čtvrtek 1. května 2014

Sabayone a Prosecco - slavnostní bublinky pro „májový lásky čas“ a soutěž s VinoDoc.cz

Měsíc květen - máj, lásky čas.. Ve spolupráci s on-line vinotékou VinoDoc.cz, specializující se na výběrová vína Itálie, jsme se rozhodli „májovou lásku“ podpořit. A čím jiným, než lahvinkou kvalitních „bublinek“ – Proseccem, které u nás i ve světě získává stále větší oblibu?
Prosecco se produkuje v devíti různých provinciích, ve dvou regionech - Veneto a Friuli Venezia Giulia. Tradičně však to nejlepší Prosecco pocházelo z kopcovité krajiny provincie Treviso, z vinic v nadmořských výškách okolo 200 až 500 metrů, v okolí měst Conegliano a Valdobbiadene. Zde se nachází vyšší apelace (původ hroznů z určitého zákonně daného teritoria) – DOCG, konkrétně to jsou Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene, Prosecco di Conegliano a Prosecco di Valdobbiadene. „Na vrcholu“ pak stojí jedno místní „Grand Cru“ (označení vína z výjimečně kvalitní polohy), malá apelace Cartizze s jižním svahem ve vyšší nadmořské výšce, kde hrozny vždy bez problémů dozrávají, sklízí se později, a vína jsou plnější, výraznější a sladší.
Právě co se chuti týče, bývalo Prosecco ještě před šedesáti lety spíše sladké, postupně se ale stávalo sušším a v posledních letech, kdy v oblibě výrazně soupeří s šampaňským, se až z 1/3 produkuje v kategorii „Brut“ (obsah zbytkového cukru 0-12 g/l). Většina Prosecca však spadá do kategorie „Extra Dry“ (obsah zbytkového cukru 12-17 g/l), a působí tak jen mírně nasládle a příjemně vyváženě. Prosecco z oblasti Valdobbiadene má asi nejtypičtější vlastnosti, které si pod Proseccem představí většina z nás: bledá zelenkavě-žlutá barva, velmi svěží, jemné, lehčí, s obsahem alkoholu okolo 11 %, chutí připomínající citrusy a zelené jablko, vyvážené a příjemně perlivé.

A o lahvinku Prosecca Superiore Valdobbiadene DOCG Spumante Extra Dry si můžete nyní zasoutěžit!
 
Stačí jen odpovědět na soutěžní otázku, a odpověď zaslat do 31.5.2014 spolu se jménem a poštovní adresou na email blog@pepato.eu . Ze všech správných odpovědí, bude vylosován 1 výherce. Tak neváhejte, držím palce! :-) 
 
Soutěžní otázka zní:
Jaká odrůda vinné révy se používá při výrobě Prosecca a z jakého italského kraje Prosecco pochází?
 
Adresy se jmény budou po vyhlášení a ověření vítěze skartovány, a nebudou využity pro žádné další marketingové akce. V případě účasti více rodinných členů (s totožnou poštovní adresou), budou do slosování zařazena maximálně 2 jména (tzn., že pokud se např. zúčastní celá rodina Hujerova o 6ti členech z Náplavní ul. čp. 100, budou zařazeni pouze 2 první účastníci soutěže se správnou odpovědí).
 
A co s vyhranou lahvinkou? ;-) 
Prosecco pijeme dobře vychlazené (cca 8°C), jako aperitiv, nebo - a to především, jen tak pro radost! Také je výborné jako součást ovocných zmrzlin, sorbetů či lehčích dezertů – například nadýchaný a velmi snadný krém sabayone:



















 
Nejlépe do kovové misky vyklepneme 3 žloutky, přidáme 50g pískového cukru, cca 1dl Prosecca, a v parní lázni (nad rendlíkem s vroucí vodou, která se nesmí dotýkat dna misky) energicky šleháme do vzniku hustšího pěnivého krému. Poté servírujeme do skleniček, doplníme ovocem nebo třeba levandulí, a můžeme rovnou podávat. Budete překvapeni svěží kyselinkou a jemností! :-)
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat