úterý 1. listopadu 2011

Hrušky pošírované v bílém víně, s karamelem a šlehačkou

Vůně svařeného vína, skořice a badyánu – podzimně-zimní nálada je tu.. A což takhle, když se touto chutí a vůní „nacucá“ lahodná hruška, a vše doplní sladkost karamelu a lehkost nadýchané šlehačky..? Vznikne chuťová balada, ve formě lákavého a snadného dezertíku.
Nejdříve je ale třeba sehnat vhodné hrušky – a že jich teď kolem nás je! Měla by to být nějaká zimní aromatičtější odrůda, nepřezrálá, spíše lehce pikantní než sladká. Mně se osvědčily hrušky Dicolor – a musím uznat, že si mě získaly svou nádhernou, rumělkovou barvou podzimního listí (vybíral jsem menší kousky).
V kastrolu si svaříme cca litr bílého vína (použil jsem Veltlínské zelené), spolu se 4 lžícemi cukru, 2 svitky skořice a 2 hvězdičkami badyánu. Mezitím si oloupeme hrušky tak, že jim pro efekt a celistvost ponecháme stopku i bubáka, a aby nám neztmavly, uchováme je v misce s vodou a šťávou z poloviny citronu. Jakmile začne vínko bublat, vložíme do tohoto „svařáku“ naše oloupané hruštičky, srazíme oheň na minimum, a pošírujeme (krátce „táhneme“ při teplotě pod bodem varu) dle jejich tvrdosti a velikosti, cca 8 – 12 minut.




















Začneme s výrobou karamelu: Na nepřilnavou pánev nasypeme krystalový cukr, a na středním plamenu zahříváme, dokud cukr nezačne „tát“, a měnit svou barvu – hrudek se nelekejme, vše se rozpustí, důležité je míchat, a karamel nenechat spálit. Jeho výslednou hustotu redukujeme přiléváním vařící vody z konvice – pozor trošku to prská, každopádně se toho nebojme – když dáme vody o trošku více, jednoduše ji vyvaříme (přesné množství nemůžu udat, vše závisí na plameni, ploše pánve, množství cukru, .. doporučuji začít s cca 150g cukru), a naopak, pokud u hotového hustšího karamelu trošku zapomeneme na čas, a on v pánvi příliš zhoustne či ztuhne, nic se neděje, přilijeme trochu vody, a opět jej zahřejeme a rozmícháme.
Hotovým karamelem pak pošírované hruštičky přeléváme, a můžeme z nich udělat hnedle dvě verze – s hustším karamelem a vychladlou hruškou to bude “Hruška v karamelové krustičce“, s řidším a teplou hruškou pak „Hruška v karamelovém sirupu“. :-) Obě verze doporučuji podávat s čerstvě ušlehanou porcí smetany (osvědčila se mi 40%). Kombinace těchto chutí opravdu stojí za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat