pátek 11. listopadu 2011

Pečený bůček, dýňovo-bramborové pyré a konfitovaný česnek s rozmarýnem

Bůček – typicky zemité české jídlo, v každé domácnosti se najde minimálně jeden, (ne-li všichni), kým je milován. Ačkoliv nepatří k mým favoritům, přece nebudu trhat českou partu?! Jdu na něj – jako vloni, a na pomoc si pozvu rozmarýn, česnek, brambory a dýni..
Z hezkého, libovějšího bůčku odřízneme kost (využijeme při pečení), a do kůže vytvoříme ostrým nožem cca 0,5 cm široké zářezy – hloubku zářezu volíme tak, abychom nenařízli maso, pokud je pod kůží tučná část, můžeme naopak zakrojit trošku hlouběji. V hmoždíři rozetřeme 2 stroužky česneku, lžičku hrubé soli a cca lžíci rozmarýnových lístků, přidáme pár lžic olivového oleje, a tuto zelenou, voňavou směs, řádně vetřeme, nejlépe rukou, do masa a všech zářezů v kůži. Do pekáčku hodíme 2 cibule pokrájené na půlměsíčky, nasolené kosti z bůčku, a na cibulovou „postýlku“ posadíme náš kus masa. Podlijeme slabším horkým hovězím vývarem nebo vodou, přikryjeme poklicí, a vložíme na 15 minut do trouby předehřáté na 230°C, aby se maso zatáhlo. Poté teplotu snížíme na 150°C, a za občasného polévání výpekem, pečeme přikryté do měkka – cca 3h. Jakmile je masánko máslově měkké, pečeme při 180°C, odkryté, za častého polévání, dozlatova (cca 30 min.). Bůček poté vyndáme, a necháme přikrytý alobalem na teplém místě odpočívat. Výpek scedíme, odstraníme z něj většinu tuku, a částečně jej svařením zredukujeme.




















V průběhu pečení si připravíme konfitovaný česnek. Asi 12 nevyloupaných větších stroužků česneku (nejlépe českého) omyjeme, osušíme, vložíme do menšího hrníčku (kastrůlku), přihodíme větvičku rozmarýnu, zalijeme 1dl olivového oleje (česnek musí být ponořený), a na velmi mírném plamenu táhneme 1h. Olej nesmí vřít, měl by mít teplotu cca 85°C (já si pomohl tak, že jsem dal na nejmenší hořák rozptylovač plamene - plotýnku, a hrníček s česnekem jsem odsunul na jeho okraj). Olej z česneku nevyléváme, může nám ochutit jiné pochoutky. :-)
Ve fázi dokončení bůčku si připravíme dýňovo-bramborové pyré – opět se zde ujala slova moje oblíbená dýně Hokkaidó - po rozříznutí a vydlabání měla cca 800g. Dýňovo-bramborové pyré připravuji v poměru 2:1, takže k pokrájené dýni přidáme 400g pokrájených brambor (brambory srazí sladkost dýně), zalijeme vodou, osolíme, a vše dohromady uvaříme doměkka. Jakmile se tak stane, vodu slijeme, přidáme 250ml horké 12% smetany (bůček je tučnější záležitost, tak raději „odlehčíme“), vše řádně rozšťoucháme, a následně ještě přepasírujeme přes cedník. Výsledné pyré dochutíme bílým pepřem příp. solí, a zašleháme do něj lžíci másla. Máme hotovo!
Jak jinak.., než na předehřátém talíři, servírujeme oranžové pyré, na něj položíme plátky šťavnatého voňavého bůčku, přidáme pár stroužků konfitovaného slaďoučkého česneku, a vše spojíme troškou zredukované vypečené šťávy. Chutě se mi sbíhají ještě teď, a to nejsem „bůčkomil“ – nebo už jsem? ;-)

6 komentářů:

  1. Tak to vypadá skvěle! Bůček sice nespadá mezi zdravé suroviny, ale jednou za čas, v zimním období - kdo by odolal!
    Manžel měl bůčkové období tak před patnácti lety. Jsem ráda, že už skončilo, ale je taky pravda, že sem tam na krásném libovém bůčku taky ujedu!

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně jak říkáte, "sem tam taky ujedu". Už se chystám i na bůčkovou pomazánku.. :-) P.

    OdpovědětVymazat
  3. To musí být super - miluju cokoliv s dýní :)
    Jinak máš krásný vymakaný blog, budu se tu hodně inspirovat!
    Táňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Táňo! Dýni mám taky moc rád, v blízké době se chystám i na polévku. :-) P.

      Vymazat
  4. Bocik teda moc nemusim,ale ta fotka mi chute narobila :-)
    Chvalim kombinaciu s tekvicovo-zemiakovym pyre...to je dobrota!a kcesnaku nie je co dodat....milujem ho :-)
    pekny vecer!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Iveto! Já bůček taky moc nemusím, ale tenhle byl.. jako máslo. :-) P.

      Vymazat