středa 1. srpna 2012

Le Patio – kouzla Sofie Smith na českém talíři..

Sofia Smith - šéfkuchařka irsko-malajského původu, ženská perla, mezi naší mužskou kuchařskou elitou. A svůj exotický původ také promítá přímo na naše talíře či mističky. Díky svému talentu a odvaze kombinovat „pro našince“ na první pohled nesourodé ingredience či chutě, vytváří báječná kulinářská díla. My pak máme možnost být okouzleni explozí chutí v každém soustě, a dopřát si dokonalou „Asijskou fusion“.. Sofia není v Praze žádným nováčkem, dříve působila v restaurantu Angel či velmi známém Sanshu. Nyní, cca 3 měsíce, vévodí kuchyni Le Patia.
Le Patio je restaurant na Národní třídě, nacházející se kousek (za rohem) od stanice metra a tramvajové zastávky, nabízející místo k příjemnému posezení ve velmi netradičním interiéru koloniálního stylu s nádechem Francie. Přízemí slouží spíše jako vzdušná kavárna, odkud můžeme v pohodě, usrkávajíc kávu, sledovat ruch ulice, nebo si jen tak, zaskočit na snídani.




















Horní část členitého interiéru, zahrnující i lávku na „kapitánský můstek“, je přímo předurčena pro klidné posezení s přáteli. Tedy až do chvíle, než ochutnáme první „kousek“ ze Sofiina kuchařského umění.. Klid je pryč, nastala exploze chutí, a v mém případě to platilo více než osminásobně! :-)
Zvolil jsem totiž osmichodové degustační menu, které bude, v návaznosti na sezónnost a nové Sofiiny nápady, průběžně měněno. Oproti tomu aktuálnímu, bylo to moje navíc ještě částečně odlišné, speciálně vytvořené pro Lime&Tonic, jehož akci jsem pro svou první návštěvu Le Patia využil. A jak to dopadlo? Nad mé očekávání! O svůj zážitek se podělím alespoň obrazem a výčtem ingrediencí, chutě vlastně popsat nelze, ty se prostě musejí zažít. :-) A při volbě párování vínem, mi nechybělo už takřka nic.
Personál byl velmi milý, i když mírně nevyvážený.. Jeden z číšníků (a sommeliér v jednom) díky svému vtipu, výřečnosti a hlavně znalosti ingrediencí v podávaných chodech, vyčníval, a byl tahounem celého podniku, ostatní působili tak nějak „v záběhu“. To se ale předpokládám, časem změní, snaha byla rozhodně vidět u všech. Za zmínku stojí i fakt, že restaurantem procházela i sama šéfkuchařka, která na hosty úsměvem nešetřila.
Le Patio se určitě zařadilo, díky nevídané chuťové smršti Sofie Smith, umocněné duchem netradičního prostředí, mezi podniky, kam se už „dnes“ těším na „zítřejší“ návštěvu. :-)
A teď slíbená osminásobná exploze:

Amuse-bouche – domácí tortilky s džemem z rajčat, šalotky, rýžového vína, černého pepře a sušených krevet, ..:




















Polévka s kokosem a galangalem - s jemným kuřecím knedlíčkem s citronovou trávou a limetkovým listem, čerstvý koriandr, křupavá smažená šalotka a čili olej:




















Wonton – „knedlíček“ plněný krevetami na sečuánský způsob, vinaigrette s černým octem, čili olej:




















Sladké kalamáry - v domácí karamelizované sladké čili omáčce, baby špenát, křupinky z bílého a černého sezamu:




















Máslové krevety - smažené ve woku s kari lístky, červené čili, česnek, rýžové víno, máslo a pražený kokos, rukola, exotický dressing:




















Vepřové na vietnamský způsob – grilované bio vepřové s citronovou trávou, česnek, rybí omáčka a med, okurkový relish:




















Hovězí na indonéský způsob – pomalu vařené bio hovězí s kořením, kokos, citronová tráva, ananasový rojak, čili džem, žlutá rýže:




















Jungle Duck - pečená kachna, ostré a pálivé severní thajské kari, limetka, thajská bazalka, koriandr, lepivá kokosová rýže:




















Andělský cheesecake - z bílé čokolády, omáčka z mučenky a thajské bazalky:




















.. a můj absolutní vítěz? Jungle Duck! V těsném závěsu za kachnou pak - hovězí spolu s krevetkami..:-)

4 komentáře:

  1. Dnes se tam chystám a už teď se nemůžu dočkat. Díky za podrobné přiblížení menu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je bezva! Ať Vám chutná minimálně stejně jako mně. Budu rád, když se také podělíte o Vaše dojmy. :-) P.

      Vymazat
  2. Je to dokonalý zážitek. Sofie je protřelá gastronomická kouzelnice :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, patří jí velké uznání. P. :-)

      Vymazat