představ, a pohrát si s ním. Maso si otočíme kostí nahoru a k sobě, a špičatým nožem postupně pronikáme mezi jednotlivé obratle, až je od sebe zcela oddělíme. Pak už jen nakrájíme plátky (co obratel, to 1 plátek), a můžeme marinovat. Na 4 porce krkovice nám postačí 4 méně pálivé chilli papričky (použil jsem 2 žluté a 2 červené), které jemně pokrájíme, přidáme 6 lžic olivového oleje, šťávu z 1 citronu a 1 lžíci třtinového cukru (pro vyvážení chuti). Vše smícháme, maso pečlivě potřeme, přikryjeme fresh fólií, a v lednici marinujeme minimálně 3h.




















Mezitím si můžeme připravit omáčku Tzatziki. Je to tradiční řecká studená omáčka z okurek a jogurtu, která chutná celému světu, a neodmyslitelně patří k jejich národní pochoutce - Gyrosu. Základ tvoří řecký jogurt, který je narozdíl od toho běžného, hustý (konzistence naší kysané smetany), a více tučný (cca 10% tuku), čili lahodnější. Je už běžně k mání, kdybyste jej ale i přesto nesehnali, doporučuji kombinaci selského jogurtu, který je třeba nechat přes plátno vykapat a kysané smetany. Ručím za to, že po vyzkoušení tohoto receptu už nikdy v supermarketu nesáhnete po pytlíku s „kořením“ Tzatziki, který je plný soli, granulovaného česneku a kdoví čeho dalšího..
Oloupanou okurku (část slupky můžeme ponechat pro vzhled) podélně rozřízneme napůl, lžičkou vydloubneme semínka, obě poloviny nakrájíme podélně na tenké proužky, a pak na drobné kostičky (je možno i nastrouhat, já ale preferuji krájení). Kostičky osolíme, necháme 10 minut „vyplakat“, následně je ještě vyždímáme (je nutné dostat z okurky co nejvíce vody, aby nám pak nevznikla jogurtová polévka). Připravenou okurku smícháme s cca 500g zmíněného jogurtu, přidáme bílý pepř, trochu citrónové šťávy, 2 lžíce olivového oleje a 3 stroužky jemně pokrájeného nebo prolisovaného česneku. Promícháme, dle chuti dosolíme, dílo završíme přimícháním lžíce nasekaného čerstvého kopru, a uložíme do lednice.




















Alespoň půl hodiny před grilováním masa, si krkovičku vyndáme z lednice, aby si zvykla na pokojovou teplotu. Utěrkou z masa odsajeme přebytečnou marinádu (papričky můžou zůstat), a jelikož jsem opět odkázán pouze na „grilování v kuchyni“, jemně plátky potřeme olivovým olejem, a hodíme na rozpálenou pánev. Z obou stran zprudka opečeme, a následně maso vložíme ještě na cca 10min. do předehřáté trouby na 200°C, aby se krásně dodělalo i u kosti (vepřové nesmí být na rozdíl od hovězího syrové). Šťastlivci s grilem na dřevěné uhlí, maso jen odloží z hlavního žáru, a pomalinku dodělají. Před podáváním maso samozřejmě necháme alespoň 5min. odpočinout, aby nám nevytekla cenná šťávička, a posolíme (použil jsem krystalickou mořskou zauzenou sůl, v případě úpravy na grilu je uzená sůl zbytečnost).
Podáváme zakápnuté olivovým olejem, s vychlazenou omáčkou Tzatziki. Přílohu ke grilovanému moc neřeším, Tzatziki úplně stačí, a raději si ještě přidám masánko.. ;-)


5 komentářů:

  1. Úžasné! Vyzkoušela jsem v sobotu na rodině a olizovali se až za ušima. Jen s těmi chilli paprikami jsem to přehnala ... naši chrlili oheň ještě dva dny, ale jinak super :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, mám radost! S chilli je vždycky trochu problém. Do marinád většinou dávám ty větší. Mám vyzkoušeno, že čím menší chilli paprička, tím větší "žár". Na balkoně nám rostou takové malé "bestie" - cca 2 cm velké, a na takové 4 litry pikantního guláše, postačí bohatě jedna.. :-) P.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to skvěle. Vyzkouším. Díky.

    OdpovědětVymazat