sobota 9. května 2015

„Gulášovka“ v duchu jara – z kližky, bez mouky, s vůní medvědího česneku..

Gulášová polévka se bezesporu řadí mezi nejoblíbenější polévky u nás – kdo by neměl rád „gulášovku“? Stejně jako u guláše, její kořeny nalezneme v Maďarsku a pokud bychom šli hlouběji do historie, pak bychom mohli říci „gulášová polévka = guláš“. Základ tvoří vždy hovězí maso, maďarská paprika a cibule. Dále se přidává kořenová zelenina a „hutnost“ dodají brambory, případně csipetke – něco mezi nočkem a haluškou bez brambor (za srovnání mě nekamenujte). V „české kotlině“ se gulášová polévka řadí mezi vydatnější polévky, v hospodách často zadělávané hromadou jíšky. Nic proti tomu nemám, ale přeci jen – máme jaro, proč trochu neodlehčit? Když jsem ochutnal tuto polévku v Budapešti, byla hustá pouze ingrediencemi a hlavně – nebyla z mletého masa! (jako bývá u nás zvykem). A toho se chci držet – hodně papriky, žádná jíška, ručně krájené hovězí maso a na závěr medvědí česnek, jehož poslední zbytky krášlí náš balkon. :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ve větším hrnci rozpálíme 100g vepřového sádla (nejlépe domácího), na kterém opečeme do zlato-červena 450g jemně pokrájené cibule. Poté přihodíme 30g sladké maďarské mleté papriky, 10g drceného kmínu, 5g čerstvě mletého pepře (dodá polévce říz – kdo nemá rád, množství zredukuje), velmi krátce orestujeme (pozor – nepřepálit, paprika by zhořkla), vložíme 1,5kg hovězí kližky pokrájené na kostky velké max. 2cm, energicky promícháme, necháme zatáhnout a osolíme. Jakmile je maso zatáhnuto, přilijeme 3l horkého hovězího vývaru. Pokud si přeci jen nemůžeme odpustit mouku, zaprášíme jí maso ještě před přidáním vývaru a pečlivě promícháme – tento recept je ale postaven bez ní. Poté přihodíme 2 bobkové listy, 2 naříznuté chilli papričky včetně semínek (dle chuti/druhu chilli) a za občasného míchání vaříme na mírném plamenu do změknutí masa (cca 2h).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jakmile je maso měkké, přidáme do polévky 1kg syrových brambor pokrájených na 1cm kostky a kořenovou zeleninu: 150g celeru, 100g petržele, 150g mrkve – vše pokrájeno na 0,5cm kostičky. Možná vás napadne, proč se s tím takhle „piplat“.. Odpověď je jednoduchá a vždy stejná – vzhled a chuť – chci, aby polévce dominovalo maso a brambory, ale také, aby v každé lžíci „uvízl“ i kousek zeleniny, která bude měkčí než brambory. Takže je to na vás, ale rozhodně nedoporučuji zeleninu ve větších kouscích, než jsou brambory a brambory větší, nežli maso.. ;-) Spolu se zeleninou přidáme do polévky i 300g krájených loupaných rajčat (v tuto dobu ideálně italských, konzervovaných), dochutíme solí a provařujeme na mírném plamenu, dokud nebudou brambory hezky měkké (cca 40min.).
Na závěr polévku dochutíme lžící majoránky, kterou promneme v dlaních, případně dosolíme. Odstavíme z plamene a můžeme podávat – horká polévka přijde v deštivém jarním vrtkavém počasí vždycky vhod! Její vůni, které dominuje maso, paprika a majoránka, obohatíme na talíři o typicky jarní bylinku – čerstvě nakrájené lístky medvědího česneku. :-)
Pozn: pokud bychom medvědí česnek už nesehnali, utřeme nebo jemně usekáme 2 stroužky běžného českého česneku a přihodíme do polévky spolu s kořenovou zeleninou nebo v průběhu jejího dokončování.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat