sobota 10. března 2012

Kynutá bábovka – nadýchaná klasika s ořechovou náplní

Před časem jsem dostal dárek, ze kterého jsem měl obrovskou radost – formu na bábovku. A žádnou obyčejnou, ale „bábovku“ kameninovou, více než sto let starou, s historií a příběhem, k mému překvapení, na rozdíl od těch dnešních, lehkou jako pírko. Ačkoliv nejsem sběratel starožitností, je to úžasný pocit péct v něčem, co těšilo mlsné jazýčky ještě v dobách Rakousko-Uherska. Ihned jsem ji vyzkoušel, a nezklamala! Získala si v mé kuchyni čestné místo, a teď přišel opět její čas, aby předvedla, jaký zázrak vytvoří z kynutého těsta.
Do větší mísy vsypeme 500g hladké mouky prosáté přes cedník, a současně si ohřejeme 250 ml mléka (nesmí být horké, jen vlahé). Můžeme se vrhnout na přípravu kvásku:
Do menší misky rozdrobíme 30g kvasnic, přisypeme lžičku cukru, zalijeme 50ml ohřátého mléka, a přidáme lžíci hladké mouky (vše odebereme z již odváženého a odměřeného množství). Rozmícháme v řidší kaši, misku přikryjeme, a necháme na teplém místě vzejít kvásek (cca 20 minut).
Do připravené mouky přimícháme lžičku soli, 60g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, kůru z poloviny BIO citronu, uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme 2 žloutky pokojové teploty, přidáme vzešlý kvásek, 50g změklého másla (já jej ještě „protlačil“ přes struhadlo), a za postupného přilévání zbývajících 200 ml mléka, vymícháme vařečkou nelepivé těsto, které ještě prohněteme rukou. Přikryjeme, a na teplém místě necháme hodinu kynout.




















Zatímco těsto kyne, připravíme si ořechovou náplň, aby nám stihla vychladnout:
V misce promícháme 180g mletých vlašských ořechů spolu s 20g jemně nastrouhaných dětských piškotů, kůru z poloviny BIO citronu, 40g moučkového cukru, sáček vanilkového cukru (doporučuji skutečně vanilkový, nikoliv vanilinový – nač sahat po chemii..), a 1 tlučený hřebíček. Vše zalijeme lžící rumu a 1,5dl horké sladké smetany, řádně promícháme, a necháme vychladnout (ořechy se tím krásně se smetanou propojí).
Vykynuté těsto rozválíme na cca 45 - 50 cm čtverec (dle středního průměru formy), a za pomoci stěrky jej potřeme vychladlou ořechovou náplní. Stočíme do „rolády“, lehce přitlačíme, nerovné konce odřízneme, a v řezu spojíme oba konce k sobě. Vzniklý „kroužek“ přemístíme do řádně máslem vymazané (dáme si záležet) a strouhankou vysypané, bábovkové formy, kterou přikryjeme, a na teplém místě necháme ještě ½ hodiny kynout. Vložíme do trouby (nepředehřívat), a pečeme cca 1h, při 150°C (horkovzduch, dolní pozice).
Formu s bábovkou vytáhneme, ihned propícháme špejlí, aby unikal horký vzduch, a necháme ještě cca 15 minut chladnout. Poté ji přiklopíme talířem, otočíme vzhůru dnem, a bábovka by se měla krásně vyklopit. Opět nezapomeneme propíchat špejlí, necháme vychladnout, pocukrujeme, a můžeme nakrojit.. Wow!
Náš nadýchaný výtvor podáváme nejlépe s čerstvě šlehanou šlehačkou, zastrouhnutou hoblinkami oříšků. Ještě radši ji mám s kávou, až ke snídani – pokud se jí ovšem vůbec dočká.. :-)


16 komentářů:

  1. Nádherná a určitě výborná bábovka. Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Jindro, jen se po ní zaprášilo.. P. :-)

      Vymazat
  2. Bábovky milujem celá rodina a tato je nádherná! Já peču spíš ty třené, ale tato, kynutá, vypadá božsky. Bábovky mají vůbec krásný nádech starých časů!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měl jsem z ní velkou radost, díky HaF! Vždycky (což ale není často) když peču bábovku, tak mám obavy, aby se dobře vyklopila. Musím ale říci, že z téhle formy vyskakuje téměř sama.. P. :-)

      Vymazat
  3. Na staré hliněné formy nedám dopustit podobně jako na litinové. Kam se na ně hrabou teflonové nebo silikonové! Tahle je obzvlášť krásná, bábovka vypadá jako řezbářské dílo. A určitě byla i nebesky chutná!
    Děkuji za inspiraci na víkend, i když nádivku udělám asi makovou. Po máku bych se totiž utloukla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji, Helli! Je to tak, klasika je klasika. Začínal jsem na silikonu, a čím mám "více napečeno", zjišťuji, že není nad kameninu. Stejně je to i s dušením. Dříve jsem fungoval jen s nerezem, litinu jsem zavrhnul z pohodlnosti, neb není vhodná do myčky, a teď bez ní nedám ani ránu. Dělá se v ní skvěle, a pořádně rozpálený hrnec dělá s jídlem divy.. P. :-)

      Vymazat
  4. Už se mi sbíhají sliny. Vypadá naprosto úžasně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Martino, a pokud vyzkoušíte, budu moc rád, když dáte vědět, jak chutnala. P. :-)

      Vymazat
  5. Chutna vyborne :) , hned druha oblibena babovka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc rád, díky! :-) A prozradíte, jaká je ta Vaše nej? Prima víkend! P. :-)

      Vymazat
    2. s vaječného likéru ;), dnes ale chystám se na Vaši kynutou

      Vymazat
    3. ..to zní zajímavě! "Vaječňák" já můžu. Nechcete se podělit o recept? ;-) P.

      Vymazat
    4. Jistě , dohledám v záložkach , myslím že ho mám propůjčeny z Vaření.cz
      Ale uznávám že Váše kynuta bábovka ze všech kynutých co jsem kdy upekla je nejlepší :)

      Vymazat
  6. hledala jsme na netu kynutou bábovku a zaujal mě tento receptík,moje babičky kdys dělávala vánočku ořechovou a tak jsme zkusila tuto a je naprosto ÚÚÚŽASNÁ .nikdy jsem nedělalal kynutou a napoprvé se povedla ..dneska dělám podruhé a doufám,že bude opět LUXUSNÍ .do rána nevydrží:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, mám opravdu velkou radost, že chutná! Já byl také překvapen - především její nadýchaností. :-) P.

      Vymazat