čtvrtek 6. září 2012

Barevné chutney - žlutá mini rajčátka, bílá cibule, červené čili, a.. zázvor!

Letošní úroda na rodinné latifundii předčila má veškerá očekávání, a přinesla hojnou dávku rajčat různých velikostí, barev a tvarů. Nejvíce překvapila ta žlutá - hruškovitá mini rajčátka. Jejich keře, tyčící se do výše dvou metrů, připomínaly pohádku o kouzelné fazoli, a žluté „hruštičky“ na nich roztomile zářily, jako mini žárovky. A jakmile budou bublat v hrnci, jako hlavní ingredience sladkého, jemně pikantního, domácího chutney, budou ještě roztomilejší..! Celé chutney můžeme v podstatě rozdělit na díly – 1 díl cukru, 2 díly cibule, 4 díly rajčátek. Ale konkrétně..
Do většího, nejlépe litinového, kastrolu, nalijeme 1,5dl jablečného octa (je příjemně voňavý), přidáme 350g třtinového cukru (pro svěží světlou barvu jsem použil zlatavý), a vše zahříváme a mícháme do rozpuštění. Poté přidáme 3 jemně posekané červené čili papričky včetně semínek (cca 15g), 50g čerstvého zázvoru pokrájeného na jemné nudličky, nastrouhanou kůru z 1 BIO citronu, a 2 lžičky soli. Promícháme, a do takto připravené lázně nasypeme to hlavní: 700g bílé menší cibule pokrájené na cca 2mm široké půlměsíčky, a 1400g podélně přepůlených rajčatových „mini-hruštiček“.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bílou cibuli volíme proto, jelikož je jemnější a sladší. Chutí by se hodila i šalotka, ale ta je zbarvena do růžova, což se nám, kvůli zachování zlaté barvy, moc nehodí. Vše promícháme, a bez poklice, na mírném až středním plamenu, vaříme do lehce sirupovité konzistence a rozvaření rajčat – cca 1,5-2h.
Ještě horké plníme do skleniček, uzavřeme, a šup s „čatným“ do lednice. Několik týdnů nás pak bude oblažovat svou sladkou, lehce pikantní chutí. Pevně věřím, že by Indům, kterým za chutney vlastně vděčíme, tahle zeleninová varianta chutnala – více totiž používají ovocnější kombinace.
Díky zázvoru, chutná nejlépe s kuřecím či krůtou, skvěle však doplní třeba i kvalitní vídeňský páreček.. :-) No, a pokud máte chuť raději na něco „červeného“, mrkněte na domácí kečup od HaF – určitě si pochutnáte, a nezapomeňte - rajčata jsou teď „IN“! :-)

 

10 komentářů:

  1. Tak ty obrovske kere "hrusticek" velmi zavidim :) Mame doma 2 a staci to jen na otrhani k veceri, pri tom bych tohle hned nejradsi vyzkousela, chutney z nich musi byt vazne skvele.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Meg! Letos se skutečně urodilo, už jsem vařil 4 dávky, a další mě čekají.. "Žluté žárovičky" jsou na chutney skutečně moc dobré, protože nemají tuhou slupku. P. :-)

      Vymazat
  2. Chutney já dělala i z červených, výborná příloha...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, Babeto. Jak jsem psal výše - k drůbeži či párečku.. téměř nepostradatelné. :-) Z červených rajčat se chystám vyrábět kečup dle více jak 100 let staré kuchařky, ale kdoví, možná z toho bude nakonec chutney. P. :-)

      Vymazat
  3. Tak toto chutney jsem udělala jen z 1/3 dávky, více hruštiček nebylo, také jsem neměla ten žlutý, třtinový cukr, dala jsem tedy ten tmavý, no, zdaleka nevypadá jako ten Váš, byly tři skleničky, už jsou jen dvě, veliká dobrota, mám ještě hodně těch "chery" červených rajčátek, jsou sladká, tak toto udělám ještě z nich. Kečup také dělám, na 2kg rajčat dávám 1/4 kg cibule a 1/4 kg jablek atd. Pěstuji tyčková, kečupová, jsou masitá, méně šťávy a tak kečup je brzy hotový.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to mám velkou radost, Babeto! (a omlouvám se za pozdní reakci) Tmavší cukr nevadí, tak jste měla chutney trošku zlatavější. :-) Jak dopadla "červená verze"? U mě kečup nedopadl, protože zásilka domácích rajčat byla menší, než jsem předpokládal, a navíc byla tak dobrá, že jsem ji ještě zmenšil.. Ještě mám nějaké kousky přislíbené, ovšem díky tomu ochlazení.. nevím, nevím.. P. :-)

      Vymazat
  4. Tak jsem také letos chutney uvařila. Můžu říci, že je výborné a mohu všem jen doporučit. Dá se jíst nejen k masu, ale třeba i k párku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, mám velkou radost, že chutná! Přiznávám, že si ho také dávám k párku.. ;-) Je prostě "univerzální". P. :-)

      Vymazat
  5. Výborné dělala jsem to dnes a je to chuťovka mňam.

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna to vařím sice jen z poloviční dávky, více rajcatek nemám, stíhají se jíst.Tak doufám že se podaří.

    OdpovědětVymazat