sobota 16. listopadu 2013

Brownies – dezert pro pravého „čokoholika“..

Milujete čokoládu tak, že si bez ní nedokážete představit život? Tak přesně pro vás bylo stvořeno brownies! Stalo se tak roku 1893 v kuchyni Palmer House Hotel v Chicagu, na přání Berthy Palmerové. Od té doby získal recept nesčetně podob, i přesto je několik vlastností, které by správné brownies mělo mít: čokoládová vůně, lehká vláčnost a šťavnatost, ale také pevnost.
Osobně jsem své první brownies ochutnal v Ambiente Living restaurantu (dnešní Máneska), a této verzi se snažím také nyní přiblížit. Jako u většiny dezertů, do kterých se pouštím, jsem i u „mého brownies“ zredukoval množství cukru.
Do misky si na kousky rozlámeme 170g nejméně 70% čokolády (já použil oblíbenou belgickou 72% s kousky kakaových bobů), misku položíme na kastrůlek s horkou vodou tak, aby se dnem nedotýkala hladiny (klasická parní lázeň), a na mírném plamenu čokoládu rozpustíme. Jakmile je rozpuštěná, vmícháme do ní postupně ještě 250g másla, prohřejeme a odstavíme.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ve vyšší míse vyšleháme do husté pěny 6 vajec spolu se 300g třtinového cukru, špetkou soli a 2 vanilkovými cukry (je možno použít také vanilkový lusk, ten ale preferuji spíše do krémů). Poté do směsi vmícháme za pomocí gumové stěrky rozpuštěnou čokoládu s máslem – pozor!, nesmí být horká, abychom nevytvořili luxusní čoko-vaječnou omeletu. ;-) Následně přidáme 40g kvalitního holandského kakaa (já použil Van Houten), které vsypáváme přes cedník. Pokud nám v cedníku zůstanou hrudky, lehce je protlačíme lžičkou. Pečlivě promícháme – kakao je zrádné, může se usadit u dna, a hnedle máme místo brownies mramorovou buchtu.. Dále do směsi přesejeme přes cedník 150g hladké mouky, a opět pečlivě promícháme. Nakonec vmícháme 150g hrubě nasekaných vlašských ořechů – brownies s vlašskými ořechy mám nejraději.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vzniklou hmotu nalijeme ideálně do vyšší hranaté dortové formy, řádně vymazané máslem (já použil zapékací keramickou misku cca 25x21cm), a pečeme při 140 °C, střední pozice, horký vzduch, cca 40 minut (dle velikosti a materiálu formy – v plechu se peče o něco rychleji). Následně formu vyndáme, přikryjeme namočenou, vyždímanou utěrkou (pozor aby nepouštěla vlákna a nevoněla pracím práškem či aviváží), položíme na ni tác, a vše překlopíme vzhůru dnem. Formu následně nesundáváme ani se pod ni nesnažíme nakukovat, a ponecháme dezert vychladnout. Tento proces nám zajistí, že brownies „sedne“, a zůstane pevné a vláčné. Samozřejmě to není můj nápad - okouknul jsem ho přímo z kuchařky Ambiente. :-)
Jakmile nám brownies vychladne, sundáme formu (výsledek bude zpočátku působit poněkud nevzhledně), překlopíme na prkýnko a odstraníme utěrku. Ostrým nožem odkrojíme/zarovnáme okraje, a můžeme dezert krájet na stejně velké, cca 3 cm „čoko“ kostky. Brownies lehce poprášíme moučkovým cukrem a na talíři podáváme nejlépe s pikantním ovocem – např. malinami nebo brusinkami, a nokem z 40% šlehačky či vanilkové zmrzliny. Samozřejmě neopomeneme dekorovat čokoládou! 
 
 
A co by nejen každému „čokoholikovi“ k brownies doporučil sommeliér Vinodoc.cz? Jednoznačně fortifikované víno Marsala Fine Rubino DOC, z vinařství Carlo Pellegrino, které se s brownies přímo snoubí! Vyniká nejen svou hluboce rubínovou barvou s karmínovým okrajem, ale především vůní, evokující kandované maraschino třešně a sušené švestky.

6 komentářů:

  1. Páni, sice nejsem ten pravý čokoholik, ale do tohohle brownies bych se klidně hned pustila. Ten způsob podávání láká! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Meg! :-) ..popadl mě záchvat kreativity.. ;-) P.

      Vymazat
  2. Luxusní recept, děkuji, po vychladnutí stačilo 30 min... a bylo po něm !!!
    V 6 lidech !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji! :-) Jsem moc rád, že chutnalo! P. :-)

      Vymazat
  3. Tak, právě dopečeno!!! Chuť, božská!!!

    OdpovědětVymazat