úterý 20. srpna 2013

Kynutý koláč s meruňkami, rybízem a máslovou žmolenkou – přesně na jeden plech..

Ačkoliv dávám přednost spíše slaným chutím, v tuto dobu se nechám vždycky zlákat ovocem - pestrost barev a vůní dostane zákonitě každého.. Se svou nádherně oranžovo - červenou barvou, se na mě opět usmály malé meruňky (z podobných jsem už vyráběl knedlíky), a o kousek dál bohaté hrozny červeného rybízu. „No nekupte to!“ :-) Co s nimi asi tentokráte provedu? Část samozřejmě sním, jen tak, a zbytek? Šťavnatý koláč! S malými koláčky se mi ovšem „hrát“ nechce, potřebuji něco rychlého, jen tak ke snídani. A také se nerad zaplácávám příliš velkým množstvím těsta, takže zároveň i tenkého – zkrátka snadný koláč s minimem mouky, kterému dominuje ovoce. Koláč na jeden běžný plech..
Do mísy, kde bude těsto později kynout, přesejeme 250g hladké mouky, a zvlášť si odvážíme 30g cukru, a odměříme 70ml teplého mléka. V menší misce zaděláme kvásek – rozdrobíme 21g droždí (1/2 kostičky), k němu přidáme lžíci hladké mouky, lžičku cukru, a cca 50ml mléka - vše z odváženého a odměřeného množství. Promícháme v kašičku, přikryjeme utěrkou, a na teplém místě necháme kvásek vzejít (cca 15-20minut). Obvykle to dělám tak, že v hrnci ohřeju trochu vody, odstavím ho, přiklopím obrácenou poklicí, na ni položím složenou utěrku nebo kuchyňskou „chňapku“, aby nebylo tepla příliš, a na to posadím přikrytou misku s kváskem či těstem, ať si hezky kynou..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
Vrátíme se k míse s moukou, do které zamícháme zbytek odváženého cukru, půl lžičky soli, jemně ustrouhanou kůru z poloviny BIO citronu, 50g změklého másla (pro snazší zapracování máslo většinou nastrouhám, čímž ho v podstatě i zahřeju), a doprostřed vyklepneme 2 celá vejce pokojové teploty. Poté přidáme vzešlý kvásek, zbyteček odměřeného mléka, a vymícháme těsto. Není ho mnoho, takže to půjde snadno. Oproti těstu, kde se používá jen žloutek, bude více „lepivé“, ovšem ve finále méně pružné, a o to nám v tomto případě jde. Vymíchané těsto shrneme doprostřed mísy stěrkou v bochánek, lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou, a necháme cca 45minut kynout, opět na teplém místě.
Standardní hluboký plech, který je součástí každé trouby, pečlivě vytřeme máslem, doprostřed za pomocí stěrky vyklopíme vykynuté těsto, dlaň si lehce potřeme slunečnicovým olejem, a postupně, od středu ke krajům, těsto rozmačkáváme, až je celý plech stejnoměrně pokryt. Půjde to téměř samo – těsto neklade odpor, a díky oleji na dlani nelepí. Na plech s těstem klademe osušené, rozpůlené meruňky - větší rozčtvrtíme (spotřeboval jsem jich cca 650g), a „cestičky“ mezi nimi vysypeme kuličkami červeného rybízu. Vše zasypeme žmolenkou, kterou si připravíme smícháním a „žmolením“ 50g másla, 75g hladké mouky a 75g tmavého třtinového cukru.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Koláč vložíme do trouby předehřáté na 170 °C (horký vzduch 150 °C), střední pozice, a pečeme, dokud nebudou jeho okraje zlato-hnědé (cca 30 minut). Po vytažení potřeme okraje rozpuštěným máslem s trochou tuzemáku.
Koláč „přesně na jeden plech“ je hotov! Podáváme ho posypaný moučkovým cukrem s vůní vanilky (k aromatizaci cukru nám poslouží prázdné vanilkové lusky, které k cukru přihodíme), a porcí šlehačky nebo kysané smetany. Pro oko talíř doplníme hroznem rybízu, a kouskem máty. Vyzkoušejte i jiné ovoce – s tímto snadným koláčem budete slavit vždy úspěch! :-)
 
 

14 komentářů:

  1. Rybíz mám v mrazáku, ale meruňky jsme již snědli, opět skvělé, tato kombinace by mně nenapadla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete kombinovat prakticky cokoliv, Babeto. :-) Naposled jsem dělal verzi čistě z černého rybízu, před ní dvoubarevné špendlíky, a už se těším na švestky a borůvky. P. :-)

      Vymazat
  2. Na luxusně připravená masíčka jsem už u Vás zvyklá, ale že i kynutý koláč pečete s láskou a servírujete s elegancí, to mě docela zaskočilo:-) Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Mileno, Vaše slova dokážou vždycky potěšit! :-) K pečení a sladkému vůbec, jsem vždycky trošku "přinucen", raději se držím toho masa. O to větší radost mám, že se koláč líbí. P. :-)

      Vymazat
  3. Prima tip na hrnec s teplou vodou jako místo vhodné pro vzejití kvásku ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Petro! Je to trik od mé babičky, takže takové "rodinné stříbro".. ;-) P. :-)

      Vymazat
    2. Dělala jsem tento koláč podle vás v pátek, dnes pro velký úspěch opakuji - se švestkami a nektarinkami ;-)

      Vymazat
    3. Tak to mám velkou radost, Péťo! Myslím, že Vaše kombinace byla ještě lepší než ta má, a všem ji doporučuji! :-) Se švestkami mám tenhle koláč asi nejradši, a s nektarinkami musel být ještě šťavnatější. P. :-)

      Vymazat
  4. nádhera ;) babička dělá ten stejný a dva plechy do večera zmizí vždycky. švestky bylo dlouho můj favorit, ale tohle léto vítězí ostružiny. tenhle koláč s ostužinami je božský. ps: krásný stránky, moc rád jsem chodím. jen tak dál ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Zborku! U nás koláč také rychle zmizí - část rozdám, vezmu si dva kousky, a.. plech je prázdný. :-) Hlavní výhodou je minimum těsta (jedl jsem už verze, kdy byl koláč vysoký i 4cm). S ostružinami jsem ho ještě nezkoušel, pár mám sice v lednici, ale ty budou sloužit spíše k dekoraci. Díky za tip, a samozřejmě za pochvalu - moc si jí cením! P. :-)

      Vymazat
  5. Pepato, co by jste mi poradil, švestek se urodilo (na rozdávání) ale čím vysypat ty cestičky? Už se mí sbíhají s.......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Zdravím, Babeto! Noo, buď ničím, a můžete udělat ryze švestkovou verzi - mám ji moc rád, anebo zkuste koláč "protkat" trochou borůvek. P. :-)

      Vymazat
  6. Jééé, to je můj babičkovský recept :-). Já tam jen dávám pouze jeden druh ovoce. Jsou to vždy nejlepší letní koláče, co znám :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za milý koment! :-) Tyhle staré - klasické recepty prostě nikdy nezklamou, a vždy chutnají! :-) P.

      Vymazat