středa 23. listopadu 2011

Žemlovka z dob Rakouska-Uherska

Variací na Žemlovku čili Zemlbábu jsou mraky – s tvarohem i bez, se sněhem, se švestkami, .. Rozhodně by však neměla chybět jablka a plátky žemle, rohlíku, housky.. zkrátka bílého pečiva. Mě ale přímo nabudil recept z kuchařky Marie B. Svobodové z roku 1894. Čekáte extra chudou Zemlbábu? Opak je pravdou - tvoří ji směs pikantních chutí, završená svěžestí vína!
Na 24cm dortovou formu nakrájíme 3 větší rohlíky na cca 8mm široká kolečka (pomohl jsem si el. kráječem), vyložíme je v jedné vrstvě na máslem vymazaný plech, horní část potřeme rozpuštěným máslem, a vložíme do předehřáté trouby na 200°C, kde je necháme zezlátnout až zčervenat (cca 15 minut). Poté je necháme vychladnout (stanou se z nich máslem vonící „suchárky“), a zlehka jednu stranu potřeme malinovým džemem (použil jsem svůj oblíbený Schwartau extra). Mezitím přivedeme k varu ¼ l bílého vína (použil jsem Moravský Muškát), chvíli povaříme, aby vyprchal alkohol, a necháme zcela vychladnout.




















Zbývají nám jablka - 3 větší šťavnaté kousky oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jádřinec, a příčně nakrájíme nebo nastrouháme na 1-2mm široké plátky. Formu nebo pekáč vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, a můžeme začít s vrstvením. Nejdříve dno pokryjeme malinovými rohlíky, potřenou stranu nahoru, následovat bude asi 1cm vysoká vrstva jablek, kterou posypeme pískovým cukrem (cca 2 - 3 lžíce, dle kyselosti jablek a chuti), skořicí a menšími rozinkami (použil jsem zlaté, máčené v rumu), následuje další vrstva rohlíků, po ní opět jablka, cukr, skořice a rozinky, a poslední vrstva bude rohlíková. Do vychladlého „svařeného“ vína zašleháme 4 žloutky, čímž nám vznikne řídká pěnivá směs, a tou rovnoměrně obsah formy přelijeme. Formu pečlivě překryjeme alobalem potřeným máslem, a pečeme jako nákyp, v troubě předehřáté na 180 °C, cca 45minut přikryté, a poté ještě 10 – 15 bez alobalové čepice.
Žemlovku necháme vychladnout a lehce poprášenou moučkovým cukrem můžeme podávat. Opravdu mně moc chutnala, je krásně vláčná, a chuti vína se nemusí bát ani abstinent. Ještě více mě tento žemlo-malinovo-jablečný poklad chutnal druhý den, vytažený z lednice, coby osvěžující dezert a vzpruha. :-)

4 komentáře: