sobota 11. září 2010

Křupavý bramborák

Bramborák zná asi každý, jeho příprava je velmi snadná a receptura má nesčetně variant. Bohužel se najdou i takové, nad kterými by si jeden odplivnul.. Mám samozřejmě na mysli některé „kousky“ z řady nádražních „bufáčů“, nasáklé olejem jako houba, v ještě horším případě vyráběné z mrazených polotovarů vhozením do „friťáku“ se značně „vyjetým“ olejem. Tak od takových rychle pryč, a hurá k těm pravým, do křupava připraveným na domácím vepřovém sádle, vonících po česneku a majoránce.
Asi kilo očištěných brambor nastrouháme na hrubé straně klasického čtyřstranného struhadla, vymačkáme z nich dlaněmi šťávu, a přidáme asi 1dl horkého mléka, aby brambory nezačaly tmavnout. Následně přidáme sůl, vše promícháme, pár minut počkáme, a vzniklou šťávu včetně mléka opět odstraníme. Následně na jemné části struhadla nastrouháme pět větších stroužků česneku – rozhodně doporučuji sehnat český, s čínským jsou při vaření problémy a nemá patřičnou intenzitu. Přidáme jedno vejce, zarovnanou lžičku drceného kmínu, řádnou dávku v dlaních promnuté majoránky (cca 1/2 sáčku), čerstvě mletý pepř, lžíci hladké mouky, lžíci škrobové moučky (solamyl, maizena, ..), a vše promícháme.



Doprostřed rozpálené pánve s nepřilnavým povrchem hodíme kousek sádla (raději preferuji pomalé přidávání sádla v průběhu smažení), vložíme bohatou lžíci připravené směsi (dle velikosti pánve), a postupně ji rychle vidličkou rozmačkáváme od středu ke krajům, na tloušťku menší než 5mm. Jakmile začnou okraje zlátnout, bramborák lehce podebereme, zatřeseme pánví, a dále smažíme. Dle potřeb přidáváme rozpouštěním o strany pánve sádlo (také ho můžeme rozpustit stranou, a přidávat pomocí mašlovačky). Jakmile začnou okraje bramboráku červenat, obrátíme ho, a dosmažíme i z druhé strany. Výsledný zlatavý bramborák necháme „okapat“ na kuchyňském ubrousku - měl by být tak křupavý, že poklepáním jeho okraje na talíř uslyšíme zvonivý zvuk. :-) Podáváme, a nezapomeneme bohatě zapíjet vychlazeným pivkem!

Žádné komentáře:

Okomentovat