pátek 27. dubna 2012

Chřest, strouhanka a máslo? Odpradávna!

Jaro, duben/květen, v hlavní roli chřest.. Můj první letošní svazek bílého chřestu pochází ze Slovenska, ale už teď se těším na ten náš, český, protože nejlepší, je ten nejčerstvější. Takže pokud si chceme opravdu pochutnat, zapomeňme rovnou na týden či více starý dovoz, válející se polo-gumový v krámě. Chřest je nazýván králem zeleniny, poskytuje nám královské množství vitamínů a minerálů, čistí náš organismus, a tak bychom k němu měli i královsky přistupovat.. Jelikož chci, aby jeho chuť maximálně vynikla, inspiroval jsem se receptem, který nalezneme snad ve všech starých českých kuchařkách – není u nás totiž žádnou novinkou, ba naopak! Navíc snazšího receptu na přípravu už snad ani není, jedině chroupání jen tak, po uvaření.. :-)
Nejdříve si připravíme strouhanku. Aby byla opravdu křupavá, vyrobíme si ji z měkkého bílého pečiva, v mém případě veky – 1 porce = 2-3 plátky (ve starých kuchařkách se používala jen strouhaná tenká kůrka starých žemlí). Plátky veky si rozmixujeme v mixeru (kutru) se srpovitými noži, a vzniklé „drobky“ opékáme na suché pánvi dozlatova. Ve finální fázi k nim můžeme přistrouhnout trochu kůry z BIO citronu, která nám ji navíc provoní, a malou špetku soli.




















Chřest si opláchneme, osušíme, a vrhneme se na loupání. Ideální je použít buď speciální škrabku, nebo (jako v mém případě), škrabku na zeleninu s pohyblivým ostřím. Chřest si položíme na prkénko, a loupeme směrem od hlavičky dolů. Nejkřehčí část – hlavičku a cca 2cm pod ní, ponecháme bez loupání. Poté odlomíme nebo uřízneme dřevnaté konce chřestu (cca 2cm), a můžeme vařit.
Chřest vaříme buď ve speciálním hrnci – který zatím nemám (kam má ty „kuchyňské krámy“ člověk pořád dávat ;-) ), nebo v pánvi či nízkém kastrole s poklicí. Na balíček (500g) chřestu, si přivedeme k varu cca 1,5l vody (jde o to, aby byl jen ponořen), přihodíme lžičku soli, lžičku cukru, trošku citronové šťávy a 1-2 plátky citronu (srazíme tím případnou hořkost chřestu). Poté vložíme chřest, a přikryté poklicí vaříme cca 12minut – chřest nemá být blátivý, ale krásně křupavý.
Uvařený křehký chřest klademe na předehřátý talíř, posypeme křupavou voňavou strouhankou, a přelijeme horkým máslem. Můžeme dozdobit bylinkou, např. estragonem. V jednoduchosti je zkrátka krása! :-)

10 komentářů:

  1. oloupaný chřest skládám v jedné vrstvě na rozehřátou pánev s přepuštěným máslem, trošičku cukru a soli a malinko orestuji...pak na pánvi podleji vařící vodou, jenom asi 1-2cm nad chřest, přidám pár kapek citronu, vařím přikryté do měkka...z odkrojených konců vařím polévku, rozmixuji, přileji vývar z pánve, zahustím vajíčkem a podávám s opečenou houskou...snad nevadí moje poznámka, zdá se mi, že takto upravený chřest je "chřestovější" :-)
    krásné jaro s chřestem přeji...jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jarko, díky za koment i recept! Ten "můj" se drží starších kuchařek, ale proč to nevyzkoušet jinak? Navíc to má hlavu a patu, což mám rád, a polévku ze zbytků chřestu - tedy i slupek, také připravuji, a možná jsem to mohl zmínit. Tohle byla ale rychlá večeře, a tak se přiznám, že jsem byl za plýtvala a lenocha, a zbytky pro tentokráte vyhodil. Ale polepším se! P. :-)

      Vymazat
  2. :-) dnes byl se strouhankou a parmazánem, polévka rovněž chřestí, těším se na další skvělé recepisy
    jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. .. a já na další postřehy a komentáře. :-) Díky! P. :-)

      Vymazat
  3. U nás se podával zapečený s parmezánem, lískovými oříšky a přelitý máslem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, tak to musela být lahůdka. Díky za inspiraci, vyzkouším! P. :-)

      Vymazat
  4. Na chřest jsem čekala, ještě jsem ho neměla, takže jsem šáhla po prvním balíčku a šupajdila domů ochutnat. Vaši variantu jsem zvolila kvůli její rychlosti a také proto, že strouhanku znám z těstovin... Bylo to jednoduché a dobré. Příště ale více másla :)
    Jakmile opět navštívím market, sáhnu po zeleném...
    KL

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Jsem moc rád, že chřest chutnal a chutná - je skvělý v jakékoliv podobě (teda kromě té sterilované, rozblácené..). No a máslo? Toho není nikdy dost.. ;-) P.

      Vymazat
  5. Nemám nádobu na vaření chřestu, tak používám širokou pánev, do které vložím vařečku. Na tu opřu hlavičky chřestu, takže jsou výš nad hladinou a dělají se vlastně v páře. Jinak do vody také dávám máslo, cukr, sůl a citron.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za TIP, Aleno! Takto ochucená "lázeň" je vždycky lepší a při vaření chuti chřestu jen prospěje. :-) P.

      Vymazat