úterý 14. srpna 2012

Chobotničky na víně, s rajčaty, a těstoviny Anelli

Při nedávné návštěvě restaurantu se středomořskou kuchyní, jsem kápnul v předkrmové části menu na chobotnici. Volba byla jasná, a já si pochutnal na báječném chapadle. Následující den, při nákupech, jsem shodou okolností narazil na malé chobotničky. Vybavil jsem si předešlou večeři, a už si nesl „potvory z moře vytažený“, s výrazem lovce, a vidinou nabodnutého zvířete na kuchyňské vidličce, v tašce domů. Rajčata a víno, to budou jejich společníci na poslední cestě..
Chobotničky (cca 500g) očistíme pod tekoucí vodou, odřízneme hlavičku, a oddělíme část nad chapadly, kde se nacházejí oči (vypadají jako 2 tmavé skvrny), kterou vyhodíme. Uprostřed těla, mezi chapadly, se nachází „zobák“ (taková tvrdá černá kulička) – ten jednoduše vytlačíme prstem (pokud to již neudělal prodejce při kuchání). Příprava mořské lahůdky před vařením, kterou si „ulovíme v krámě“ je dokončena. Stejně bychom postupovali, i kdyby měla chobotnice třeba 3kg (jen bychom jí ještě naklepali chapadla a vařili ji podstatně déle).




















Do hlubší pánve s poklicí nalejeme 5 lžic olivového oleje, a necháme na něm zesklovatět 1 řapík celeru a 3 stroužky česneku, vše pokrájené na jemné kostičky (cca 5mm). Přihodíme 2 proužky kůry z BIO citronu, a naše chobotničky včetně hlaviček (okamžitě se začnou kroutit a smrskávat). Lehce osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, přilijeme 1dl bílého suchého vína (já použil chardonnay), a jakmile se začnou vařit, plamen srazíme na minimum, přiklopíme poklicí, a za občasného promíchání necháme dusit do měkka (dle velikosti chobotniček – v mém případě cca 30minut). Budeme překvapeni, jak změní velikost, a kolik pustí šťávy. Poté přidáme 4 drobně pokrájená čerstvá rajčata, která si předem spaříme, oloupeme, a lžičkou zbavíme semínek (omáčka by po nich měla příliš kyselou, až železitou pachuť). Přiklopíme, a dusíme cca 10 minut. V úplném závěru dušení přihodíme několik natrhaných lístků čerstvé bazalky, dochutíme solí a pepřem, a můžeme podávat.
Jako příloha jsou vhodné těstoviny „Anelli“ – čili takové široké kroužky, jako bychom nařezali známé cannelloni. Díky své robustnosti se vaří trošku déle, rozhodně je ale nesmíme převařit „ala česko“. Měly by zůstat opravdu tvrdkavé, když do nich kousneme, nesmí se lepit na zuby, ale zároveň by v jejich „jádru“ měl být vidět ještě bílý „nedovařený proužek“. Také platí, žádné vaření předem, proplachování vodou či prolévání olejem! Ale to už, jako milovníci italských těstovin, všichni víme. :-)
Do uvařených Anelli, zamícháme trochu naší omáčky (šťávy z chobotnic, vína a rajčat), a servírujeme do hlubokých předehřátých talířů. Těstoviny lehce zastrouhneme parmazánem, na ně klademe naše měkké voňavé chobotničky včetně hlaviček, které se smrskly do podoby oliv, polejeme omáčkou s kousky rajčat, a na závěr zakápneme kvalitním olivovým olejem, který nám celé chapadlovité dílko spojí. :-)

6 komentářů:

  1. Krása, zrovna o víkendu jsem neodolal 900g chobotnici v Makru a sobotní oběd byl jasný, lehký salátek s uvařené části + řap. celer a mladý fenikl a pečená chapadla s rajčaty. Těstoviny určo zkusím příště.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Salát z chobotnice je super, úplně jsem na něj dostal chuť. Je škoda, že spousta lidí chobotnici díky zbytečným předsudkům nemusí. Vůbec se nejedná o nic slizkého, ale skvělou lahůdku. Kdo ještě nevyzkoušel, vřele doporučuji! Třeba právě v podobě salátu. P. :-)

      Vymazat
  2. Baby chobotničky, které dostanete na čs trhu vůbec nemusíte již dále kuchyňsky upravovat. Většinou přichází zmrazené a již vyčistěné z Vietnmu, Thajska balené po 1000g a po výjmutí z obalu stačí je opláchnout a dát na pánev do které jste dali 3-4 lžíce olivového oleje, podlejte skleničkou bílého suchého vína a duste pod poklici do změknuti. Prozor nesolte. některé druhy jsou již přirozeně slané a zmařili byste své dílo.Doba varu záleží na druhu a původu. Většinou mi to trvá cca 2 hodiny. Že jsou hotové poznáte na skusu. Jsou měkké nikoliv však gumovité masíčko je daleko delikatnější než u velkých chobotnic. Před podáváním posypte lžíci nasekané petržele, opepřete a podávejte se šťávou Zdánlivě velká porce je klamná nechte se překvapit jak se potvůrky uměji smrsknout. Přeji všem dobrou chuť! Louis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za koment /recept/ Louisi! Víno a petržel - klasika snoubící se s mořskými plody, ještě bych dodal česnek. Mražené ryby a mořské plody ale ze zásady nedoporučuji-možná pouze v připadě krevet bych udělal vyjímku.. Jinak si můžete všimnout, že celkově na mém blogu nic mraženého (mimo zmrzlinu) nepoužívám, a maximálně prosazuji čerstvost. K Vašemu receptu - pokud se jedná o "baby chobotničky", pak mně nesedí doba úpravy - 2h je doba spíše pro větší, více než kilovou chobonici. V mém připadě se jedná o malé chobotnice pobřežní, chlazené, ze Španělska. Třeba se ale jedná o nějaký extrémě pevný, asijský, druh. Jsem však rád, že rozšiřujete řady milovníků "mořských bestií". :-) P.

      Vymazat
  3. Omlouvám se, ale musím si dovolit jednu připomínku. K mořským plodům parmazán nepatří.
    Jinak se mi blog líbí, zbožňuji jídlo a vaření, zvláště italskou kuchyni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji nejen za správný postřeh! :-) Ano, mořské plody se skutečně příliš s parmazánem nekombinují kvůli kontrastu chutí - není to ale 100% pravidlo. V tomto receptu jsem přidal jen opravdu malinko, a to spíše k dochucení rajčat a těstovin, což celému jídlu jen prospělo. :-) P.

      Vymazat